Wat is er eigenlijk zo leuk aan Formule 1?

Mijn vrienden en ik praten over van alles en nog wat, maar er is een gespreksonderwerp dat dat steeds vaker voorbij komt: Formule 1. Mijn vrienden zijn grote fans, terwijl ik er niet bepaald voor warmloop. Niet alleen vind ik het saai om naar te kijken, ik vind het zelfs niet echt een sport te noemen. Ik besloot aan mijn goede vriend en Formule 1-fan Nick te vragen hoe hij hier tegenaan kijkt.

Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar ik blijf het niet zo boeiend vinden, die racewagens die anderhalf uur rondjes rijden. Waarom kijk jij zo graag F1?

"Ik kijk graag Formule 1 omdat het anders is dan andere sporten. F1 brengt op verschillende manieren spanning met zich mee, zowel met het racen zelf als wanneer er iets misgaat. Hierdoor is het nooit saai om te kijken en is het zeker iets waar ik de komende maanden alweer naar uit ga kijken. Ook kan je goed meeleven met de personen uit de sport."

Wat vind je het leukste aan het kijken?

"Er gebeurt altijd wat tijdens de races en ook buiten de baan, ook ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in de technologie die erachter zit. Hierdoor ben ik niet alleen auto's leuk gaan vinden maar weet ik er nu ook veel vanaf: ik kan je alles vertellen over motorstanden, DRS, downforce en dat soort dingen."

Bij Formule 1 zijn het eigenlijk de auto’s die bewegen, niet de coureurs, dus waarom vind jij F1 een sport?

"F1 is een echte sport omdat er naast de mechanische aspecten een groot fysiek gedeelte bij zit waarmee je wel degelijk het verschil tijdens het racen kan maken. Iemand die fysiek beter in vorm is kan bijvoorbeeld meer van de auto vragen en kan ook meer g-krachten weerstaan. Een andere reden waarom je fysiek in topvorm moet zijn, is omdat je per race - die zo’n twee uur duurt - ongeveer vijf liter aan vocht verliest. Het heet ook niet voor niks autosport."

Ik vind dat voor een sport jij zelf ook moet bewegen. Hoe definieer jij persoonlijk een 'sport'?

"Een sport is naar mijn mening een bezigheid waarvoor je fysiek goed in orde moet zijn om het te kunnen beoefenen en ook moet je individueel het verschil kunnen maken. Bij Formule 1 moet je bijvoorbeeld goed kunnen rijden en de bochten door kunnen komen. Voor een sport is het belangrijk dat er een competitie is waardoor je kan strijden voor een bepaald resultaat en het niet gratis krijgt."  

Vind jij het belangrijk dat F1 wordt gezien als sport? Zo ja, waarom?

"Persoonlijk maakt het me niet zo heel veel uit wat mensen van F1 denken, maar ik vind wel dat de coureurs respect horen te krijgen voor de fysieke opofferingen die ze moeten maken om dit niveau aan te kunnen, zeker op hogere leeftijd. De coureurs trainen namelijk elke dag om het maximale eruit te halen en om het verschil ook echt te kunnen maken."

Gepubliceerd op 8 januari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

Huts.

6 maanden geleden