Win een studiebeurs van het Rijksmuseum met jouw profielwerkstuk!

Win een studiebeurs van het Rijksmuseum met jouw profielwerkstuk!

In samenwerking met het Rijksmuseum

Elke examenleerling moet eraan geloven: het profielwerkstuk. De meningen hierover zijn verdeeld, maar het Rijksmuseum zorgt er in elk geval voor dat het een stuk aantrekkelijker én leuker wordt: je kunt namelijk een studiebeurs ter waarde van 1500 euro winnen met jouw pws! 

Wij spraken met de winnaars van 2021: Frederieke Aaij en Suzanne Visser. We vroegen hen naar hun ervaringen met het maken van een profielwerkstuk en hoe het was om mee te doen met de wedstrijd. 

Waar ging je profielwerkstuk over? 

Suzanne: "Ik heb een documentaire gemaakt over de Indische geschiedenis, die heet Indocu. Mijn oma is in Indonesië geboren en ik wilde graag haar verhaal vastleggen, zodat het nooit verloren zou gaan. Daarnaast heb ik ook mensen van buitenaf met Indische roots benaderd, om zo meer verhalen aan bod te laten komen in de docu. Ik vond het heel mooi dat ik dat heb mogen vastleggen."

"Ik heb een boek geschreven over de ontwikkeling van het impressionisme in Frankrijk", vertelt Frederieke enthousiast. "Het is niet begonnen met het idee 'ik ga een boek schrijven'. Maar mijn begeleider die het vak tekenen geeft, opperde het idee om er een boek van te maken. Dat vond ik meteen heel leuk, omdat ik als kind al boeken wilde schrijven." Nadat Frederieke een tentoonstelling bezocht over migranten in Parijs, veranderde haar beeld over het impressionisme compleet: het radicale dat naar voren kwam binnen deze tentoonstelling intrigeerde haar zo erg, dat dit het onderwerp van haar profielwerkstuk zou gaan worden. 

Welke tip zou je geven aan scholieren die nog een pws moeten maken?

Frederieke: "Kies iets wat je leuk vindt. Gun jezelf de tijd om een goed onderwerp te kiezen en dat aan te pakken. Je doet het maar één keer. Zie het niet als iets waar je tegenop moet kijken, want het is prima te doen. Geniet er juist van. Het is een afsluiting van je hele middelbareschoolcarrière; zo zag ik het tenminste. En als het uit de hand loopt… Laat het lekker uit de hand lopen!"

Wat heb je gedaan met de studiebeurs? 

"Ik heb mijn studiebeurs gebruikt om mijn droom-digitale piano te kopen!", vertelt Frederieke, terwijl ze met de camera van haar laptop een prachtige piano laat zien. Zij won in de categorie havo. 

Suzanne won de studiebeurs in de categorie vwo. "Ik heb het sowieso gebruikt voor collegegeld, al viel dat gelukkig mee dit jaar. Ik ben op kamers gegaan, dus daar was het ook wel heel erg handig voor. Het is nog lang niet op hoor", zegt Suzanne lachend.

Waarom zouden alle scholieren mee moeten doen aan de wedstrijd van het Rijksmuseum?

Frederieke: "Als je het leuk vindt, moet je het gewoon doen! Het is echt iets moois waarmee je je enthousiasme een plekje kunt geven. Het Rijksmuseum vindt het oprecht leuk om dit te organiseren en wil je een hele goede ervaring meegeven. Dus wees niet bang en schrijf je gewoon in als je het leuk vindt."

"Ik had me ingeschreven en ik wist niet of mijn pws zou voldoen aan de eisen. Kennelijk waarderen zij het juist dat je creatief bent of juist iets heel anders hebt gedaan dan anderen. Alle onderwerpen zijn welkom, zolang het maar iets te maken heeft met het Rijksmuseum. Dus als je onderwerp er iets mee te maken heeft, zou ik het je zeker aanraden om je ervoor aan te melden. Dit is echt een ervaring die je niet zomaar nog een keer krijgt" aldus Suzanne.  

Nog even de details van de wedstrijd op een rijtje: 

Het Junior Fellowship is bedacht om talent een steuntje in de rug te geven én scholieren die interesse hebben in kunst en geschiedenis te belonen.

Er zijn drie categorieën: vmbo, havo en vwo. Per categorie kiest de jury een top-3. Als je in de finale staat, krijg je een vijfdaags traineeship aangeboden, waarbij je een uniek kijkje achter de schermen van het museum krijgt. 

Uiteindelijk wordt er per categorie één winnaar gekozen die een studiebeurs ontvangt t.w.v. €1500,-! Je kunt je werkstuk vanaf december 2021 insturen.

Gepubliceerd op 22 oktober 2021

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.