Winterdip: sneeuwpret is niet voor iedereen

Door Tijmen

Ik geniet intens van de winter. Lekker knus met de fam, kaarsjes vroeg aan en een jaarvoorraad chocomel in de kast. Toch is dit seizoen niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die een claustrofobisch gevoel krijgen van die korte dagen; die zich bedrukt voelen onder de koude temperaturen. Zij lijden aan een winterdip.

Twee goede vriendinnen van me hebben een pleurishekel aan de winter. Ze haten het weer en voelen zich zichtbaar minder chill dan in de zomer. Jammer vind ik dat, dus ik vroeg ernaar. Ze vertelden me dat ze aan S.A.D. lijden: seasonal affective disorder. Dit is een aandoening waardoor ze in de winter symptomen van depressie vertonen.

Bij een van hen is het zelfs zo erg, dat ze elke ochtend haar gezicht voor een soort lamp steekt die zonlicht imiteert. Lichttherapie, heet dat. Als ze dat niet doet, voelt ze zich de hele dag kut. Deze gevoelens staan ook wel bekend als een 'winterdip': een periode van neerslachtige buien in de winterperiode. Als de symptomen erger worden, heet dit een winterdepressie. Volgens onderzoek van de AVROTROS heeft wel één van de drie ondervraagden last gehad van een winterdip of winterdepressie.

Als een vis uit het water

Zomerliefhebbers hebben het zwaar te verduren tijdens deze koude tijden. Naast neerslachtigheid de hele winter, brengt dit seizoen nog andere nadelen met zich mee voor mensen die aan de winterdip lijden. Zomermensen, zoals mijn vriendinnen met S.A.D., genieten van de vrijheid van het lekkere weer en geen tientallen extra lagen aan hoeven te trekken voordat ze de buitenwereld in stappen. De kou en de constante buien van de winter geven deze vrije zomerzielen een opgesloten gevoel. Zonder zonlicht kleurt hun huid bleek en ze voelen zich ongezond: dat doet geen wonderen voor het zelfvertrouwen. 

In de winter is er een gebrek aan zonlicht, warmte en vrijheid: dingen waar een hoop mensen zielsgelukkig van worden. In de winter wordt dit van ze afgenomen en voelen zij zich als een vis uit het water.

Effect op school

We hebben allemaal wel eens een kutdag, en als je daar bovenop ook nog eens naar school moet, is dat dubbelkut. Van die dagen waarop je zelfs de zenuwen krijgt van je beste vrienden. Je wilt liever je eigen trui inkruipen dan luisteren naar een of andere stoffige docent die maar blijft doordraven over ‘je toekomst’ en dergelijke zaken. Dingen die je eventjes niet op je bordje wilt hebben. 

Stel je nu voor: dit is de stemming waar je een heel seizoen by default mee rondloopt. Voor mensen die last hebben van een winterdip, is dit de realiteit. 

Zij worden keihard genaaid door factoren waar ze niks aan kunnen doen. Op school is dat dan te zien door slechte motivatie, futloosheid en minder fucks om te geven. Dit leidt dan ook tot slechtere resultaten.

Oplossing

Het seizoen valt niet te versnellen (hoewel klimaatverandering haar best doet), maar gelukkig is er wel een licht aan het eind van de tunnel voor mensen die lijden aan een winterdip. Zo zijn er zonlichtlampen verkrijgbaar die het gebrek aan zonlicht kunnen verhelpen. Deze lampen bootsen het licht van de zon na en kunnen zo het lichaam de illusie van ‘s zomers zonlicht geven. 

"Die zonlichtlamp is oprecht de enige manier om me als een bestaand persoon te voelen", vertelt een vriendin me. "Als ik niet ‘s ochtends dat ding in m’n ogen laat schijnen voel ik me de hele dag supermoe en ongemotiveerd en gaat de dag voorbij in een soort waas."

Zelf ben je misschien, net als ik, dol op de winter, maar realiseer je dat er een hoop mensen om je heen zijn die zich helemaal kut voelen in deze periode. Toon daar begrip voor, zij verdienen wel wat positiviteit in deze donkere dagen. En als je zelf in een winterdip zit, hou vol! Voor je het weet bloeien de eerste bloemetjes weer en zijn de konijntjes weer volop aan het seksen: de lente komt eraan! Dan zit jij ook weer lekker in je vel. 

 

Gepubliceerd op 13 januari 2019
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.