Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Zo kijken jongeren in het buitenland naar Nederland

Zo kijken jongeren in het buitenland naar Nederland

Door Wu-Ji

Als Nederlander merk je vaak niet op hoe bijzonder Nederland eigenlijk is ten opzichte van de rest van de wereld. Daarom sprak ik met drie jongeren over hoe zij over Nederland denken.

Felix (16): 'De fietspaden zijn echt geweldig!'

Felix komt uit Frankrijk en woont in een kostschool. Elke dag heeft hij les tot vier uur en na het diner volgt hij nog twee uur lang bijles. Vorig jaar bezocht Felix Nederland. "Als ik aan Nederland denk, denk ik aan windmolens en fietsen op een heel vlak landschap." Felix is erg positief over ons land: "De levensstandaard in Nederland is volgens mij relatief hoog en mensen zien er gelukkig uit."

Toen hij rondliep in Amsterdam, viel het hem ook op dat het verkeer goed geregeld is: "De wegen zijn toegankelijk voor zowel chauffeurs als voetgangers. En de fietspaden zijn echt geweldig! Je kunt ze werkelijk overal vinden en het maakt fietsen veel veiliger."

Felix heeft ook een goede vriend in Nederland wonen. Als Felix weer naar Nederland gaat, zou hij hem graag willen bezoeken. "Ik heb het gevoel dat jonge Nederlanders veel meer verantwoordelijkheden krijgen dan in Frankrijk. Nederlandse tieners lijken al een baan te hebben op hun vijftiende of zestiende, terwijl dit in Frankrijk vaak niet zo is. Zo’n bijbaantje lijkt mij een goede manier om tieners enige verantwoordelijkheid te geven waarop ze in de toekomst kunnen voortbouwen."

Pietro (14): 'Ik zou wiet willen roken in Amsterdam'

Pietro woont in het centrum van Rome en zit nu op de middelbare school. Drie jaar geleden was hij voor het eerst in Nederland. Hij vertelt: "De bekendste Nederlandse dingen zijn de  drugs, shisha en aantrekkelijke dames, toch?" Hij zou graag een keer wiet willen proberen als hij weer in Nederland is.

Volgens Pietro is ons kleine land heel anders dan Italië: "Het grootste verschil is de kalmte en blijheid. In Rome is het altijd druk, op het Nederlandse platteland lijkt alles zo rustig. Ook hebben Nederlanders een heel andere ritme in het leven vergeleken met Italianen. In Nederland wordt al om zes uur gedineerd, terwijl ze in Italië pas rond acht uur aan het voorgerecht beginnen." Pietro merkte ook dat de jongeren in Nederland met veel meer vrijheid opgroeien. "Ze zijn erg zelfstandig en mogen veel dingen zelf doen."

Jingssi (15): 'Nederlands klinkt als dronken Duits.'

Jingssi woont in Duitsland en zit op de Duitse variant van het vwo. Ze woont dicht bij de grens, dus komt ze wel eens naar Nederland. Wanneer ze het over Nederland heeft, moet ze meteen denken aan de taal die wij spreken: "Nederlands klinkt als dronken Duits", vertelt ze spottend. De taal is volgens haar ook het grootste verschil tussen Nederland en Duitsland. "Nederlands is niet heel anders dan Duits, alleen spreekt iedereen daar op een grappige manier." Verder denkt ze dat het leven in Duitsland en Nederland min of meer hetzelfde is. "Het schoolsysteem is ongeveer hetzelfde, dus ik verwacht dat Nederlandse jongeren dezelfde stress ervaren als wij voor school."

Als ze Nederland weer zou mogen bezoeken, zou ze naar het strand of de zee gaan. "Op de plek waar ik woon, is er alleen een rivier. Daarom zou ik graag naar Nederland willen gaan, waar veel water is."

Lees ook
Op de bonnefooi naar het buitenland: zo is het Jorinde vergaan

Gepubliceerd op 2 mei 2022
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.