Was vroeger echt alles beter?

Was vroeger echt alles beter?

Door Fay

De twintigste eeuw is de tijd van The Beatles, vaste telefoons en Back to the Future, maar ook de tijd waarin onze ouders en opa's en oma's zijn opgegroeid. Je hebt ze het waarschijnlijk wel eens horen zeggen: "Vroeger was alles beter." Waarom vinden ze dat? En wat was er dan beter? Ik besloot het aan mijn ouders en oma te vragen. 

Er zijn natuurlijk heel veel verschillen tussen nu en vijftig jaar geleden. Bijna te veel om op te noemen. Volgens mijn ouders is het grootste verschil dat zij zijn opgegroeid zonder internet. "Het internet heeft zoveel veranderd aan ons leven", vertelt mijn vader Pieter (48). "Ik ben scenarioschrijver dus als ik nu iets moet weten voor een scenario, kost dat onderzoek veel minder tijd." Het is bijna niet voor te stellen dat we nu nog met een encyclopedie op schoot informatie zouden moeten opzoeken, maar toch vindt Pieter dat het internet ook nadelen heeft. "Er komt geen einde aan wat je kunt onderzoeken, als je niet oppast zit je de hele dag achter de computer."

Verveling

Mijn moeder Margit (52) vertelt mij dat ze zich vroeger heel vaak verveelde. "Op zondag had je mazzel als er een oude Sissi film op tv was, anders gebeurde er gewoon helemaal niks." Ook Pieter verveelde zich vaak: " 's middags voordat de kinderprogamma’s begonnen werd er altijd een testbeeld uitgezonden, dat is gewoon een vast plaatje. Dan zat ik daar in afwachting naar dat saaie testbeeld te kijken." 

Ik kan me voorstellen dat deze verveling heel irritant is, maar Margit zegt dat ze de verveling soms wel mist. "Vroeger hadden we alleen een vaste telefoon, maar toen waren we tenminste vrij. De mobiele telefoon zie ik als een moderne gevangenis, omdat een telefoon je afsluit van de echte wereld." Ik ben momenteel in Frankrijk voor drie maanden en op dit moment ben ik Steve Jobs wel heel dankbaar dat ik elke dag mijn familie en vrienden op de hoogte kan houden van mijn avonturen. Toch kan ik mijn moeder ook wel begrijpen, want wat ik op mijn tijdlijn zie, is meestal niet de realiteit.

Muziek

"De muziek was zoveel beter vroeger. Wat jullie leuk vinden aan muziek haalt het niet bij de muziek uit de jaren 70", vindt Pieter. Hier kan ik hem wel gelijk in geven. Een paar jaar geleden vond ik Queen en The Beatles nog ouwe lullen muziek, maar nu heb ik meerdere nummers zelf ook in mijn afspeellijst staan. Terwijl het toch al bijna vijftig jaar geleden is sinds deze muziek gemaakt is. 

Als ik verdwaald ben of niet weet welke trein ik moet nemen om ergens te komen pak ik meteen mijn telefoon erbij om de route te bekijken. Vroeger was dat niet zo makkelijk. "Als ik verdwaald was moest ik het helemaal zelf uitzoeken", vertelt mijn oma Eveline (85). "Daar word je zelfstandig van en ik heb zo geleerd om zelf beslissingen te nemen." Tja, ze heeft wel gelijk dat ik, wanneer ik de weg niet weet, compleet afhankelijk ben van mijn telefoon. Hoewel ik het soms wel fijn vind om niet zelf te hoeven nadenken of om me heen te kijken naar borden en straatnamen, kan ik me voorstellen dat je er niet per se slimmer van wordt.

Genieten

Maar was 'het' vroeger nou echt allemaal beter? "Elke tijd heeft zijn voor- en nadelen", concludeert Pieter. Vroeger hadden mensen minder afleiding van hun telefoon, maar die telefoon kan in sommige situaties heel goed van pas komen. Mijn oma sluit zich hierbij aan: "Ik heb toen genoten en ik geniet nu."

Gepubliceerd op 5 november 2019
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.