Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Win een reis naar Parijs met je allerbeste werkstuk over abortus

Kim

Hier begint 't mee. Maar waar eindigt het? Nog geen goed onderwerp voor je werkstuk?

Sla hier drie vliegen in één klap: een boeiend onderwerp (iets met seks!), kans op een interessante prijs, namelijk een snuffelstage bij 'n CASA-kliniek én een reis naar Parijs t.w.v. 500 euro.

Elk jaar looft CASA Nederland (centra voor anticonceptie, seksualiteit en abortus) met Scholieren.com een prijs uit voor het allerbeste werkstuk over een onderwerp rondom het thema seksualiteit. Dit jaar is het onderwerp abortus.

Alle Nederlandstalige middelbare scholieren mogen hieraan meedoen, Vlamingen dus óók. Je werkstuk hoeft trouwens niet per se een schoolopdracht te zijn. Als je je speciaal voor deze wedstrijd in abortussen wilt verdiepen, mag dat natuurlijk ook.

Dus het onderwerp abortus, en dan?

Maar als jouw inleiding begint met "Mijn werkstuk gaat over abortus", dan ben je nog wel ff bezig. Kies daarom een goeie invalshoek: één deelonderwerp waar je op focust. Jamaarwatdan? Scholieren.com helpt je op weg met dertien invalshoeken die zowel jij en je docent als de jury superinteressant vinden:

Je kunt bijvoorbeeld schrijven over 1. de behandeling zélf, maar ook over 2. het ontstaan van de abortuswet in Nederland. Of richt je juist op 3. een ander land, zoals Ierland of Polen: waarom is daar géén abortuswet? En: 4. waarom kiezen mensen wel of juist niet voor een ahbortus? En 5. wat voor 'n rol spelen de heren hierbij?

Voor en na / voor en tegen

De film Vera Drake (2004) is Brits en dus wordt er fantastisch in geacteerd. Aangrijpend verhaal.Het kan ook cool zijn je te 6. verdiepen in organisaties zoals Siriz (vroeger VBOK), die vrouwen begeleiden tijdens maken van een beslissing. Hoe doen ze dat dan? Of: 7. wat voeren ze allemaal uit bij de Fiom, de organisatie die vrouwen begeleidt ná hun abortus?

Als je nog niet precies weet of je dat hele abortusgedoe wel zo'n goed (of juist slecht) idee vindt, kun je je werkstuk schrijven over organisaties die voor of tegen abortus zijn. 8. Pro Life is bijvoorbeeld de keihard vóór leven en bescherming van de ongeboren vrucht. 9. Pro Choice is juist voor de keuze van de vrouw, dus voor abortus. 10. Voor de nieuwsjunkies onder ons: is de abortuspil nou wel of niet gevaarlijk?

Films

En wist je dat er een aantal prachtige 11. films zijn gemaakt waarin abortus een grote rol speelt? Vera Drake (2004) gaat over een zachtaardige Britse vrouw die in de jaren '50 meisjes helpt bij het plegen van abortus, maar toen was dat streng verboden. Juno (2007, geniale film!) draait om een Canadees tienermeisje dat ongewenst zwanger raakt, geen abortus aandurft en voor adoptie kiest.

De rauwe Roemeense film 4 maanden, 3 weken & 2 dagen won in 2007 de Gouden Palm op het Film Festival in Cannes. Twee studentens trekken zich terug in een hotelkamer voor een illegale abortus, en dan loopt het (natuurlijk) niet zo soepel als ze hadden gehoopt. In hetzelfde jaar kwam ook Waitress uit, een verhaal over een serveerster die -zwanger- een wanhopige poging doet een kansloze relatie te starten.

Overigens speelt abortus ook een hoofdrol in de dansfilm der dansfilms: Dirty Dancing (1987).

Een fantastische film, met veel humor, maar ook een traantje.

Je zou kunnen schrijven over 12. een aflevering van de komedieserie Family Guy: Partial Terms of Endearment. De aflevering mocht niet op de Amerikaanse tv uitgezonden worden, in Amerika is abortus een zeer controversieel onderwerp.

En ten slotte 13. voor de lezers onder jullie zijn er verschillende boeken waarin abortus een grote of minder grote speelt: Anna's kind van Unni Lindell; Leon de Winters Zoeken naar Eileen W.; de young-adult roman Fatale liefde van Carry Slee; Godin van de Jacht door succesauteur Heleen van Royen; en Fortuna's dochter van de Spaanse Isabel Allende, om er een paar te noemen.

Goeie invalshoek gevonden?

En dan: aan de slag! Check de website van CASA voor meer informatie, maar ook de site van seksenzo, abortus.nl, womenonwaves, ngva.net, stisan.nl en alleta.nu zijn goeie bronnen.

Klaar? Haal 'n tien bij je docent en upload je werkstuk via www.scholieren.com/casawerkstukaward om mee te doen aan de wedstrijd. Dat kan tot en met 31 maart 2012, dus houd je agenda in de gaten. Je docent geeft je misschien wel uitstel als je zegt dat je hond je werkstuk heeft opgegeten, maar de dames en heren van de jury helaas niet.

Maar waar ik doe ik dit voor?

Om slimmer van te worden, natuurlijk en uitgedaagd: een deskundige jury zal je werkstuk zeer kritisch bekijken. Ook een beetje om te realiseren dat je maar beter veilig kunt vrijen.

Maar vooral voor die reis naar Parijs ter waarde van 500 euro.

En om in april eeuwige roem, publicatie op Scholieren.com en een snuffelstage in één van de CASA-klinieken te winnen. En don't worry, daar doen ze ook wel andere dingen dan alleen maar abortussen uitvoeren.

Hoe scoor ik bonuspunten bij de jury?

Je schrijft dus een werkstuk over abortus, met of zonder gebruik te maken van bovenstaande ideeën en websites. Je levert 't hier in en wij sturen 'm door naar de jury. Die bestaat uit een handvol professionals uit de zorg plus wat leraren.

Zij kijken niet alleen naar de volledigheid van je werkstuk (staat alles erin wat bij 't onderwerp hoort? maar ook naar de helderheid van de structuur (geen chaotisch werkstuk, maar een logische opbouw graag) en de kwaliteit van de inhoud. Heel veel succes! 

Voor de preciezelingen onder ons: klik hier voor het Reglement CASA werkstuk award 2011-2012.

Gepubliceerd op 26 september 2011
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

Ik doe niet mee.

9 jaar geleden

E.

E.

"Dat kan tot en met 31 maart 2011"

Yesh! Ik weet dat ze deeltjes hebben gevonden die sneller gaan dan het licht, maar dat we dan maar meteen moeten tijdreizen om de deadline te halen is misschien toch nog wel wat veel gevraagd! ;)

Al denk ik niet dat ik mee doe, want vrijwillig schoolse dingen doen, is niet helemáál mijn ding.

9 jaar geleden

S.

S.

@Em: aangepast. En verder: zodra ze bij biologie / geschiedenis / maatschappijleer / ckv van je vragen een werkstuk te schrijven.. heb je nu een idee.

9 jaar geleden

E.

E.

Ik heb alleen nog maar biologie (van jouw rijtje) en daar moeten we alleen verslagen bij practica schrijven. En die practica mogen we volgens mij ook niet zelf bedenken (anders had ik wel even iemand geaborteerd, natuurlijk :P). En bij dingen voor Nederlands krijg je standaard het ?llersaaiste onderwerp dat men heeft kunnen bedenken. Dus ik geloof niet dat het nog ergens in zou passen. Maar mocht ik onverwacht een werkstuk moeten maken over een willekeurig onderwerp, wie weet!

9 jaar geleden

S.

S.

Een jaar geleden dacht ik dat ik zelf zwanger was, omdat er wat mis was gegaan. Gelukkig was dit niet het geval. Was dit wel zo geweest had ik waarschijnlijk hier ook mee gezeten. Ik denk dat het wel een goed onderwerp is voor de ontwikkeling van tieners om zich bewust te worden van de eventuele mogelijkheden wanneer jijzelf of je partner zwanger raakt.

So, I'm into the game:P

xx Sunny

9 jaar geleden

I.

I.

Is er ook een minimaal/maximaal aantal woorden en andere regelingen? Lijkt me super dit, challenge accepted!

8 jaar geleden

S.

S.

qua lengte zijn er geen richtlijnen. Wat mij betreft gaat het erom dat je je pretenties waar maakt. En originaliteit vind ik belangrijk. Maar ik spreek niet namens de gehele jury.. :) Ik ben wel benieuwd naar je inzending!

8 jaar geleden

M.

M.

hallo ik ben melvin waar gaat dit werkstuk

2 jaar geleden