Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zijn er te veel scholieren met een bèta-pakket?

Zijn er te veel scholieren met een bèta-pakket?

Door Stach

60 procent van de vwo-leerlingen in Nederland heeft een N-profiel. Op mijn school is het gemiddelde nog hoger: meer dan 80 procent van de leerlingen slaat dagelijks een natuur- of scheikundeboek open. Ik ben er daar ook een van en ik vraag me af: als iedereen een bèta-studie gaat doen, hoeveel is dat diploma dan nog waard?

Een ding staat vast: de wereld vraagt om techniek. Mensen worden vervangen door robots, er moeten slimme oplossingen tegen klimaatverandering worden bedacht en bedrijven zoals Facebook en Google vieren hoogtij. Maar toch, veel bèta-studenten betekent automatisch veel concurrentie en volgens mij moeten we dat niet willen. Daarom zoek ik uit of jouw en mijn bèta-diploma, waar we nu keihard voor strijden, later nog wat waard is.

De belastingadviseur

Eerst kijk ik naar beroepen die dankzij digitaliseren en automatiseren gaan uitsterven. De Universiteit van Oxford heeft een groot onderzoek gedaan naar beroepen die gevaar lopen door de opkomst van robots. Als er veel taken van een bepaald beroep door een robot kunnen worden uitgevoerd, is de kans groot dat dit beroep in de toekomst niet meer zal bestaan.

De belastingadviseur staat bovenaan het lijstje met beroepen die vrijwel zeker door automatisering gaan verdwijnen. Ook hoog staan de telemarketeers, chauffeurs en makelaars. Ik vind het erg opvallend dat in het hele top-tienlijstje geen alfa-beroep te vinden is. Je hoeft als alfa-leerling dus in elk geval niet bang te zijn dat je werkplek wordt overgenomen door een robot!

In het lijstje met beroepen die sowieso blijven, zijn wel veel alfa-beroepen te vinden: antropoloog (iemand die vreemde talen en culturen leert begrijpen), docent en fotograaf bijvoorbeeld. Ik had verwacht dat er ook veel bèta-beroepen in de lijst zouden staan, maar dat is niet het geval. Toch betekent dit niet dat de technische beroepen allemaal gaan verdwijnen in de toekomst.

Nieuwe beroepen

Uit onderzoek van het World Economic Forum (WEF) blijkt dat door automatisering zo’n 75 miljoen banen gaan verdwijnen, maar dat er ook 133 miljoen banen bijkomen. De vraag naar beroepen zoals data-analyst, software-ontwikkelaar en social media-specialist (blijkbaar is dat een ding) zal toenemen. Er zijn dus stiekem een hoop nieuwe bèta’s nodig. Volgens mij is het dus toch hartstikke veilig om tóch die scheikundestudie te gaan doen.

Nog een beroep dat veel belangrijker gaat worden: programmeur. Iemand moet de code voor al die nieuwe robots en zelflerende programma’s gaan schrijven, en dat zouden zomaar jij of ik kunnen zijn. Ook interessant: door de vooruitgang ontstaan beroepen die tot voor kort niet bestonden. Bijvoorbeeld een motion designer of een drone piloot. Of je wordt natuurlijk gewoon een influencer. Er is voor elk wat wils.

Kortom, al zijn er veel betá's, in te toekomst hebben we er nóg meer nodig. En als alfa-leerling heb je dus ook niets te vrezen, zolang je maar geen belastingadviseur wil worden. Kies dus vooral voor een studie die je leuk vindt, de baan komt later wel! In elk geval kan ik over twee jaar met een gerust hart aan mijn droomstudie elektrotechniek beginnen.

Psst… wil jij weten of jouw droombaan er later niet meer zal zijn? Check dan even dit lijstje.

Gepubliceerd op 29 januari 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.