Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waterscoutster Kim: "Het draait echt om gezelligheid."

Waterscoutster Kim: "Het draait echt om gezelligheid."

Waarschijnlijk heb je wel eens van scouting gehoord, maar waterscouting is toch wat minder bekend, zeker in gebieden zonder de aanwezigheid van veel water. Kim Obbens (16 jaar) uit het Limburgse Roermond doet zelf aan waterscouting en is dan ook de aangewezen persoon om hier een en ander over te vertellen.

Dat Kim aan waterscouting doet is niet helemaal willekeurig. Ze woont namelijk op een boot. "Toch vind ik niet dat ik echt een voorliefde voor water heb. Eerst wilde ik ook niet op waterscouting, maar ik heb me laten overhalen door mijn broer. Die heeft me vaak gevraagd mee te gaan en dat heb ik toen maar gedaan."

Wat is het?

"Het is scouting op het water, maar daar heb je waarschijnlijk nog niet veel aan. Het is veel bezig zijn op en rond het water. Wat we veel doen is zeilen maar ook basic spelletjes. Hierbij staat gezelligheid echt centraal. Als je het mij vraagt is het dan ook geen sport maar een hobby."

Sfeer

Voor Kim is er vooral één ding waar ze het veel over heeft in dit gesprek: gezelligheid. "Leuk bij waterscouting is dat je lekker een hele zaterdag met leeftijdsgenoten rond het water lol aan het maken bent. Met gezellige mensen zeilen en spelletjes doen is gewoon heel leuk. Het zijn qua geslacht gemengde groepen. Dat is ook wel weer leuk, dat het niet echt een jongens- of meisjesding is."

Kims vereniging gaat een aantal keer per jaar op kamp, wat, je raadt het al, heel gezellig is. "Wat we bijvoorbeeld doen bij zo'n kamp is dat we gedropt worden in het donker met een bootje, en dat we dan maar weer de route terug moeten vinden. Dat soort dingen zijn echt leuk!"

Gewone scouting

Het verschil met de bekendere scoutingvorm zit hem uiteraard in het watergedeelte. "Ik ben wel eens mee geweest naar scouting, maar dat vond ik eigenlijk niet leuk. Met het water heb je denk ik wat meer variatie waardoor ik dit leuker vind."

Meestal is scouting, de padvinderij, niet echt iets wat in hoog aanzien staat, eerder iets wat een beetje vreemd wordt bekeken. "Ik ervaar dat niet echt zo bij waterscouting. Veel van mijn vriendinnen willen graag een keer mee. Ik krijg niet echt negatieve reacties."

Waarom waterscouting?

Zoals Kim al zei, zal je bij waterscouten veel zeilen. Maar je bij een zeilvereniging aansluiten is toch net een beetje anders. "Anders dan bij een zeilvereniging doen wij meer aan andere spelletjes, denk ik. Daarnaast roeien we af en toe ook en is het wat minder sportgericht."

Gezelligheid, daar gaat het dus echt om bij waterscouting. "Als het je leuk lijkt, is het wel belangrijk dat je een gezellig en open persoon bent. Anders val je er toch wel een beetje buiten." Daarnaast moet je ook een beetje avontuurlijk zijn, getuige dit verhaal. 

Gepubliceerd op 20 februari 2018
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.