Wiepke is non-binary: ''Ik voel me niet vrouw en niet man en eigenlijk ook weer allebei wel."

Door Lisa

De zeventienjarige Wiepke is een jong talent in de modewereld. Nog geen maand geleden kwam ze via Instagram openlijk naar buiten als non-binary. In de huidige maatschappij zijn de krantenkoppen over veranderingen die met genderneutraliteit te maken hebben bijna niet weg te denken. Toch gaan die verhalen altijd over de mensen die het onzin vinden, de mensen die het niet begrijpen. Maar hoe is het nou daadwerkelijk om als jongere uit de kast te komen als non-binary en deze verandering vanuit dat perspectief mee te maken?

"Ik wist eigenlijk altijd al dat ik anders was", vertelt Wiepke. "In de eerste klas kwam ik uit de kast, ik was lesbisch. Maar toch wist ik dat ik op andere vlakken ook anders was, ik had alleen geen idee hoe en wat precies. Dan vroeg ik mezelf af: wil ik een jongen zijn? Het antwoord was dan al snel nee, maar ik voelde me toch ook echt niet helemaal meisje. Ik voel me niet vrouw en niet man en eigenlijk ook weer allebei wel." Een jaar geleden kwam Wiepke de term non-binary tegen. "Ik wist toen eigenlijk pas echt waar ik bij hoorde en vielen de puzzelstukjes een soort van op hun plek."

"Fijn weekend meid"

En dan weet je dat je non-binary bent, dat je niet binnen de hokjes past die onze samenleving gecreëerd heeft, maar dat moet je dan nog wel aan anderen uitleggen. "De reacties zijn heel wisselend, maar vrijwel alleen maar positief. Sommige mensen vinden het ingewikkeld en er worden ook echt nog wel fouten gemaakt met hoe mensen me moeten noemen. Ik heb het liefst dat alle pronouns door elkaar gebruikt worden, dus hij/zij/die, dat maakt me allemaal niet uit, zolang ik maar niet als vrouw gezien wordt.

Natuurlijk vindt Wiepke de misverstanden vervelend, tegelijkertijd kijkt er niet van op. Simpelweg omdat er nog maar weinig representativiteit is voor mensen die non-binary zijn. "Ik heb graag dat mensen me gewoon dingen vragen, ik vind het helemaal niet erg om dingen uit te leggen. Veel mensen snappen het niet helemaal, wat ik ze ook niet kwalijk kan nemen, maar ik wil het ze wel proberen te laten begrijpen. Het vervelendst vind ik het wanneer iemand weet dat ik non-binary ben en me dan alsnog expres verkeerd aanspreekt. Bijvoorbeeld toen ik een leraar alles helemaal had uitgelegd en hij aan het einde van het gesprek alsnog 'fijn weekend meid' tegen me zei."

"Er is geen stappenplan"
Voor iedereen die non-binary is is het anders. "Er is geen stappenplan dat je moet volgen als je non-binary bent, of als je je überhaupt niet met je biologische geslacht identificeert. Ik heb er voor gekozen om wel in transitie te gaan, maar dat betekent niet dat een ander dat ook moet doen. Zelf weet ik dat ik graag mijn borsten zou laten verwijderen, wat ook binnenkort, wanneer ik achttien word, zal kunnen. Maar op dit moment wil ik bijvoorbeeld niet aan de hormonen. Dit zijn allemaal keuzes waar je goed over na moet denken, maar waarbij je vooral moet doen wat goed voelt." Wiepke vertelt dat dit lastige keuzes zijn maar dat je je vooral niks aan moet trekken van anderen en je eigen pad moet volgen. 

"Mijn collectie gaat vooral over het concept van gender en seksualiteit"
Wiepke zou graag meer bewustzijn willen creëren in de maatschappij over non-binary zijn. Op dit moment is er weinig representativiteit in de media en heerst er vooral negativiteit en onwetendheid onder mensen. Zelf draagt die haar steentje hieraan bij door haar eigen modecollectie, waarmee hij op 7 september op fashionweek zal staan te etaleren. "Voor mijn nieuwe collectie heb ik een fles als uitgangspunt genomen. Een fles heeft een inhoud, maar ook een label. Soms klopt dit label met de inhoud, maar soms ook helemaal niet", Vertelt Wiepke enthousiast. "Deze vorm heb ik als uitgangspunt genomen voor mijn collectie." Zo hoopt Wiepke iedereen op een andere manier naar geslacht en seksualiteit te laten kijken.

 

Ik ben non-binary. Nu vraag je je vast af wat is dat? Dit betekent dat ik buiten de hokjes man en vrouw val, om het anders te zeggen: ik voel met niet vrouw en man en ook eigenlijk allebei wel. Dit is de uitleg die ik vaak gebruik omdat deze het beste bij mij past, iemand anders zou een heel andere uitleg kunnen geven omdat non-binary iets heel anders voor hen betekent. Non-binary kan dus veel verschillende betekenissen hebben, dit betekent dus ook dat niet iedereen die dit is in transitie wil gaan of dezelfde transitie wil ondergaan. Ik heb ontdekt dat ik in transitie wil gaan, hoe ik precies in transitie wil gaan weet ik alleen nog niet, dat kost tijd. Als je vragen hebt over dit bericht stel ze dan gerust. #nonbinary #trans #transgender #gender #pride #gay #they #them #pride🌈 #proudtobeout

Een bericht gedeeld door Wiepke (@wiepke.w) op

Gepubliceerd op 16 juli 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.