Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zes herkenbare dingen van toen je nog in Sinterklaas geloofde

Zes herkenbare dingen van toen je nog in Sinterklaas geloofde

Door June

Sinterklaas is in het land! En dat hield vroeger in: schoenen zetten, catalogus van de Bart Smit driftig doorbladeren en aan de lippen van Dieuwertje Blok hangen. Hierbij zes herkenbare dingen die jij hebt meegemaakt in de tijd dat je nog in Sinterklaas geloofde.

1. Het maken van een verlanglijstje

Dat was waar het allemaal mee begon. Uit de tijdschriften van de Intertoys en de Bart Smit knipte je de leukste dingen uit en die plakte je vervolgens op jouw verlanglijstje. Daarbij maakte je een mooie ranglijst met het meest gewilde cadeautje op nummer één en het minst gewilde cadeautje op nummer tien.

2. Schoentje zetten

Voordat je ging slapen zette je jouw schoen(en) voor de schoorsteen (of op een andere plek van keuze als er geen schoorsteen was). In die schoen plaatste je een opgerolde brief waarin jouw verlanglijstje stond. Soms zong je ook nog een liedje voor Sint en Piet vlak voor het slapengaan. Nadat je je schoen had gezet en naar bed ging, kon je aan niks anders meer denken. Dat werd een slapeloze nacht: "Welk cadeautje zal er morgenochtend in m'n schoen zitten?"

3. Het Sinterklaasjournaal 

Stipt om zes uur zat jij gespannen voor de televisie: het Sinterklaasjournaal begint! Dieuwertje Blok vertelde alles over het Pietenhuis en het aantal pieten werd geteld: de voorbereidingen waren al in volle gang. Toch was het ieder jaar vlak voor de intocht maar weer de vraag of het feest wel door kon gaan? De ene keer waren de Pieten alle cadeautjes kwijtgeraakt en de andere keer zat de stoomboot vast... Gelukkig kwam alles altijd weer goed! 

4. Het boek van Sinterklaas en de roe

Wanneer je ouders zeiden dat je lief moest doen omdat je anders geen cadeautjes meer zou krijgen van Sinterklaas, of zelfs de roe zou krijgen en mee moest gaan in de zak van Sinterklaas naar Spanje, gedroeg je je meteen als een engeltje. Ook wanneer Sinterklaas niet meer in Nederland was, werd je nog altijd in de gaten gehouden door de afluisterpieten: en het kwam allemaal terecht in het grote boek van Sinterklaas. Lief zijn dus!

5. Het paard van Sinterklaas

De film Het paard van Sinterklaas was een groot onderdeel van jouw jeugdsentiment. Zelfs op dit moment kan je nog onwijs genieten van Winky en haar Chinese ouders die niks begrepen van Sinterklaas, zij geloofden namelijk alleen in de Kerstman. 

6. Het Pietendiploma

Tijdens de gymles werd je klaargestoomd voor het Pietendiploma dat iedereen moest behalen. Met jouw pietenpak aan, klimmend in de klimrekken, voelde jij je gegarandeerd als een échte piet! Na het behalen van jouw Pietendiploma was je ervan overtuigd dat je later carrière kon maken als Zwarte Piet. Lekker over de daken klimmen en de schoorstenen in.

Gepubliceerd op 5 december 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Eva

Eva

Haha, ik herinner me die tijden nog goed! Het maken van een verlanglijstje was altijd zo leuk. En het schoentje zetten was altijd spannend, vooral omdat je nooit wist wat er 's ochtends in zou zitten. En het Sinterklaasjournaal was een must-watch! Dieuwertje Blok hield ons allemaal in spanning met de avonturen van Sinterklaas en zijn Pieten. Wat waren jouw favoriete momenten van toen je nog in Sinterklaas geloofde? 🎅🎁

3 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.