Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Waarom we Pasen, Hemelvaart en Pinksteren vieren

Waarom we Pasen, Hemelvaart en Pinksteren vieren

Door Klaas

Elk jaar rond eind maart/begin april zijn veel scholieren compleet in hun nopjes. Het is Pasen, dus dat betekent vrij van school. Net als tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Voor veel scholieren staan deze dagen vooral synoniem aan 'vrij van school'.

Maar waarom vieren we deze dagen nu echt? Hieronder het ultieme overzicht.

Pasen

Waar veel scholieren zich nog niet eens bewust van zijn, is dat Pasen bestaat uit meerdere dagen. Witte Donderdag bijt het spits af. Op deze dag herdenken christenen het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn leerlingen. Witte Donderdag dankt haar naam aan het kerkelijke gebruik om op deze dag alle beelden in de kerk met witte lakens te verhullen. Wit is namelijk de kleur van heiligheid. 

Na Witte Donderdag volgt Goede Vrijdag. Op deze dag viert men de kruisiging van Jezus. Goede Vrijdag staat in de kerk tevens bekend als de droevigste dag van het kerkelijke jaar. Je stelt jezelf nu wellicht de vraag: waarom heet het dan Goede Vrijdag? Heel simpel: omdat Jezus stierf voor alle menselijke zonden, wat als gevolg had dat de mens toegang tot de hemel kreeg. 

De derde dag van het Pasen is Stille Zaterdag. Deze dag staat in het teken van de dood van Jezus Christus. Het is een dag van stilte en bezinning en daarom worden de kerkklokken niet geluid tot aan de Paaswake. Tijdens de Paaswake wordt er onder meer gezongen en verlicht men de kerk met het Licht van Jezus. Daarnaast is het ook de laatste dag van de 40 dagen vasten, die op Aswoensdag begint. Eigenlijk duurt deze periode 46 dagen, maar op zondagen mag niet gevast worden.

En dan zijn eindelijk de Paasdagen zelf aangebroken. Deze dagen zijn in tegenstelling tot Stille Zaterdag juist een groot festijn! Jezus is opgestaan uit zijn graf. Christenen vieren de wederopstanding van Jezus en dus wordt het einde van de vastenperiode ingeluid. Omdat de Eerste Paasdag altijd op een zondag valt, kan dit niet heel uitbundig gevierd worden. Zondag is immers een rustdag. Dat is dan ook de aanleiding voor het ontstaan van Tweede Paasdag.

Hemelvaart

40 dagen na Pasen gaat de viering van Hemelvaart van start. Op deze dag herinnert het christendom het moment dat Jezus opsteeg naar Zijn Vader in de hemel, God. Jezus beklom met zijn volgelingen de Olijfberg en verrees vanaf de top van de berg naar de hemel. Met deze gebeurtenis is de hele rits van heilige dagen gerelateerd aan Pasen afgesloten.

Pinksteren

Tijdens Pinksteren viert men de komst van de Heilige Geest die neerdaalde op de twaalf apostelen. Deze twaalf apostelen zijn verantwoordelijk geweest voor het doorvertellen van verhalen over het leven en de dood van Jezus Christus. Maar naast de komst van de Heilige Geest, betekent Pinksteren voor veel gelovigen ook het begin van de kerk. Dit was destijds blijkbaar zo’n groot knalfeest, dat één dag feesten niet volstond. En zo werd Tweede Pinksterdag geboren. 

Exacte data voor het moment waarop deze dagen worden gevierd, zijn er niet. Pinksteren wordt standaard 50 dagen na de Eerste Paasdag gevierd, en Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Op welke dag Pasen, Hemelvaart en Pinksteren vallen, zal je dus helaas toch echt elk jaar moeten blijven opzoeken.

Dit blog werd eerder in april 2022 gepubliceerd. Update: maart 2024.

Gepubliceerd op 29 maart 2024
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.