Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

WTF: Finse schone met felle lippenstift

WTF: Finse schone met felle lippenstift

"Volgens mij kleden Nederlanders zich vaak te gewoontjes. En worden er veel Uggs verkocht." Modedame Roos (17) is Fins, maar heeft zes jaar in Nederland gewoond. En daar heeft ze nou niet bepaald die typisch Hollandsche kledingstijl aan overgehouden.

Aspirerend modejournalist Jorinde sterft een beetje van binnen als ze de zoveelste leeftijdsgenoot ziet die zichzelf in een doodsaaie standaardoutfit heeft gehesen à 500 euro.

Voor de rubriek WTF: What the Fashion? spot Jorinde de voorlopers met gevoel voor stijl, waarvan ze zelf nog iets zou kunnen leren.

Roos' kledingstijl is erg gericht op simpliciteit, maar dan wel gecombineerd met statement pieces zoals een grote ketting of opvallende schoenen. Felgekleurde lippenstift is ook iets waarvoor ze niet terugdeinst.

Haar kleding moet wel van goeie kwaliteit zijn, vindt Roos: ze koopt liever één duurder kledingstuk dan drie goedkopere. Roos eet graag sushi, kijkt naar The Notebook en leest graag Like Water For Chocolate van Laura Esquivel.

Door wie of wat raak je geïnspireerd?
Ik haal voornamelijk inspiratie uit modeblogs, meestal Zweedse bloggers. Maar ook mensen op straat met een eigen stijl spreken me aan. Verder lees ik veel tijdschriften omdat ik later hoop op een baan als redactrice bij een modeblad, en die inspireren me ook.

Waar koop jij het liefst jouw kleding?
Ik ben vaak te vinden bij de Zara en de Weekday (Scandinavische winkelketen,die ook in Duitsland filialen heeft). Gedeeltelijk omdat ik vind dat ze mooie kleren verkopen voor een goede prijs, maar ook omdat er naar mijn mening niet veel leuke kledingwinkels zijn in Helsinki. Daarom koop ik ook veel online, bij onder meer Urban Outfitters en Topshop (en ja, die leveren ook aan Nederland!)

Hoe zou jij het modebeeld van Finland vergelijken met dat van Nederland?
In Finland, vooral in Helsinki, zijn mensen niet bang om te dragen wat ze willen. Zo zie je vaak aparte kledingstijlen, die door iedereen geaccepteerd worden. Ook dragen veel meiden van mijn leeftijd hakken naar school, al ligt er een meter sneeuw buiten.

Ik heb alleen de eerste zes jaar van mijn leven in Nederland gewoond en weet dus eigenlijk niet zoveel over hoe mensen zich kleden in Nederland. Maar ik heb het idee dat er bij jullie veel Uggs verkocht worden en dat veel Nederlanders zich 'gewoontjes' kleden.

Natuurlijk heb je dat hier ook: je ziet zat stereotype Finse meisjes die standaardleggings met een lang, strak shirtje en daarover een oversized winterjas dragen. Maar over het algemeen denk ik dat Finnen zich meer uiten via hun kleding dan Nederlanders, omdat niemand raar opkijkt als je er 'anders' uitziet.

Gepubliceerd op 20 januari 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Ja, er zijn veel uggs-dragers, en meiden die niet een eigen stijl durven dragen. Maar dat is minder dan de helft... sommigen zijn van de basics, anderen niet. Ik zelf doe soms wat basics aan, maar heb ook vaak heel wat anders, zoals een oversized scheefhangend shirt boven een hoog rokje met een legging en hoge hakken eronder. Of hoog op getrokken sokken bij een kort broekje en een jasje.
En anders wel die fel rode of bordeaux rode broek met een wollen trui met een "scandinavische motief".

10 jaar geleden

X.

X.

Ik vind je eigendingen dragen heerlijK!
Ik loop dan ook standaard in een skinny en een t-shirt en speelse paardenstaart en sneakers, maa de volgende dag loop ik in een leren legging, met een oversized shirt of blouse met en hoge hakken! mn moeder moet er soms nog even aan wennen, maar vind het steeds leuker ;)

Dus iedereen, Draag je eigen stijl!

10 jaar geleden

F.

F.

volgends mij denken nederlanders veelste veel aan kleding. volgends mij moeten ze even gaan nadenken wat ze echt leuk vinden om te doen.

10 jaar geleden

J.

J.

Waar slaat dit op? iedereen heeft toch z`n eigen mening?

10 jaar geleden