Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nazar (17) doet mee aan de ramadan: 'Dit doe je echt voor jezelf'

Nazar (17) doet mee aan de ramadan: 'Dit doe je echt voor jezelf'

Door Lotte

Het is al bijna een week gaande: de ramadan. Veel moslims zijn nu tot 9 april aan het vasten. Zo ook Nazar (17). Tegenover Scholieren.com vertelt ze hoe ze dit ervaart. 

De ramadan is een belangrijk onderdeel van de Islam en begint als het eerste streepje van de maan aan de hemel verschijnt. De islamitische kalender is namelijk op de maan gebaseerd is. Het kan per land dan ook verschillen wanneer de ramadan precies begint. In Nederland was dat dit jaar op 1 april. Nazar: "Ik ben met de Islam opgevoed en voel me dan ook verplicht om aan de ramadan mee te doen, maar het komt wel echt uit mezelf." 

De dagelijkse routine en moeilijkheden

Tijdens de ramadan eten moslims maar twee keer per dag: voordat de zon opkomt en nadat de zon weer ondergaat. Wanneer er precies gegeten mag worden, verschilt wel. "Ik ben zelf Turks en wij hebben een speciale kalender met de tijden waarop we mogen eten. De Arabieren kijken echt naar de zonsondergang zelf", legt Nazar uit. "Wij staan om vier uur 's ochtends op om iets te eten en eten dan pas weer rond een uur of half tien 's avonds. De avondmaaltijd wordt de Iftar genoemd. De rest van de dag eten en drinken we helemaal niets."

Dat betekent dus geen koekje in de pauze en ook geen water na twee uurtjes gym. Best zwaar, maar gelukkig is Nazar hier in de loop der jaren gewend aan geraakt. "Ik begon met vasten toen ik een jaar of acht was. Eerst deed ik het halve dagen, om eraan te wennen."

"Sinds de middelbare school vast ik hele dagen. Dat was in het begin erg moeilijk en ik had dan ook echt zin om te eten. Maar naarmate ik ouder werd, ging het gemakkelijker. Ik ben nu 17 en heb er helemaal geen moeite meer mee. Je leert er mee leven. Elk jaar is de eerste dag wel weer even moeilijk en hele warme dagen zijn pittig. Ook voetbal ik graag. Dan kan het best zwaar zijn, met name tijdens een wedstrijd: dan moet je negentig minuten spelen, maar je kan tussendoor geen water drinken. Dat zijn echt wel moeilijk momenten", aldus Nazar.  

Een belangrijk keerpunt

Naast de moeilijke momenten, kent de ramadan ook veel mooie momenten. "Toen ik een paar jaar geleden met mijn familie naar een klein dorpje in Turkije reisde, ging ik samen met een van de dorpelingen op stap. Deze vrouw had een schuld staan bij een melkboer van twintig Turkse lira en wilde daarnaast ook heel graag koelmelk kopen, maar dat kon ze niet betalen."

"Ik heb toen de schuld voor haar afbetaald en de melk voor haar gekocht. Op dat moment besefte ik dat deze mensen zelfs geen geld hebben om melk te kopen, terwijl wij zoveel meer hebben. Ik voelde me in dat moment verplicht om te vasten, om door te maken wat deze mensen dagelijks doormaken. Dat was echt wel een keerpunt voor mij", vertelt Nazar. 

Het doel van de ramadan 

De ramadan maakt je bewuster van je geloof en is een tijd van reflectie en bezinning. Iedere moslim kan voor zichzelf bepalen hoe hij of zij deze tijd invult. Het is dus ook een herinnering aan de mensen die het minder hebben. De ramadan is een soort uiting van medeleven. Je ondergaat wat sommige mensen gedwongen moeten ondergaan. "Wat wij met ramadan geloven, is dat de grootste duivel zit vastgeketend. Hierdoor word je niet verleid verkeerde dingen te doen. Dit mij helpt mij om minder snel iets slechts te doen of om bijvoorbeeld iets brutaals te zeggen."  

Uit haar omgeving krijgt Nazar veel positieve reacties. "Ik ben opgegroeid in een multiculturele samenleving, ik heb altijd veel verschillende afkomsten om mij heen gehad. Ikzelf en mijn familieleden vasten, maar mijn Nederlandse vrienden niet. Soms vasten ze een paar dagen met mij mee uit respect, dat kan ik erg waarderen." Toch krijgt ze soms ook vervelende opmerkingen. "Ik heb best wel vaak meegemaakt dat mensen zeggen: 'Eet dan gewoon'. Maar ramadan is niet zomaar een spelletje. Het draait echt om trouw blijven aan je geloof. Het is een band tussen jou en God. God houdt je in de gaten. Dit wordt soms niet serieus genomen, dat vind ik jammer", vertelt Nazar. 

Het einde van de ramadan

Als de ramadan is afgelopen is, begint het Eid El-Fitr. Dt is een feest met veel zoete hapjes en staat daarom in Nederland ook wel bekend als het Suikerfeest. Het is als het ware de beloning van een maand lang vasten. Toch is dit niet de reden dat Nazar aan de ramadan meedoet. "Als ik naar het geloof kijk en zie wat het allemaal inhoudt, vind ik het een mooi uitgangspunt en ik wil daar graag aan meedoen. De ramadan doe je echt voor jezelf, net zoals je moslim bent voor jezelf."

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in april 2022.

Gepubliceerd op 14 maart 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.