Zo haal ik het beste uit een open dag

Gesponsord door Oscar

Een open dag is de uitgelezen mogelijkheid om sfeer te proeven op een hogeschool of universiteit. Maar hoe haal je het meeste rendement uit zo'n dagje weg? Hier vijf tips voor iedereen die binnenkort op pad gaat. 

Misschien heb je nog nooit een open dag bezocht, dat kan. Tijdens een open dag of open avond krijg je meer informatie over opleidingen, en maak je kennis met studenten en docenten. En natuurlijk kun je rondkijken in het gebouw waar je straks misschien terechtkomt. Dit is een goede manier om je te oriënteren op de onderwijsinstelling en op een of meerdere opleidingen.

1. Bezoek meerdere dagen

Elke universiteit, hogeschool of mbo-opleiding organiseert de open dag anders. Soms krijg je in een collegezaal informatie voorgeschoteld of kun je speeddaten met studenten en docenten; andere scholen kiezen ervoor om kraampjes uit te stallen waar je terecht kunt met je vragen. Vaak zul je meerdere vormen terugzien op een open dag. Welke opleiding bij jou past, is heel persoonlijk. Daarmee zijn we meteen aangekomen bij tip 1: bezoek minstens vier open dagen. Dan kun je echt gaan vergelijken. Weten wat je ligt en waar je je chill voelt. 

Als je denkt: hé, wanneer was die open dag ook alweer? is die open dag waarschijnlijk al geweest. Daarom hier een kalender met alle open dagen op hbo- en wo-niveau. Doe er je voordeel mee. 

2. Neem een vriend/vriendin mee

Samen weet, zie en hoor je meer. Een klankbord komt altijd goed van pas. Twijfel je of je je iets wel goed gehoord hebt, trek even je vriend of vriendin aan de mouw. Zet in de trein terug samen de leuke en minder leuke aspecten van de opleiding die je bezocht hebt op een rijtje. 

3. Reis met het OV

Ook de reis richting je toekomstige studielocatie is van belang. Zie je het zitten om deze route straks elke dag af te leggen? Tip 3: Test dit door alvast met het OV naar de open dag te reizen.

4. Ga niet direct naar huis; doe gezellig

Grote kans dat je op kamers gaat in de stad waar je gaat studeren. Kom er niet (te laat) achter dat je je totaal niet thuis voelt in deze nieuwe plaats van bestemming. Zie je jezelf hier wonen? Waarom wel/niet? Ook als je thuis blijft wonen, zul je alsnog een hoop uurtjes doorbrengen in de stad waarin je studiepunten sprokkelt. 

Pak een terrasje, ga een hoekje om, maak er een stapavond van met je vriend of vriendin. Doe gezellig.

5. Stel belachelijk veel vragen

Al decennia lang wordt aankomende studenten aangeraden om vragen voor te bereiden voor een open dag. Aangezien bijna niemand braaf een lijstje opstelt, hier een lijstje vragen die je sowieso moet stellen aan de aanwezige studenten en docenten.

Studiekeuze123 heeft Oscar gevraagd een artikel te schrijven over open dagen. Alle informatie in dit artikel komt van Studiekeuze123.nl. 

Gepubliceerd op 29 november 2017