Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wijs advies voor toekomstige studenten

Wijs advies voor toekomstige studenten

Er zijn natuurlijk een hoop gidsjes die je wat vertellen over het studentenleven, en de stoere verhalen van je grote broer zijn ook hartstikke cool. Maar hoe is het nou écht om te gaan studeren? Onze bloggers vlogen de afgelopen jaren uit naar studentensteden door heel 't land (van Utrecht tot Eindhoven en Groningen) en weten er inmiddels heel wat vanaf. Daarom geven ze je met liefde wat wijs advies. Gratis en voor niets!

Oud-blogger Joca  Oud-blogger Jorieke  Oud-blogger Tjeerd

Studie

Joca: "Voor de studie zelf is het handig om wat ouderejaars te kennen. Zij kunnen zeggen wat je écht moet weten, en vooral wat je wel kan vergeten. Een goed excuus dus om naar de borrel te gaan van je studie om ze te spreken."

Tjeerd: "Wat de keuze zelf betreft: het is heel moeilijk om van tevoren aan te voelen of iets de juiste studie is. Maar realiseer je ook dat (bijna) niemand echt honderd procent gelukkig is met zijn studie. Elke opleiding heeft minder leuke kanten. Daarnaast is het feit dát je een studie gedaan hebt tegenwoordig vaak belangrijker dan welke precies. Maak dus vooral gewoon iets af. Tenzij je écht doodongelukkig bent met je keuze, natuurlijk."

Op kamers

Tjeerd: "Ga altijd op kamers wonen in de stad van je studie. Ik ken niemand die nog bij z'n ouders woont. Want die mensen zie je dus gewoon niet. Daarnaast: wees kritisch over de mensen met wie je omgaat. Er zijn zó veel leuke mensen, dat het zonde is om je tijd te verdoen met mensen die je eigenlijk niet zo mag."

Jorieke: "Op mijn zeventiende vertrok ik uit een boerengat om journalistiek te gaan studeren en op kamers te gaan in Utrecht. En jeetje, wat was dat retespannend. Maar nu weet ik: iedereen vindt het spannend, al staat de hogeschool naast je ouderlijk huis. Laat je dan ook vooral niet gek maken door klasgenoten die er heel koeltjes over doen, want stiekem moeten zij ook enorm wennen."

Joca: "Bij m’n eerste studie ging alles mis wat fout kon gaan, de tweede keer ging alles smooth. In de tussentijd heb ik een aantal tips en trucs geleerd. Zo is het handig als je op kamers gaat, om altijd wat cash bij de hand te hebben. Ik stond op dag 1 diep in het rood, omdat de huur per ongeluk dubbel was afgeschreven. Dat geld kwam wel terug, binnen '1 à 2 werkdagen'. In de tussentijd had ik wel toevallig net honger en geen eten in huis."

Studentenleven

Tjeerd: "Ga op een sport! En doe andere leuke dingen. Bij de meeste studies ben je echt niet de volle 40 uur die ervoor staat bezig, dus je hebt genoeg tijd om dingen naast je studie te doen. Dat staat later vaak ook alleen maar goed op je CV."

Joca: "Leer zelf goed plannen, omdat een secretaresse (m/v) inhuren nu nog niet kan. Of het nou met checklists is, een papieren agenda of Google Calendar, zolang je een beetje overzicht hebt over de colleges, feestjes, werkgroepen en borrels is het goed. En vergeet niet om tussendoor ook eens wat ‘niks doen’ in te plannen."

Jorieke: "Wat ik je vooral zou willen meegeven, lieve eindexamenkandidaat: loop niet te hard van stapel. Kijk rustig wat er de eerste maanden van je studie op je afkomt, voordat je drie bijbaantjes neemt, bij een studentenvereniging gaat en iedere nacht gaat stappen. Maar vooral: geniet! Want uiteindelijk wordt het awesome. Voor je het weet heb je een koophuis, hond, gezinswagen en 1,7 kind."

Gepubliceerd op 15 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.