Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

WC-verbod in pauze?!

WC-verbod in pauze?!

Door Pim

De meeste leraren vragen meteen om een briefje van de dokter als je tijdens de les naar de wc wil, andere lachen je gewoon recht in het gezicht uit en genieten de rest van de les van jouw ow-alstublieft-ik-moet-zo-nodig-gezicht.

Laura zegt op het forum dat het bij haar omgekeerde wereld is: zij mag tijdens de pauzes niet naar de wc, omdat de rustieke sfeer van de school dan wordt verstoord.

Het LAKS en de Vlaamse Scholieren Koepel geven antwoord. 

De vraag

Op het forum post Laura:

"Wij hebben op school te maken met een nieuwe regel: je mag tijdens de pauzes niet meer naar de wc, maar alleen tijdens de les. Ik heb er geen woorden voor.

De schoolleiding vindt dat leerlingen die naar de wc gaan tijdens de pauzes of naar hun kluisjes en in de hallen lopen de 'rustieke sfeer' van de school verstoren.

Het gevolg van die regel is dat iedereen tijdens de les op de wc zit en dat iedereen zomaar het lokaal uit kan lopen als 'ie alleen maar even zegt dat 'ie naar de wc moet...

Mag mijn school zomaar verbieden om tijdens de pauze naar de wc te gaan?

Wat vinden jullie ervan?
Laura"

Het LAKS antwoordt:

"Hoi Laura,

Hebben jullie soms zulke rustieke wc’s dat ze niet gebruikt mogen worden? Verstoort het echt zo erg de sfeer in de hal als er iemand doorheen loopt? De sfeer in de lessen wordt er in ieder geval niet beter op als er de hele tijd leerlingen naar de wc gaan omdat dat dat in de pauzes niet meer mag.

Helaas mag de school dit soort regels zelf bepalen. De schoolleiding heeft vast een goede reden gehad om deze regel in te voeren, want het is bijna niet te geloven dat het hier echt alleen maar om de ‘rustieke sfeer’ te doen is.

Aan de andere kant is het natuurlijk hartstikke leuk om een actie te beginnen om te zorgen dat deze regel zo snel mogelijk weer in de prullenbak belandt. Er zijn vast wel leerlingen die mee willen doen met een handtekeningenlijst voor plaspauzes en poeprechten.

Als je moet, dan moet je. Rustieke sfeer of niet.Of je kunt een ludieke toilet-estafette houden in de klassen waarbij je in de pauzes een klasse-klassement bijhoudt. Dat moet dan natuurlijk wel op het schoolplein gebeuren, want in de gangen is de sfeer daarvoor bij jullie natuurlijk  te rustiek…"

Ga dus opzoek naar de echte reden van deze regel, vraag het - netjes - aan de schooleiding, en probeer ze zo nodig met een actie duidelijk te maken dat deze regel wel héél raar is.

De VSK (Vlamingen) antwoordt:

"Jammer genoeg mag een school dit verbieden. Op dit gebied zijn geen duidelijke regels voor scholen als de school beslist die regel in haar schoolreglement op te nemen, dan kan je hier niet zoveel aan doen.

Maar als je merkt dat veel leerlingen het niet eens zijn met de regel, kan je via de leerlingenraad actie ondernemen. Zorg ervoor dat je voldoende argumenten hebt om de directie te overtuigen. Bijvoorbeeld dat de toiletten overvol zijn na de pauzes.

En dat je een aantal voorstellen hebt om de school toch zijn 'rustieke sfeer' te laten behouden. Bijvoorbeeld dat leerlingen niet samen naar het toilet mogen of moeten zwijgen in de gangen voorleggen. Bereid je dus goed voor en stap dan naar je directeur!

Nog vragen, check zeker en vast onze site rechtenopschool.be,

Veel succes! 
Het VSK-team."

In het hectische leven van de Nederlandse scholieren is er één baken van rust: het LAKS. In Vlaanderen noemen ze zich: de VSK. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060. Vlaamse scholieren kunnen terecht bij de Vlaamse Scholieren Koepel.

Gepubliceerd op 17 januari 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Wat vreemd, bij mij op school mag je (in principe, niemand houdt zich eraan) juist alleen in de pauze naar de WC, en dan niet tijdens de les.

10 jaar geleden

D.

D.

wauw, wat hebben wij een geweldige school.
Wij mogen in de lessen (met toestemming uiteraard) EN tijdens de pauzes naar de wc. Wat een luxe.

10 jaar geleden

A.

A.

je moet gewoon met de hele klas afspreken dat er om de beurt telkens iemand naar de wc gaat, midden in de uitleg van de leraar, daar hebben ze een hekel aan, en dan heel erg lang wegblijven omdat het zo druk is op de wc's, dan gaan leraren klagen bij de directie omdat ze geen fatsoenlijke lessen meer kunnen geven en beland die regel zo in de pispot.

10 jaar geleden

U.

U.

Ben ik inmiddels niet te oud om te vragen of ik naar de sanitaire voorziening mag?

10 jaar geleden

S.

S.

Ik ben heel benieuwd om welke school dit gaat. 'Rustieke sfeer'? Is het een klooster? En wat is hun verhaal? Welke redacteur voelt zich geroepen daar eens een telefoontje aan te wagen.

Onze lezers willen dat weten. ;)

10 jaar geleden

K.

K.

Tijd om de plasketting opnieuw in te voeren, net zoals bij de kleuters. Eén plasser tegeijk.

Of de school moet allemaal plaszakken in de kantine ophangen. Zodat niemand de rustieke sfeer verstoort omdat-'ie met hoge nood door de gangen naar de wc stampt.

10 jaar geleden

A.

A.

WOW! Mijn school is top!!! Wij mogen gewoon altijd naar de WC. Alleen moet je dan een soort pasje vragen en als een leraar op de gang naar je pasje vraagt moet je die laten zien??!!

10 jaar geleden

.

.

Geloof me: het kan nog erger. Plasbuddy's. Omdat mensen er zo'n grafzooi van maakten bij het toiletgebruik moest je in tweetallen naar het toilet, en degene die jou vaste 'buddy' was moest achteraf controleren..
Resultaat: niet subtiel wat mensen over de gang, maar hele groepen - die er voorheen toch al waren, maar niet in zulke grote getalen- die rondzwierven, lege stoelen in de les met de vraag of ze uberhaupt nog zouden terugkeren.. om nog maar te zwijgen over het beklag van de leraren.

Onze WC's zijn dus nogsteeds een puinhoop (idem dito voor de kantine en de fietsenkelder) en we zijn geen meter opgeschoten, maar; de regel is afgeschaft.

10 jaar geleden

S.

S.

dit is echt een geniaal verhaal. dat verdient een artikel. mogen we je bellen? mail ff simon@scholieren.com

10 jaar geleden

G.

G.

Bij ons mag je in de pauzes naar de W.C. Je mag onder de les niet. Je mag onder de les niet op de gang lopen. A-SOCIAAL!!!!!!!!!!

10 jaar geleden