Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wil je roken? Teken dan even een contract

Wil je roken? Teken dan even een contract

Door Ivo

Voor veel jongeren is het de plek waar ze hun eerste sigaretje aansteken: school. Het Keizer Karel College in Amstelveen is er klaar mee. De parkeerplaatsen liggen bezaaid met peuken en onderbouwers worden ook verleid tot het roken van een sigaretje. Daarom heeft de school contracten naar alle bovenbouwers verstuurd, meldt de Telegraaf.
Maar gaat dat niet te ver?

In die contracten geven ouders hun kind toestemming om tijdens school een sigaret op te steken. De leerling tekent ervoor dat 'ie de parkeerplaats regelmatig opruimt, zodat het niet één grote bende wordt. Rector Pels Rijken laat aan Scholieren.com weten dat ze veel positieve reacties ontvangt. "Veel andere scholen complimenteerden mij vorig jaar ook al toen we de school geheel rookvrij hebben gemaakt."

Buiten het schoolterrein
De school heeft vorig jaar namelijk het roken van het schoolplein verbannen. Sindsdien gaan de rokers naar een parkeerplaats aan de andere kant van de straat, net buiten zicht van school. "Dat hebben we vorig jaar gedoogd, onder twee voorwaarden," aldus Rijken. "Voorwaarde één is dat ze geen overlast veroorzaakten voor de omliggende buurt en de andere voorwaarde was dat ze regelmatig de parkeerplaats schoonmaakten en het afval opruimden. De eerste voorwaarde is gelukt, maar de tweede voorwaarde bleek niet helemaal goed te gaan, dus toen hebben we ingegrepen. We hebben op de eerste schooldag alle bovenbouwers een formulier gestuurd voor eventuele ondertekening."

Deze beslissing is niet alleen genomen om de naam van de school hoog te houden, vertelt Rijken. "Natuurlijk zijn ze het visitekaartje van de school, maar we willen er ook gewoon voor zorgen dat de leerlingen gezond blijven. En als we daar maar een klein beetje aan kunnen bijdragen, is dat al een overwinning." De handhaving wordt niet alleen op vertrouwen gebaseerd: "We zijn met de onderbouwers, die tijdens de pauze niet van het plein mogen, in gesprek gegaan, puur om de kans te verkleinen dat ze gaan roken. De meeste onderbouwers weten nog niet of ze gaan roken. De bovenbouwers worden in de gaten gehouden door schoolpersoneel. Bij overtreding krijgen ze een waarschuwing en anders gaan we in gesprek met de ouders."

Contracteren om van te leren
Maar, gaat de school niet veel te ver? Ligt de beslissing om wel of niet te roken niet bij jezelf? Moeten de school daar echt je ouders van op de hoogte stellen?

Scholier Renske (16) vindt het een twijfelachtige beslissing. "Persoonlijk vind ik roken heel erg vies en ik ben ook niet van plan om te gaan roken. Maar een contract sturen vind ik wel heel extreem. Aan de andere kant snap ik de school ook wel, ik denk dat ze er gewoon duidelijkheid over willen hebben. Dus dat mensen die gewoon mogen roken van hun ouders geen problemen krijgen en de mensen die dat niet mogen gestraft worden."

Ook andere niet-rokers vinden de maatregel veel te ver gaan. Evelien (17) denkt dat het de verantwoordelijkheid van de leerlingen zelf is. "Het zijn namelijk meestal bovenbouwleerlingen die een eigen wil hebben en die vaak ouder zijn dan 18 jaar. Ik zou dit oplossen door een afgebakende plek te creëren waar het wel mag."

Illegaal roken
Ook Cindy (17) heeft geen goed woord voor de nieuwe regel over: "Ik vind dat als je in de bovenbouw zit je best slim genoeg bent om zelf op de hoogte te zijn van de gevolgen van roken. Daarom denk ik dat het je eigen beslissing moet zijn. Als ouders erbij gehaald moeten worden om te zorgen dat mensen op school mogen roken denk ik dat er meer mensen zijn die zich niet aan de regels gaan houden. Het is heel lastig om te voorkomen dat mensen gaan roken. Dus als dat niet mag zonder contract, dat ondertekend is door je ouders, gaan ze alsnog roken, maar dan 'illegaal.'" 

Cindy rookt zelf ook, maar ze denkt niet dat als dit op haar school zou gebeuren ze het contract laat tekenen door haar ouders. "Het gaat me er echt niet van weerhouden om niet op school te roken." Ook als er sancties op zouden staan, zou ze niet tekenen. "Dan ga ik wel buiten het schoolterrein roken, daar kunnen ze immers niet bepalen wat ik doe. Ik denk dat veel meer mensen dat gaan doen, die gaan echt geen contract laten ondertekenen."

Naïef positief

Kortom, zowel rokers als niet-rokers zijn het er over eens: de maatregel van het Keizer Karel College gaat veel te ver. De rector blijft echter bij haar standpunt. "Misschien zijn we wel naïef positief,  maar we willen het in ieder geval proberen. We kunnen natuurlijk niet voorkomen dat als een bovenbouwer naar de winkel gaat, dat 'ie dan een peukje opsteekt. We zoeken gewoon naar creatieve maatregelen. Veel bovenbouwers vinden het wel een betutteling, maar we doen het alleen maar uit goede wil."

Gepubliceerd op 29 augustus 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Maar eigenlijk is het heel simpel: Onder de 18 mág je niet roken. Als je dit als een school toestaat, ben je slecht bezig. Daarnaast is het vies, geeft het zooi en minder verstandig dan 50kg te zwaar zijn. Niets aan roken moedigt een school aan om het überhaupt toe te staan.

8 jaar geleden

F.

F.

Ik ben zelf ook een kettingroker. Ik vind gewoon die tabak geur in de ochtend geweldig ik kan niet stoppen het is zelfs zo erg dat ik om de vijf minuten wel weer toe ben aan zware sjek

8 jaar geleden

Y.

Y.

Ik weet hoe je je voelt

8 jaar geleden

A.

A.

@Frank Walraven junkiee

8 jaar geleden

L.

L.

nou, je mag gwn niet roken onder de 18 klaar

8 jaar geleden

T.

T.

Ik vindt dat scholen het toe moeten laten om te roken eventueel een rokerspas, dit is mijn mening omdat ik zelf rook.

8 jaar geleden

T.

T.

WTF MAN ALS IK ROOK DAN DOE IK DAT FUCKERRR

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.