Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo haal je je rijbewijs

Zo haal je je rijbewijs

Als je je theoriecertificaat gehaald hebt (met deze tips), wacht na een tijdje je praktijkexamen. Veel mensen zien hier tegenop, wat best logisch is. Je wil het gewoon graag in één keer goed doen, al is het maar omdat het tijd en geld scheelt. Hoe ik dat gedaan heb en hoe jij dat ook moet doen, kan je hier lezen!

Je kent ze vast wel, die verhalen over vreselijke examinatoren en oneerlijke uitslagen. ''Ik deed echt alles perfect, maar die man was een lul en liet me zakken.'' Van dit soort verhalen zakt de moed je toch wel aardig in de schoenen. Laat daarom niets aan het toeval over en leef bij deze tips. 

1. Kijken, kijken, kijken

Iedereen die al een poosje rijles heeft zal dit riedeltje wel kennen: binnen, buiten, schouder. Het is de formule om je rijexamen te halen. Binnen, buiten, schouder slaat uiteraard op je kijkgedrag. Bij bijna alles wat je doet moet je goed kijken. Doe je dit, dan wordt zelfs  een bloedchagrijnige examinator heel gelukkig van je. 

Dat kijken is veel belangrijker dan dat je motor een keer afslaat, of dat je een rotonde in de derde versnelling neemt. Jouw kijkgedrag maakt je rit veilig of onveilig, en dat staat bij het CBR voorop.

2. Een foutje maken kan/mag

Geen enkele chauffeur, ook niet mét rijbewijs, rijdt perfect. Je kan een keer een klein foutje maken. Denk hierbij aan eerdergenoemde dingen, maar ook aan bijvoorbeeld een bijzondere opdracht. Natuurlijk moet je andere verkeersdeelnemers niet in levensgevaar brengen met gewaagde capriolen, maar het belangrijkste hierbij is wederom je kijkgedrag. Hou je de rest van het verkeer goed in de gaten? Goed kijken betekent trouwens niet dat je heel overdreven en nadrukkelijk gaat kijken. Doe het voor jezelf, niet omdat het van je verwacht wordt. 

3. Wees geen slak

Het moge duidelijk zijn, veiligheid is erg belangrijk. Maar wat ook erg belangrijk is, is de doorstroming van het verkeer. Veilig rijden betekent namelijk niet dat je met een slakkengangetje van negentig kilometer per uur over de snelweg rijdt. Het is de bedoeling dat je, zo mogelijk, richting de maximumsnelheid gaat. Zo heb ik tijdens mijn rijexamen gewoon de 130 aangetikt, zodat ik het overige verkeer nergens ophield en de examinator kon zien dat ik de snelheid aankon.

4. Wees besluitvaardig

Een ander belangrijk punt is dat je besluitvaardig overkomt. Durf je beslissingen te nemen of lijk je erg twijfelachtig in wat je doet? Als je twijfelachtig bent, veroorzaak je ook twijfel bij andere weggebruikers: ''wat is die auto nou van plan?'' Daarom is het belangrijk dat je laat zien zelfstandig te kunnen kiezen. Dit is bijvoorbeeld bij een parkeeropdracht duidelijk te merken. Twijfel je heel erg welk plekje je kiest of heb je direct je parkeerplek in gedachten waardoor je dat tijdig aan anderen kan laten zien?

5. Bijzondere verrichtingen

Nu heb ik er ook daar één van genoemd: parkeren is een bijzondere handeling. Daarvan krijg je er twee. De examinator kan kiezen uit de stopopdracht, een parkeeropdracht en een omkeeropdracht. Deze manoeuvres leer je tijdens de rijlessen. Vaak krijg je dan gewoon te horen dat je in de straat waar je rijdt een plekje moet zoeken. Maak het jezelf dan niet te moeilijk! Zo is vooruit vakparkeren aan de linkerkant makkelijker dan aan de rechterkant, omdat het een aantal kijkmomenten scheelt.

Officieel moet je bij je examen een opdracht vooruit doen, en een opdracht achteruit. Veel examinatoren houden zich hier niet echt overigens, maar het is handig om in je achterhoofd te houden.  

6. Succes!

Het gaat er dus echt om dat je laat zien dat je veilig en vlot bent, een foutje kan een keer. Zo vergat ik tijdens mijn examen voorrang te geven omdat ik dacht op een voorrangsweg te rijden. Dat was dus niet zo, maar omdat ik rustig reed en contact met andere weggebruikers bleef maken, was het toch veilig. Ik was erg opgelucht toen mijn examinator toch zei dat ik geslaagd was. Succes: we zien elkaar op de weg!

Gepubliceerd op 20 oktober 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.