Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Wat het verzetten van de klok met mij (en anderen) doet

7:00 uur. Dat staat er op het schermpje van mijn digitale wekker. Ik ben nog doodmoe, terwijl ik normaal altijd om 7:00 uur opsta. Het lijkt wel een uur vroeger, denk ik. En gelijk heb ik. De zomertijd is ingegaan en de nacht duurde een uur korter. Super irritant, want ik weet nu al dat ik de komende tijd flink uit m'n ritme ga zijn. En moest die klok nou voor- of achteruit?

Ik ben niet de enige die last heeft van het verzetten van de klok. Volgens bioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen ervaart zo'n 25 procent van de Nederlanders problemen met het verzetten van de klok. De meeste mensen bouwen een slaaptekort op, omdat hun biologische klok in de war is. Dit slaaptekort houdt ook nog een behoorlijke tijd aan: gemiddeld zo'n vier weken.

Een heel klein stukje geschiedenis

De eerste keer dat de klok werd verzet, was tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 30 april 1916. Door de klok in de lente te verzetten, lijkt onze zon later op te komen, en dus ook later onder te gaan. Voordeel: in de ochtend is het donker, dan kun je lekker uitslapen. Bovendien blijft het in de avond 'lekker' lang licht. Overigens dacht men in eerste instantie dat de zomertijd ook een energiebesparend effect had, maar dit is inmiddels omstreden. Boeit mij vrij weinig trouwens, ik wil gewoon slapen!

Tijdens mijn onderzoek naar de zomer- en wintertijd kwam ik een boel leuke ezelsbruggetjes tegen. Wat dacht je van: in het voorjaar gaat de klok vooruit of met de wintertijd win-je-tijd? En voor de mensen die meer Engels dan Nederlands spreken (taalverloedering!) geldt: spring forward, fall back.

Een goede oplossing

Allemaal leuk en aardig, die ezelsbruggetjes, maar ik ga er nog niet beter door slapen. Er is niet voor niets een reden dat 'lekker' in de vorige alinea tussen aanhalingstekens staat: ik vind het helemaal niet lekker als mijn kamer tot 23:00 uur verlicht blijft. Ik ben zo iemand die alleen kan slapen als het pikdonker is. Tuurlijk heb ik gordijnen, maar die houden helaas niet al het licht tegen.

Daarom pleiten experts al jaren voor de Engelse tijd, ook wel de West-Europese tijd genoemd. In Engeland is het één uurtje vroeger en dat blijkt onze biologische klok een heel stuk fijner te vinden. Een hele technische uitleg krijg je niet van me, maar het allerbelangrijkste om te weten is dat je hersenen ochtendlicht heel prettig vinden. Door het ochtendlicht worden allerlei processen geactiveerd. Die processen zorgen ervoor dat je overdag optimaal kunt presteren.

Tips

Dan tot slot nog een aantal tips om de overgang van de winter- naar zomertijd zo dragelijk mogelijk te maken:

  • NIET SNOOZEN! Deze tip geldt eigenlijk altijd, omdat snoozen je hele slaapcyclus verstoort, maar vooral tijdens het verzetten van de klok is het belangrijk die knop te laten voor wat hij is. Als je snoozet, stel je de aanpassing van de biologische klok nog verder uit
  • Gooi meteen je gordijnen open. Zo kan je lichaam optimaal genieten van het eerste ochtendlicht, en dit is weer goed voor het starten van die processen
  • Begin eerder en geleidelijk met het aanpassen van je slaapritme, dan kan je lichaam alvast wennen
  • En tot slot nog een persoonlijke tip: niet de hele dag de huidige tijd omrekenen naar de tijd van gisteren. Dus bijvoorbeeld: "Oh joh, het is nu dan wel 22:00 uur, maar gisteren was het nog 21:00 uur. Ik hoef dus echt nog niet naar bed!" Persoonlijke ervaring leert dat je biologische klok je dit niet in dank afneemt ;)

Heel veel succes met het overleven van deze tweejaarlijkse seizoensjetlag!

Gepubliceerd op 29 maart 2020
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ayla

Ayla

Dan is er één oplossing voor je: koop beter gordijnen.

8 maanden geleden