Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Zo houd jij je spaarrekening staande tijdens de vakantie

Zo houd jij je spaarrekening staande tijdens de vakantie

Door Lieke

Een leuk zomers jurkje in die leuke winkel om de hoek, een nieuwe zwembroek op vakantie, winkelmandje vol spullen in een webshop ‘s avonds laat omdat je nog niet kunt slapen; het is volop zomer en dat merk je ook in de portemonnee.

Al die vrije tijd in de zomervakantie zorgt ervoor dat het geld soms te snel door de vingers glipt. Vooral tijdens deze mooie zomerdagen is het verleidelijk om vaker een rondje door de stad te lopen.Gelukkig is er een aantal dingen die jij kan doen om de touwtjes in handen te houden. Zo sta je niet voor verrassingen als jij op je bankrekening kijkt aan het einde van de vakantie. 

Overzicht

Het belangrijkste bij budgettering is het hebben van overzicht. Zonder overzicht heb je geen idee wat er gebeurt met je geld. Zorg dat je weet waar je informatie over inkomsten en uitgaven kunt vinden. Dit kan heel makkelijk door middel van de online-bankieren-app van jouw bank. Daar zie je hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel je uitgeeft. Houd er wel rekening mee dat je daar geen zicht hebt op contant geld. 

Voor de creatievelingen onder ons is er nog een andere, originele manier om je geldzaken bij te houden: de bullet journal. Zelf maak ik hier inmiddels al ruim drie jaar gebruik van en ik zou niet meer zonder willen. Je kunt in zo’n planner op allerlei creatieve manieren je financiën in beeld brengen. Denk bijvoorbeeld aan het opdelen van je uitgaven in categorieën: kleding, eten/drinken, abonnementen, hobby’s, etcetera. Zo krijg je zelfs per categorie inzicht in je uitgaven. Ik kwam op deze manier tot de realisatie dat ik soms toch echt veel geld uitgeef aan bepaalde dingen. Zo kun je ook makkelijk je contante geld in de gaten houden. 

Budget

Dit brengt mij bij het volgende. Als je gedurende de maand goed bijhoudt wat je uitgaven per categorie zijn, kun je hier aan het einde van de maand een overzicht van maken. Zet dit tegenover je maandelijkse inkomen, en zo heb je een duidelijk beeld van je budget. Waarschijnlijk zie je dan ook dat je van sommige bedragen schrikt. Misschien is de optelling van al die online bestellingen van kleren iets hoger dan gedacht. Of waren die avondjes uit samen iets duurder dan je verwachtte. Aan de hand van die informatie kan je dan de volgende maand een budget opstellen.

Bedenk een realistisch bedrag per categorie en neem dat als richtpunt. Als je dan gedurende de maand merkt dat je wel heel snel richting dat bedrag gaat, weet je dat je het dus op dat gebied even rustiger aan moet doen. Het maakt niet uit als je een beetje over dit ‘richtbedrag’ heen gaat, het is met name fijn om te weten dat je je bewust bent van je uitgaven. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Als je uiteindelijk meer grip krijgt op je financiële situatie, doordat je je bewust bent van je inkomsten en uitgaven, kan je ook kijken naar het geld dat je iedere maand over hebt. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf een bepaald bedrag vastzetten dat je iedere maand naar een spaarrekening overzet. Mocht je dan ooit een grotere aankoop willen doen, dan heb je altijd wat achter de hand.

Controle

Stel: je spreekt met jezelf af dat je een bepaalde hoeveelheid geld uit mag geven aan kleding, maar dan zie je toch dat leuke shirt in de etalage van de winkel. Het is dan knap lastig om nee te zeggen. Als stok achter de deur is het dan handig om deze limieten die je zelf hebt gesteld, te bespreken met je ouders. Zij kunnen je dan helpen om je hieraan te houden, of ze kunnen mee beslissen of het wel realistische bedragen zijn.

Daarnaast kunnen je ouders, of andere volwassenen, je ook helpen met keuzes maken over waar je je geld aan uitgeeft. Dat shirt is wel heel leuk, maar heb je niet al iets wat daarop lijkt? En die schoenen zijn helemaal de hype, maar heb je ze daadwerkelijk nodig? Soms heb je het perspectief van een volwassene nodig om hier verstandige beslissingen over te nemen.

Al met al blijven geldzaken moeilijk, maar je kunt het jezelf een heel stuk makkelijker maken. Zorg dat je overzicht hebt over jouw situatie en bewust omgaat met je uitgaven, dan maak je geen keuzes waar je later spijt van krijgt. Veel succes!

Lees ook
Zal ik wel of geen tussenjaar nemen vanwege het leenstelsel?

Gepubliceerd op 8 augustus 2022
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.