Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wie sport er tegenwoordig nog?

Wie sport er tegenwoordig nog?

"Sportende scholieren presteren beter dan niet-sportende scholieren," zegt de Rijksuniversiteit Groningen. "Door te sporten verbeteren ze hun vermogen tot zelfregulatie."

Dat verbaast me. Ik reguleer namelijk al twee jaar prima zonder sport.

In de brugklas werd ik tijdens gymles nog vol ontzetting aangestaard toen ik vertelde dat ik niet aan sport deed. Door de verbaasde reacties van klasgenoten en gymleraar zei ik daar maar heel snel "eh, ik deed heel kort geleden tennis..." achteraan.

Raar als je sport

Toen was het namelijk nog raar als je niet aan sport deed en moest je je schamen. Tegenwoordig ben je eerder raar als je het wél doet. Alleen de diehard voetbalfanaten of hockeysters wagen zich nog aan het leed dat sporten heet.

Iemand vroeg laatst aan me: "En, doe jij aan een sport?" waarop ik laconiek reageerde met "nee joh, ik heb zoveel gedaan in m’n leven, en nergens blijf ik hangen. Ik heb er nu ook geen tijd meer voor."

Wereldkampioen zumba

En dat eerste is echt zo: ik heb ballet, badminton, tennis, zumba (dit is echt imagoschade), streetdance en hiphop gedaan. Waarom ben ik dan niet zo’n groot succes geworden als mijn naamgenote Justine Henin? Of schitter ik niet So you think you can dance en ben ik geen wereldkampioen zumba? Het werd me allemaal te saai.

Want dat argument van 'geen tijd' is natuurlijk best wel harde bullshit. Ik mag dan een intensieve vwo-4-leerling zijn met een leven, maar één uurtje per week zweten zou iedereen wel in kunnen plannen.

Liever lui dan moe

Dat besef ik me wel, maar ik sport nog steeds niet. Als ik niet mijn hersencellen moet verwaarlozen aan ingewikkelde wiskundesommen, lig ik liever in een verwarmd bedje met een nieuwe aflevering van Jersey Shore, een reep Côte D’or en een kopje thee.

En mag ik mijn dagelijkse vijf minuten durende fietstochtje naar school niet óók tellen als beweging? Of mijn dagelijkse loopje naar de Albert Heijn in mijn tussenuren om een pizzabroodje en een blikje energydrink te kopen?

Waarom sporten?

Misschien is de motivatie voor veel jongeren ook ver te zoeken. Zelf verdrink ik nog nèt niet in mijn eigen vetrollen en zolang ik geen overgewicht heb of hartklachten heb, gaat er nog geen alarmbel in mijn hoofd rinkelen.

Dus nee, sporten om het sporten of om calorieën te verbranden zit er echt niet in voor mij. Als ik bijvoorbeeld een half uur vol heuvels, bruggen en bergen moet op fietsen voor m’n vriend, maakt het me helemaal niks uit...

Verrot

Misschien is dat wéér zo’n kenmerkend aspect van onze generatie. De zesjescultuur, het illegaal downloaden, het lui zijn, het tegendraads zijn, de telefoonverslaving.

Al met al lijken we een best wel verrotte generatie. Maar ach, blijf maar lekker op de bank hangen, want de wereld vergaat toch in 2012. En geen gespierd lijf dat je dan nog kan helpen...

Gepubliceerd op 5 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

U.

U.

Is het echt zó raar om als man te hockeyen? *bloost*

12 jaar geleden

D.

D.

Ik moet wel weer gaan joggen. QWOP is het niet echt helemaal...

Leuk artikel, trouwens en ik snap het helemaal, behalve dat ik vroegah nooit sportte. Het sportiefste was,rennen naar school en tijdens,de pauze tikkertje of verstoppertje. Nu is het sportiefste, naar school fietsen en gym... :D

12 jaar geleden

B.

B.

Ik sport elke dag:

Bed uit, Broek aan, T-shirt aan, enz..
Naar school fietsen (of naar het treinstation)
Gym op school
Terug fietsen (of naar het station lopen)
En 's avonds hockeyen

12 jaar geleden

W.

W.

Goed artikel, maar natuurlijk volslagen bullshit.

12 jaar geleden

M.

M.

Beetje rare column, ik vind het nog steeds echt raar als iemand niet sport (4VWO nu) en al mijn vrienden sporten ook. Sommigen op hoog niveau ook. Het is wel dat meisjes totaal niet sporten. Ook zesjescultuur leeft niet in mijn omgeving.
En dat laatste argument is nog wel het slechtste...

12 jaar geleden

L.

L.

Ik sport weleens, soms. Als niemand kijkt.

12 jaar geleden

T.

T.

Mensen die niet sporten moeten zich gewoon een potje ouderwets gaan schamen. Ook ouders die hun kinderen daarin niet stimuleren zouden zich al helemaal moeten gaan schamen. Gelukkig leeft sport bij mij in de buurt wel en is een zesjes cultuur ver te zoeken, want een wereld zonder mensen die gemotiveerd zijn om iets extra's te doen en hun dromen waar te maken zou erg saai zijn.

12 jaar geleden

*.

*.

Justine = mah homegirl. Al moet ik een halfuur fietsen naar school, mijn conditie is wel erg slecht. Maar goed. Zo'n chocoreep klinkt aantrekkelijker.

12 jaar geleden

J.

J.

Zoo herkenbaar dit! Goed geschreven!

12 jaar geleden

L.

L.





helemaal mee eens. ik vind dit oook zeer herkenbaar. en meestal is het idd zo: 'geen tijd'! of eigenlijk 'geen zin'!

12 jaar geleden

L.

L.

energy drink is zo smerig

12 jaar geleden

D.

D.

ik sport 5x per week, 2x judo, 1x mma en 2x fitness, en ik moet zeggen, hoe meer je sport, en vooral in de zomervakantie, hoe beter je je voelt. Als je er voor zorgt dat je genoeg doet op een dag kun je savons doorknallen en sochtends gaan werken, en smiddags lekker doen wat je wilt, wekenlang ( zo los je het te weinig slaap probleem op:P)

12 jaar geleden

L.

L.

Myn week, dansen/ voetbal/ boksen/ hockey
woooh hoe doe je dat, niet sporten? xd

12 jaar geleden

H.

H.

sporten is stom!!!

12 jaar geleden

J.

J.

Wat een leuk en eerlijk stuk! ik kan me er helemaal mee indentificeren haha. goed geschreven!
groetjes Jaël

12 jaar geleden

G.

G.

sporten is gezond maar van mij hoeft het niet iedere dag

12 jaar geleden

T.

T.

Justine, geweldig artikel!! Wat ben jij een leuk wijf zeg.

12 jaar geleden

L.

L.

Dit is wel echt ernstig, ik bedoel, ik zit zelf maar in 2 Gymnasium, en ik sport bijna iedere dag, 's ochtends naar school 13 kilometer, en 's middags weer terug, Zaterdag paardrijden. Nu jij het zo vertelt lijk ik helemaal niet bij 'deze' generatie te horen, want ik heb het helemaal niet op mobieltjes, illegaal downloaden, tegendraads zijn al helemaal niet, en als ik een zes heb dat scheld ik mezelf vanbinnen helemaal verrot. Ik ben ook moe als ik thuis kom om 5 uur, maar bij mij kan sport er makkeiljk bij. Je kan ook thuis op een hoetrainer of naar de fitness, een half uurtje in de week, net zo makkelijk, en wel net zo lekker. Ook is het bewezen dat de wereld helemaal niet vergaat in 2012 -.-

12 jaar geleden

I.

I.

leuk stukje en het laatste stukje geeft mij de energie om juist WEL te gaan sporten (en dan geen zwetende fitness bleg) maar gewoon gaan fietsen ofzu =D

''Maar ach, blijf maar lekker op de bank hangen'' Echt niet! =P

12 jaar geleden

Z.

Z.

Goed en leuk artikel, ook heel actueel. (hm, sommige sportmensjes voelen zich blijkbaar aangevallen, maar het is natuurlijk geen artikel dat zegt dat iedereen (niet) moet sporten.)

Persoonlijk vind ik dat sporten niet pers? je in het zweet trainen bij een sportclub is, volgens mij is fietsen naar school ook al goed. (20 min heen, 20 min terug).

12 jaar geleden

Z.

Z.

Haha, ik zie 20 minuten heen- en 20 minuten terugfietsen naar en van school met een vrachtlading boeken al als sport! (en dan geen hamburgertjes eten in de kantine ;P)

@Laura, Niet zo zeuren, het artikel is niet persoonlijk bedoeld ;P. (off-topic) En het is niet niet bewezen dat de wereld niet vergaat in 2012, er is alleen geen bron voor te vinden van de inca's/maya's zelf.

12 jaar geleden

-.

-.

Ik moet elke dag 32km naar school toe fietsen, geen zin meer in sport.

12 jaar geleden

H.

H.

ik sport naar tuurlijk op school :) ( dinsdag en vrijdag)
en dan handbal ik nog op dinsdag donderdag en zondag :D

12 jaar geleden

P.

P.

Mwhaha, moest lachen, want echt, in dit artikel herken ik mijzelf. Ik heb van iets altijd maar een paar maanden gedaan:
-paardrijden,turnen,streetdance,jazzdance,keyboard,zwemmen,buikdans,korfbal,engazomaardoor.

Het valt me nu wel tegen, ik zit bijv. in een klas met iedereen die wel op een topniveau sport, (van NK paardrijders tot gescoute voetballers).

Kortom, ik voel me zielig.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.