Yes, we mogen weer naar school!

Yes, we mogen weer naar school!

Het is weer eens zo ver, de wiskundeles. Een uur lang luisteren naar de nieuwe theorie die toch niemand begrijpt, toch nog een poging doen om het te snappen en de opdrachten te maken. Een uur lang stil zijn, opletten en je best doen. Een uur lang weer niet jezelf kunnen zijn. 

Nieuw op Scholieren.com: de reeks 'Scholierenideeën', waarin wekelijks een scholier uit Nederland zijn frustraties en vooral ideeën voor beter onderwijs op papier zet. De columns zijn geschreven onder begeleiding van docent en theatermaker Hester Macrander. Deel 4: Marijn (16, 5 vwo) over een manier om school interessanter te maken.

Ik ben vast niet de enige die hier last van heeft. Buiten school ben ik een heel vrolijk persoon, ik doe veel, lach veel en ben overal wel enthousiast voor te krijgen. Op school heb ik gewoonweg de kans niet om dat zijn. We moeten verplicht zeven uur per dag achter een tafel zitten, luisterend naar wat voor interessants de docent deze keer weer weet te vertellen.

Stil zitten

Dit is het beeld wat de meeste scholen juist beweren niet te hebben. Op elke school waar je heengaat wordt wel beweerd dat op die school elke leerling zichzelf kan zijn, dat ze de kans hebben om zichzelf te uiten, maar vaak is het tegenovergestelde waar: leerlingen moeten stil zitten. 

Dit probleem is heel simpel op te lossen. De leraren moeten beter en de lessen interessanter. We zijn jong, energiek en graag bezig: scholen zouden hun onderwijs hierop aan moeten passen. Lessen moeten meer in de praktijk gebracht worden. Als je het bij biologie over gedrag van dieren hebt, zou je naar de boerderij moeten gaan om de theorie te testen.

Als je het over een bepaalde oorlog hebt bij geschiedenis, zou je die oorlog kunnen naspelen. We doen immers niks liever dan elkaar slaan met plastic zwaarden... Zo komt de theorie tot leven en gaat school nog leuk worden ook. 

Rimpels tellen

Al die oude leraren helpen natuurlijk ook niet. Zij zijn van een hele andere generatie en kunnen zich niet inleven in hoe de jeugd van tegenwoordig zich voelt. De oudere leraren geven les op een manier die absoluut niet interessant is voor de leerlingen. Uit verveling gaan we rimpels tellen en krijgen we helemaal niks meer mee van de lesstof.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die zijn helaas zeldzaam. Wat wij nodig hebben zijn jongere leraren, leraren die nog vol enthousiasme zitten, die nog in de waan verkeren dat lesgeven leuk is. Zulke leraren gebruiken vaak meer praktijk waardoor leerlingen ook enthousiaster worden. Want wat heb je nou aan dingen leren als je niets eens zeker weet of het in de praktijk klopt? 

Goed gevoel

Wat wij leerlingen dus willen is een school waar je met een goed gevoel naartoe gaat en met een goed gevoel weer naar huis gaat. Niet met het gevoel dat je alleen maar dommer bent geworden, omdat je de lesstof niet snapte. We hebben het gevoel nodig dat het leuk is om op school te zijn, dat je echt wat aan school hebt en je er ook echt jezelf kan zijn. Zodat wij leerlingen gaan denken: “Yes, we mogen weer naar school!”

Gepubliceerd op 28 januari 2014
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Helemaal mee eens, je moet op school de hele tijd stil zitten en je verveelt je nogal. Ik vind het idee om alles in de praktijk te gaan brengen echter een erg raar idee, ik verwacht namelijk niet dat er op die manier veel bereikt zal worden...

8 jaar geleden

K.

K.

Wordt er niet vertelt dat na 30 minuten de concentratie boog alweer afloopt. Ja meer variatie en toegepast, beeld ondersteunend onderwijs, nu maar wachten op de inquisitie.

8 jaar geleden

8.

8.

Ga nou maar eens opletten bij de lessen Nederlands. Want je hele artikel staat vol fouten. Bijvoorbeeld een punt waar een komma hoort te staan. Of helemaal niets Als je op deze manier een sollicitatie brief schrijft hoef je geen antwoord te verwachten en een sollicitatiegesprek. XD

8 jaar geleden

P.

P.

Zegt degene met een losstaand zinsgedeelte....

8 jaar geleden

M.

M.

Kun je mij 'al' die fouten eens aanwijzen? Ben erg benieuwd namelijk ;-)

8 jaar geleden

S.

S.

Zelf gebruik je ook een losstaand zinsgedeelte. Het hoort: "..., bijvoorbeeld..." te zijn.

8 jaar geleden

S.

S.

Ben ik de enige die niks heeft tegen wiskunde- en theorielessen?

8 jaar geleden

M.

M.

bij mij op school is een geschiedenis docent. hij heeft de dood van Julius Cesar nagespeeld, deed een een mans voorstelling in de klas over de val van het romeinse rijk, kwam een keer verkleed als kabouter naar de les om ons te vertellen over de verschillende culturen (en hij is 1.90) en hij bedacht de mac-geit om ons te vertellen over wat ze aten in de middeleeuwen. hij is echt cool en duidelijk uniek.

8 jaar geleden

Chris

Chris

Supercool Martha! Kunnen wij deze docent misschien bereiken? Lijkt me erg leuk om hem hierover te interviewen voor Scholieren.com. Je kunt me mailen via chris@scholieren.com

8 jaar geleden