Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat is een talenstudie?

Wat is een talenstudie?

Wist je dat talenstudies een stuk veelzijdiger zijn dan je denkt? Ben jij geïnteresseerd in talen en culturen? Of wil je graag meer leren over hoe anderen de wereld zien? Lees in dit artikel wat een talenstudie is en wat je allemaal leert bij een talenstudie!

Bij het woord 'talenstudie' denk je misschien aan een opleiding waarbij je je verdiept in het Nederlands of een andere taal heel goed leert spreken. Je kunt je inderdaad specialiseren in één bepaalde taal, maar bij veel van deze studies komt veel meer kijken dan alleen het leren van de taal.

Wil je weten wat studenten zelf vinden van hun talenstudie?
Lees hier de 7 interviews met studenten van verschillende talenopleidingen.

In grote lijnen kun je vijf soorten talenstudies onderscheiden:

Taal en Cultuur

Bij taal- en cultuurstudies kies je voor één specifieke taal, bijvoorbeeld Nederlands of een moderne vreemde taal. Je leert die taal op een hoog niveau beheersen en analyseren. Ook verdiep je je (onder andere aan de hand van literatuur) in de cultuur en geschiedenis van het gebied waar die taal gesproken wordt. Bij moderne vreemde talen wordt een groot deel van de vakken in die taal gegeven. Tijdens een buitenlandverblijf kun je de taal en cultuur nog beter leren kennen (en dat is natuurlijk ook een onvergetelijke ervaring!).

Regiostudies

Wanneer je kiest voor regiostudies, richt je je op een bepaald taal- en cultuurgebied. Bijvoorbeeld Latijns-Amerika of het Midden-Oosten. In regiostudies kun je je belangstelling voor taal en cultuur kwijt en kun je je tegelijkertijd ook breed oriënteren. Je leert meer over de culturele, historische en politieke relaties tussen landen. Vaak volg je vakken die gaan over een groter gebied, terwijl je je tegelijkertijd verdiept in één specifieke taal. Dat kan ook een voor jou volledig nieuwe taal zijn.

Communicatie- en Informatiewetenschappen

Bij Communicatie- en Informatiewetenschappen staat de communicatieve kant van taal centraal. Je leert hoe taal in de praktijk gebruikt wordt om doelgericht te communiceren. Je kijkt bijvoorbeeld naar politieke debatten, overtuigende teksten of arts-patiëntgesprekken. Ook kun je soms als onderdeel van deze opleiding een vreemde taal leren. Met Communicatie- en Informatiewetenschappen kun je bijvoorbeeld in het (internationale) bedrijfsleven gaan werken.

Taalwetenschap

Als je gefascineerd bent door taal als fenomeen, kun je kiezen voor de studie Taalwetenschap. Bij Taalwetenschap leer je aan de ene kant hoe talen in elkaar zitten. Hoe verschilt de ene taal bijvoorbeeld van de andere? Aan de andere kant leer je hoe mensen talen leren en gebruiken en welke problemen daarbij kunnen spelen (bijvoorbeeld dyslexie of afasie). Vaak wordt daarbij ook een link gelegd met andere vakgebieden, zoals psychologie en neurowetenschappen.

Literatuurwetenschap

De studie Literatuurwetenschap is een goede keuze voor boekenliefhebbers. In deze opleiding leer je romans en andere vormen van talige kunst bestuderen binnen een historische en culturele context. Literatuurwetenschap heeft veel raakvlakken met andere gebieden als filosofie, cultuurwetenschap en mediastudies.

Wil jij uitzoeken welke talenstudie het beste bij jou past? Gebruik dan de Opleidingenzoeker. Hier vind je informatie over alle universitaire bachelors op het gebied van taal. Of check hieronder de andere interviews met studenten die een talenstudie volgen!

 

Gepubliceerd op 30 september 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.