Zo beleef ik de ramadan

Zo beleef ik de ramadan

Door Samar

De ramadan, het is al meer dan twee weken bezig. De tijd waarin moslims vasten, oftewel: de hele dag niks eten of drinken. Ook ik doe eraan mee. Maar hoe verloopt zo'n dag nou eigenlijk? Ik neem je erin mee.

Iedere ramadan gebeuren er wonderbaarlijke dingen, zo ook nu: er is opeens overal eten. Op school worden er paaseitjes uitgedeeld, er is een activiteit waar je kunt bakken en medeklasgenoten willen opeens eten met me delen. Heel gek, precies rond deze tijd. Ook komen er overal filmpjes langs met gerechten die er overheerlijk uitzien. Ik vraag me af of dit nou toevallig gebeurt, of juist omdat ik er zo op let. In ieder geval zorgt het er iedere keer wel voor dat mijn maag geluid begint te maken.

Over buikgeluiden gesproken, het blijft me overal achtervolgen. Precies wanneer iedereen heel hard aan het praten is, is mijn buik stil. Maar natuurlijk gaat mijn maag er pas echt flink op los als ik een wiskundetoets aan het maken ben. In de stilte is dat het enige wat ik, samen met een paar anderen, hoor. Mijn buik produceert allerlei soorten geluiden waardoor ik me iets minder goed kan concentreren. Maar door zoiets laat ik me niet gek maken, ik maak gewoon mijn toets af. Nou, gewoon kan je het niet noemen, denk ik. Zo zonder eten en drinken.

De klok staat stil

'Nog zes uurtjes en 14 minuten', en niet veel later 'nog zes uurtjes en 12 minuten.' Oké, de tijd gaat wel erg langzaam. Het lesuur wil gewoon niet voorbijgaan. En dan, als de les voorbij is, mag ik eindelijk naar huis. Als ik klaar ben met fietsen voel ik me helemaal uitgeput. Ik verlang naar een glaasje water, maar dat gaat niet.

Na een lange schooldag slaat de honger toe. Ik heb afleiding nodig. Ik ga naar mijn kamer en leer voor wat toetsen. Daarna kan ik even tekenen. Zo, er zijn al een paar uur verstreken, dat lucht op.

Etenstijd

En dan is het bijna zo ver: etenstijd. Het kan bij iedereen verschillen, maar wij eten in ieder geval zo rond 20.00 uur. Eerst moet alles nog klaargelegd worden. Het eten wordt samen met wat borden en bestek op tafel gezet. Oh, en laten we de dadels en soep niet vergeten. Na alles klaar te hebben gezet, zijn er nog drie minuutjes over voordat we mogen eten.

Af en toe, als ik écht veel honger heb, ervaar ik de laatste paar minuten als de langste van mijn leven. Soms lijkt het alsof ze langer duren dan wachten op het cijfer van een toets. En ja hoor, daar gaat de Adhan eindelijk af, de oproep tot het gebed én het seintje dat we mogen eten. Eerst eten we onze dadels en drinken we de soep, dan gaan we bidden. Als we daar klaar mee zijn, eten we lekker verder.

Waarom?

Waarom ik dit allemaal doe, is een veelgestelde vraag. Als moslim is het de bedoeling om aan de ramadan mee te doen, als je daarvoor in staat bent. Het is dan ook een van de vijf zuilen van de islam: dingen die je als moslim hoort te doen. Het niet mogen eten en drinken hoort daar wel bij, maar is zeker niet het enige waar de maand om draait.

Er wordt ook aandacht besteed aan goede doelen, minder ruziën, bidden en ga zo maar door. Het niet mogen eten zorgt er ook voor dat ik meer discipline krijg, omdat ik zo graag wil eten en het toch niet doe. Want ja, zou je je wel beter voelen na stiekem een hapje van wat eten te hebben genomen? Ik denk van niet.

Minder honger

Hoe houd je zo'n lange dag nou eigenlijk vol zonder eten of drinken? Het is belangrijk om goed te eten en te drinken voor je gaat slapen. Maar wat ook erg handig is om te doen, is nét voor het weer ochtend is, wakker te worden. Als je dan eet, telt het een soort van mee als ontbijt. Je zal die dag dan minder honger ervaren. Alhoewel, honger kun je niet altijd vermijden. Laat zien dat je het kan en creëer de discipline.

Voor iedereen die meedoet aan de ramadan: blijf doorzetten, en Ramadan Kareem!

Gepubliceerd op 13 april 2023
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.