Zo kun je dealen met faalangst

Zo kun je dealen met faalangst

Door Mirte

10.00 uur 's ochtends, ik heb zo een Engels toets. Ik heb super goed geleerd en ken alle woordjes, dus dat moet goedkomen.  De blaadjes worden uitgedeeld en ik begin met lezen. Zoveel woorden, ze beginnen allemaal te draaien. 'Ik kan het niet!', denk ik steeds weer opnieuw. Ik voel tranen opkomen, ik moet echt een voldoende halen voor deze toets. Zo gaat dat niet.

Ik begin wat te krassen op het papier, maar dan gaat de bel. Meer dan een paar krassen staan niet op het papier. Waarom lukt het me steeds niet?

Faalangst

Misschien herken jij je wel in zo’n situatie. Dat je een black-out krijgt zodra de toets uitgedeeld wordt en de letters gaan dansen. Super vervelend. De kans is groot dat je dan last hebt van faalangst. Misschien ben je van tevoren niet heel zenuwachtig voor een toets, toch kan je last hebben van deze angst. Ergens achter in je hoofd zit dan toch een stem die druk op je zet om een goed cijfer te halen. Herkenbaar?

Wat kan je doen?

Het liefst ben je er natuurlijk gelijk vanaf, maar dat gaat helaas niet. Je kan al wel met een paar kleine dingetjes beginnen. Zo kan een fidget al veel voor je doen. Een fidget is een klein speelgoedje dat je in je hand kan laten bewegen. Zo ben je met je handen bezig in plaats van met de stress in je hoofd.

Mindfulness, een soort meditatie, heeft ongeveer dezelfde werking. Als je voor de toets een moment neemt om even tot jezelf te komen, kan dat ook voor meer rust in je hoofd zorgen.

Hulp van school 

Maar op school kun je ook terecht voor hulp. Vaak biedt een school wel een faalangsttraining aan, een traject van een bepaald aantal weken waarin je je gaat verdiepen in jouw faalangst. Bij ieder traject heb je een andere manier waarop je te werk gaat. Zo heb je trajecten waarin je papieren moet invullen waardoor je te weten komt wat voor soort faalangst je hebt. Zo kan je specifiekere hulp krijgen.

Mocht je last hebben van faalangst, durf dan hulp te vragen bij je ouders en/of leraren. Samen kunnen jullie gaan zoeken naar een oplossing, zodat jij jouw toetsen weer kan gaan knallen! Ik heb dit ook gedaan. Ik heb via school een faalangsttraject gevolgd en dat gaf me al verlichting. Het is nog niet ineens helemaal opgelost natuurlijk, maar onthoud: alle kleine stapjes vormen uiteindelijk een grote stap. 

Lees ook
Ga faalangst te lijf!

Gepubliceerd op 28 juni 2022
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.