Zelf je lesuren bepalen

Zelf je lesuren bepalen

Hidde

Langer uitslapen, af en toe eens een weekje extra vakantie en een vier-daagse schoolweek. Klinkt goed, right? Zeven basisscholen experimenteerden hiermee. Tot augustus 2014 mogen de scholen zelf de lestijden en vakantieperiodes bepalen, zolang ze maar genoeg uren maken.

Ik ben jaloers. Wil ik ook. Lieve minister, Tweede Kamer en roostermaker: luister naar mijn betoog.

Melatohuppeldepup

's Ochtends sta ik vroeg op. Tien voor half zes om precies te zijn. Ik sta op en ga naar school. Tien uur later, rond kwart voor vijf, kom ik weer thuis. Uitgeput. En dan moet ik nog beginnen met mijn grootste hobby: huiswerk maken.

Rond een uur of tien beginnen en dan om half drie weer de trein naar huis nemen. Dat is mijn ideaal. Natuurlijk ben ik een onredelijke puber, maar het is ook écht beter. Ja, dat lees je goed. Uitslapen moet nu eenmaal als je puber bent.

De werking van dit bed is wetenschappelijk bewezen.Wetenschappelijk bewijs? Professor Michiel Westenberg bevestigt mijn vermoedens. "Ook het slaappatroon verandert in de puberteit. De hersenen maken een uur later melatonine aan, het stofje dat slaperigheid veroorzaakt. Pubers worden daardoor later moe en vinden het moeilijker om vroeg wakker te worden." Toch hebben we de slaap hard nodig voor de groei, zegt 'ie. Een man naar mijn hart.

Iedereen blij!

Dus, wij vervelende pubers hebben onze uitstapjes naar dromenland hard nodig. Maar dat zal die zure ministers niet doen besluiten om ons dit te gunnen. Wat ze wel zal overtuigen, is dat ook onze ouders en leraren er extreem gelukkig van worden!

De paar resterende uurtjes die je op school doorbrengt zullen gevuld zijn met blij kijkende leraren. En als je thuiskomt staan je ouders opgewekt te wachten om een heerlijk driegangendiner voor je te bereiden.

Maar even serieus: ik maak geen grapje. Volgens BNR Nieuwsradio is juf Lia Hendrikse van basisschool de Bikube in Hoofddorp laaiend enthousiast. "Ik kan werken in de zomervakantie, maar dat vind ik niet zo erg." Eindelijk kan ze buiten de zomervakantie op vakantie. Ook de ouders van de Bikube zijn blij met de proef. Zij kunnen in de zomervakantie lekker doorwerken (als ze dat uitkomt), terwijl hun kids naar school gaan.

Laat ons knuffelen

Dus daarom, lieve politici en roostermakers, moeten wij uitslapen. Ik smeek het jullie: juist wij, arme middelbare scholieren, kunnen niet zonder een dagelijkse lange knuffelpartij met ons dekbed. Voor het zover is, draai ik mij nog eens om. Hier, in de kantine.

Gepubliceerd op 11 oktober 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

X.

X.

eeeeens!
soms krijg ik het huiswerk nog niet af en werk ik door tot 11;30 en sta ik op om 6;00 -,-

11 jaar geleden

Lotte

Lotte

Bravo, bravo! Ik ga dit betoog onder de deur van de directie van onze school schuiven, op hoop van zegen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.