Zó leerde ik de kenmerkende aspecten

Zó leerde ik de kenmerkende aspecten

Door Naomi

De kenmerkende aspecten (KA’s): je kent ze vast als je geschiedenis in je pakket hebt. Op de havo moet je 32 stuks kennen. Op het vwo zijn het er zelfs 49. Voor de meesten is het leren van deze zinnen geen pretje. Ook ik vond het een hele klus.

Hoe leer je deze langdradige zinnen nou het beste? Dat laat ik je in deze blog zien!

Kenmerkende aspecten

Ik heb de KA’s aan de hand van leerkaartjes met tekeningen geleerd. Knip eerst een aantal witte A4’tje in zessen. Schrijf daarna aan de ene kant het kenmerkende aspect plus het tijdvak op. Aan de andere kant maak je een tekening die jij associeert met het desbetreffende kenmerkend aspect. Neem ‘Het begin van Europese overzeese expansie’, tijdvak vijf: hierbij kun je bijvoorbeeld een tekening maken van een bootje en Europa.

Je tekeningen hoeven niet van hoog niveau te zijn; het is belangrijk dat jij een koppeling maakt tussen je tekening en het kenmerkende aspect. Door te tekenen, ben je actief bezig met de lesstof en zal je de KA’s waarschijnlijk een stuk sneller in je hoofd krijgen.

Kleur

Goed, je hebt je creativiteit even de vrije loop kunnen laten gaan en je leerkaartjes zijn bijna klaar. Het is essentieel om te weten welk kenmerkend aspect bij welk tijdvak past. Wat mij hierbij hielp was het geven van kleuren aan elk tijdvak. Omlijn elk leerkaartje, aan de kant van de tekening, met jouw gekozen kleur. Zo heb ik tijdvak vijf bijvoorbeeld groen gemaakt. Elke keer als je een leerkaartje met een groene rand ziet, maken je hersenen een link met tijdvak vijf.

En nu…?

Door de leerkaartjes te maken, heb je je hersenen aan het werk gezet om de kenmerkende aspecten te verwerken. Nu is het alleen nog een kwestie van leren. Dit doe je door jezelf te overhoren.

Probeer eerst eens te kijken of je je tekeningen herkent en je ongeveer weet bij welk KA het past. Eerst zal je waarschijnlijk alleen wat steekwoorden weten. Wanneer je je leerkaartjes bij elke leersessie doorneemt, zal je zien dat je steeds een groter deel van de zin weet. Herhaling is dus echt key. Het kost allemaal even wat tijd, maar uiteindelijk zal je die kenmerkende aspecten de baas worden. Succes met leren!

Lees ook
Mijn haat-liefdeverhouding met de kenmerkende aspecten

Gepubliceerd op 2 maart 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Bram Boterbloem

Bram Boterbloem

Leuk Art1kel!

5 maanden geleden