Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wil jij nog wel betalen voor muziek?

Wil jij nog wel betalen voor muziek?

Eens per jaar is het Record Store Day: een dag waarop platenzaken en cd-winkels klanten proberen te trekken. Er zijn dan optredens en ook worden er hoge kortingen gegeven op platen en cd's. Maar is dat niet hopeloos achterhaald; muziek kopen? Ik sprak daar een paar jongeren over.

Mariëlle (12):
Geeft per maand uit aan muziek: 0 euro
Beste plaat aller tijden: geen keuze

"Ik luister muziek via mijn telefoon: via apps als Spotify bijvoorbeeld. Ook luister ik vaak naar de radio. Muziek kopen doe ik niet, het is veel makkelijker om te downloaden. Ik ga geen geld uitgeven aan muziek. Dat vind ik zonde, want na een tijdje luister je toch weer naar andere muziek. Ik snap dat artiesten het niet leuk vinden dat er zoveel gedownload wordt, maar downloaden is modern; cd's zijn niet meer van deze tijd. Omdat ik allerlei soorten muziek luister, download ik liever."

Bart (17):
Geeft per maand uit aan muziek: wisselt, gemiddeld 20 euro.
Beste plaat aller tijden: Nevermind van Nirvana

"Op de fiets en onderweg luister ik muziek via mijn mobiel, maar vaak zet ik ook wel een plaat op als dat kan. Ik vind de hoezen van platen erg mooi, en bij cd's zit er soms een boekje bij met de songteksten, dat vind ik leuk om te lezen. De meeste cd's en platen koop ik in muziekwinkels. Albums die niet in Nederland verkrijgbaar zijn bestel ik online. Soms koop ik ook digitale muziek, meestal via iTunes. Ik snap wel dat zoveel mensen muziek gratis downloaden. Niet iedereen heeft het geld om muziek te kopen. Al is het natuurlijk niet fijn voor de artiest zelf."

Hannah (16):

Geeft per maand uit aan muziek: max. 20 euro

Beste plaat aller tijden: Hits for Kids van Jett Rebel

"Vroeger gaf ik veel geld uit aan cd's, maar nu download ik alles. Het is veel makkelijker. Als je een album wilt kopen, moet je toch helemaal naar de winkel. Ik luister veel via Spotify. Af en toe koop ik een premium kaartje zodat ik een maand geen reclames hoor op Spotify. Maar meestal gebruik ik het gratis. Zelf zou ik het, net als vele artiesten, ook niet leuk vinden als mensen mijn muziek gratis downloaden, maar het hoort bij deze tijd. Ik ben wel erg geneigd om een lp te kopen, maar heb geen platenspeler helaas haha."

Tim (16):

Geeft per maand uit aan muziek: tussen de 10 en 40 euro
Beste plaat aller tijden: Alive 1 van KISS

"Ik koop het liefste muziek. Als ik niet thuis ben luister ik via mijn mobiel, maar thuis zet ik altijd een plaat op. Het verschilt wat ik per maand uitgeef aan muziek: soms maar 10 euro, soms wel 40. Ik hou van platen: ze zijn lekker oud en ze klinken mooier. Een plaat kraakt soms zo lekker. Ook ben je echt met muziek bezig. Dat platenzaken verdwijnen is een slechte zaak. Een stukje geschiedenis verdwijnt, evenals een plek waar je nog echt lp's kunt kopen. Voorlopig blijf ik wel platen kopen bij de muziekzaak. 

Gepubliceerd op 23 april 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Daniëlle

Daniëlle

Ik download bijna alles, maar als ik iets goed vind koop ik de CD achteraf toch. Bij artiesten waarvan ik weet dat ze goed zijn, koop ik de CD meteen (en als dat iets langer duurt, luister ik vaak pas naar de CD als ik hem zelf heb).

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.