Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat jij kunt doen om school minder saai te maken

Wat jij kunt doen om school minder saai te maken

Door Fay

Elke dag is het weer hetzelfde riedeltje: van lokaal naar lokaal en van vak naar vak... Aan het einde van de dag vraag ik me soms af: 'heb ik eigenlijk iets geleerd vandaag wat ik echt interessant vond?' Ik ben hierin niet de enige want uit onderzoek blijkt dat scholieren hun schoolvakken steeds saaier vinden.  Ik vroeg mij af waarom we school zo saai vinden en wat er kan veranderen om de lessen interessanter te maken.

Ik zit in de wiskundeles en krijg zoals gewoonlijk weer een aantal onmogelijke sommen voorgeschoteld. Ik snap dat dit voor de bèta's onder ons het favoriete gedeelte van de dag is en bij de geschiedenisles juist in slaap vallen, maar aangezien ik allesbehalve een ster ben in wiskunde is dat voor mij niet het geval. Op zo'n moment kan ik me alleen maar afvragen: 'waar ga ik dit in hemelsnaam ooit voor gebruiken?' Iedereen is natuurlijk geïnteresseerd in andere dingen, wat het dus lastig maakt om iedereen tevreden te stellen. Ik vroeg me daarom af: is er een manier om een gulden middenweg te vinden? 

Wie bedenkt er wat er in de schoolboeken komt te staan?

Het ministerie van Onderwijs heeft een aantal regels bedacht over wat je sowieso allemaal moet leren. Voor wiskunde is dat bijvoorbeeld tabellen, grafieken en formules. Maar de school mag verder helemaal zelf bepalen hoe de lessen worden gegeven en welke boeken ze daarvoor willen gebruiken. Uitgevers maken de boeken en huren verschillende leraren in om de boeken te schrijven. De schrijvers bepalen dan weer op welke manier ze de leerstof het beste kunnen overbrengen. 

Vergeleken met vroeger zijn de schoolboeken al erg veranderd. In een filmpje van NOS stories zag ik dat in oude schoolboeken dingen staan als 'buitenlanders wonen niet in rijke wijken, ze komen er alleen om te poetsen'. Dit kan nu natuurlijk echt niet meer. In de meeste schoolboeken zijn dit soort teksten nu gelukkig ook niet meer terug te vinden, maar er duikt wel een ander probleem op: Zodra ik mijn aardrijkskundeboek open sla zie ik die droge uitleg over verschillende soorten klimaten verschijnen, waardoor leren voor een toets er niet echt leuker op wordt gemaakt. 

Oplossing

Ik ben bang dat we vakken als wiskunde en Nederlands altijd zullen moeten blijven volgen, want dat zijn nou eenmaal de basisvakken. Toch heb ik een aantal manieren bedacht om school een tikje interessanter te maken. 

Allereerst zou het mij erg leuk lijken als er een paar keer per maand een gastles gegeven wordt door iemand die gespecialiseerd is in iets wat we op school niet leren, bijvoorbeeld iemand die net een hele lange wereldreis heeft gemaakt. Ik noem nu iets dat ik zelf boeiend vind, maar het kan natuurlijk ook over iets heel anders gaan. Als het elke maand over een ander onderwerp gaat, kan je zelf kiezen of je het interessant genoeg lijkt om naartoe te gaan. En het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als je ook zelf suggesties kan doen.

Een ander idee is om zelf aan de docent te vragen of ze het ook eens over andere onderwerpen willen hebben. Ik zou bijvoorbeeld tijdens de economieles veel meer willen leren over hoe je met geld om moet gaan of wat er allemaal komt kijken bij het betalen van belasting, omdat dit dingen zijn die we later allemaal gaan tegenkomen. Je kan je hele schooltijd gewoon maar leren wat de docent je vertelt, maar je kan ook zelf actie ondernemen en school een stukje leuker proberen te maken. 

Gepubliceerd op 10 februari 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.