Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo kies ik het perfecte onderwerp voor mijn profielwerkstuk

Zo kies ik het perfecte onderwerp voor mijn profielwerkstuk

Hmm, kut: dat hele bedenken van een onderwerp voor je profielwerkstuk. Het geeft stress, slapeloze nachten en kost bergen tijd en energie. Gelukkig zijn wij van scholieren.com hier om jou een eindje op weg te helpen! Zo kies je het perfecte PWS-onderwerp.

Tip 1: Rondvragen!

Er zijn allemaal grote mensen om je heen die met liefde jouw grote levensvragen willen ophelderen, waaronder het hele PWS-debakel. Daarom is een goeie eerste stap om rond te vragen bij de docenten van jouw favoriete vakken of ze nog leuke ideetjes hebben, of vraag rond bij mensen die al van school af zijn wat zíj hebben gedaan als PWS. 

Tip 2: Google

Als een échte hippe tiener kan je het maken van moeilijke levenskeuzes ook overlaten aan wat het internet je voorschotelt. Er zijn genoeg websites vol met PWS-ideetjes, dus zoek wat rond! Zo heeft de Hogeschool Rotterdam een hele database, of kom eens rondkijken op de PWS-sectie van scholieren.com zelf. Genoeg te vinden online, dus. Blijf zoeken op interessante termen en laat je inspireren. Of steel een idee, dat kan natuurlijk ook. Ik zeg niks, het is ons geheimpje.

Tip 3: Vergeet de vakindeling

Vooral bij onderwerpen die moeilijk aan een bepaald vak te koppelen zijn is het goed om één ding te beseffen: het maakt niet zo veel uit! Met een beetje overtuigingskracht en een docent met een 'open mind' vallen veel combinaties wel goed te lullen, zo ben ik bijvoorbeeld een creatief Engels verhaal aan het schrijven voor Grieks. Wees dus niet bang dat je idee niet bij een vak past. Als je begeleider bepaalde onderdelen van je PWS niet snapt, stap af op een docent van een ander vak die er meer verstand van heeft. Vooral docenten die je mogen (die heb je hopelijk) of die jouw idee interessant vinden, willen je graag een eindje op weg helpen.

Tip 4: Kijk naar jouw interesses

Beoefen je al jaren een sport of ben je passievol over een andere gare hobby? Nu is de tijd om je docent wijs te maken dat dit belangrijk genoeg is om een onderzoek naar te doen! Je bent er immers 80 uur per week mee bezig, en het helpt dan om met iets bezig te zijn waar je veel van af weet. Ook is het een goed idee je PWS aan te laten sluiten op wat je wil doen als je later groot bent. Dit toont jouw interesse in het vakgebied. Als je echter, net als ik, een rommelige rotpuber bent die nog geen enkel idee heeft wat je aanmoet met de rest van je leven, raad ik je aan iets te doen waar je goed in bent of iets te doen wat te maken heeft met de vage richting die je op wil. Doe geen PWS over Pythagoras als je jezelf later eerder probleemkinderen ziet begeleiden dan opstellen ziet schrijven over driehoeken.

Tip 5: Twijfel of je wel met z’n tweeën moet werken

80 uur met je BFF aan een project werken klinkt leuk, maar onderschat de last van het constante coördineren niet. Vooral als je voor het eerst écht met elkaar samenwerkt, is dit niet het project waarin je erachter wil komen dat je goede vriend een vreselijke uitsteller is, of het spelvermogen van een goudvis heeft. Laat jezelf niet de dupe zijn van een anders gebreken. Ik zou zeggen: werk alleen!  Onenigheid levert slechter werk en stelt vriendschappen op de proef – zonde.

Tip 6: Doe iets veelzijdigs

Haal al je talenten uit de kast voor je meesterwerk! Ik betwijfel of het echt zo is, maar als universiteiten bij de toelating daadwerkelijk kijken naar je PWS, is het een goed idee dat deze zo veel mogelijk van je capaciteiten laat zien. Ben je goed in Engels en heb je een absurde interesse in marinebiologie? Schrijf je onderzoek naar diepzeevissen in het Engels! Ben je een wiskundig wonderkind die van maatschappijwetenschappen houdt? Maak wat dikke, vette grafieken bij jouw onderzoek naar tienermoeders! Focus niet op één van je sterke punten, maar verwerk er zo veel mogelijk in je profielwerkstuk. Laat zien wat je kan, jij kanjer!

Tip 7: Probeer te vergeten dat het een onderzoek is

Als wij horen 'profielwerkstuk' denken we snel aan een stoffig volwassen-mensen-onderzoek. Maar het is bijzonder makkelijk om te zeggen ‘fuck it!’ en je eigen gang te gaan. Schrijf een mooi verhaaltje en zeg dat je een bepaald genre onderzoekt of ga je favoriete film- of boekenserie ‘analyseren’. Allemaal in de naam van de wetenschap, natuurlijk. Ga wild, durf gek te doen. Het is een groot project, en als je jezelf wijs maakt dat je het uit je eigen vrije wil doet, of het zelfs – wow! – leuk vindt, gaat dat te zien zijn in je cijfer. Nu is de kans om alles uit jezelf te halen! Zet iets neer waar je echt trots op bent.

Gepubliceerd op 19 november 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.