Waarom ik zo uitkijk naar de ramadan

Waarom ik zo uitkijk naar de ramadan

Door Samar

Morgen is het eindelijk weer zover: de ramadan gaat van start! Een maand lang vol gezelligheid, vrijgevigheid, en weer een tijd om dichter tot de islam te komen.

Waarom ik hier zo erg naar uitkijk? Ik leg het je uit.

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender, die pas begint als het eerste stukje van de maan in de lucht te zien is. Het is een maand waarin moslims vasten. Dat houdt in: wel eten in de avond, overdag niet. Voor sommige klinkt dat vreselijk, niet te doen of zelfs onmogelijk, maar geloof me: het valt reuze mee. Ik kan je zelfs vertellen dat het erg leuk is. We vasten omdat het één van de vijf zuilen van de islam is. Oftewel, iets wat verplicht is om als moslim te doen, als je daarvoor in staat bent tenminste. Er zijn ook uitzonderingen, mensen die ziek zijn of kleine kinderen hoeven niet te vasten.

In deze tijd van het jaar wordt er extra aandacht besteed aan minder ruziën, aardiger zijn tegenover elkaar, niet schelden en donaties doen aan een goed doel. Ook denken we eraan hoe het is om een hele dag niets te eten te hebben, omdat je arm bent.

Maar de ramadan draait niet alleen om vasten. De volgende zes dingen spelen ook een hele grote rol: 

1. Koran uitlezen

Het heilige boek voor de moslims: de Koran. Geschreven in het Arabisch met nogal veel tekst, maar ik ga dit jaar de uitdaging aan om het in deze maand uit te lezen. Daar ga ik mijn uiterste best voor doen, en als dat is gelukt wil ik het helemaal uit mijn hoofd geleerd hebben. Geen stress, de hele Koran uit je hoofd kennen is geen verplichting deze maand, ik daag mezelf graag uit. Ik denk niet dat het daadwerkelijk gaat lukken in één maand, dat kost voor me denk ik iets meer tijd. Maar voor de mensen die er net als ik toch voor gaan: heel veel succes.

2. Salaah

Tijdens de ramadan wordt er ook veel aandacht besteed aan de salaah: het gebed. Door sommige moslims wordt er extra gebeden. Ik ben een van hen. Tijdens het bidden bedank ik Allah voor alles wat ik bezit. In de ramadan besef ik hoe goed ik het normaal gesproken heb, terwijl anderen niet altijd te eten hebben. Door te bidden voel ik me veel rustiger. Het is dan ook een groot voordeel om het vaker te doen. Ook komen er voor mij soms nieuwe stukjes van de Koran langs. Hierdoor wordt het uit het hoofd leren van de Koran steeds makkelijker. Heel erg fijn!

3. Dadels

Misschien een klein detail, maar het kan zeker niet missen: dadels. Het zijn heerlijke vruchten die ik veel vaker eet tijdens de ramadan. Nadat de adhan (oproep tot gebed) afgaat, is dat het eerste wat mijn lege maag vult. Na een dadel en een glas heerlijke yoghurt, is het tijd om te bidden. Als we daar klaar mee zijn, is het tijd voor het echte werk: meer eten dan een dadel!

4. Lekker eten

Na een lange dag zonder eten heb ik altijd veel trek - je verwacht het niet. De heerlijke aroma's uit de keuken zorgen ervoor dat ik nog veel en veel meer zin krijg om een hapje van het eten te nemen. Om eerlijk te zijn zelfs iets meer dan een hapje… We gaan er allemaal goed voor zitten en beginnen met een kom warme soep. De dadels hebben we al voor het bidden gehad, dus nu is het tijd voor een echte smakelijke maaltijd. Een welverdiende beloning, zal ik zeggen.

5. MBC

MBC, wat dat is? Een mediabedrijf, eigenlijk gewoon televisiezenders in dezelfde categorie. Best wel vergelijkbaar met de NPO. Iedere ramadan worden er nieuwe series in verschillende genres uitgebracht. Van komedie tot action en ga zo maar door. Het is altijd leuk om hiernaar te kijken, vooral als we net klaar zijn met eten en allemaal niks meer op kunnen. Dan is naar een serie kijken heel erg gepast, het geeft je de tijd om even tot rust te komen voordat je nog wat gaat eten. De shows zijn bijna allemaal in het Arabisch. Ook zijn de reclames in een leuke stijl gemaakt, gebaseerd op de ramadan. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar waar de series van dit jaar over zullen gaan...

6. Lang wakker blijven

Smoesjes aan je ouders vertellen om langer op te blijven zijn niet meer van toepassing in deze maand. Ik hoef niet eens mijn best te doen om langer op te blijven, het gaat helemaal vanzelf! Het eten mag pas heel laat in de avond, vaak rond tien of elf uur. Als ik vroeg moet slapen, zou ik dit gedeelte missen en de volgende dag heel veel honger hebben. Dus dat wordt dan maar lekker lang wakker blijven. Zal ik mijn huiswerk maken die de volgende dag af moet? Nee joh, we kijken nog eventjes naar MBC…

Ik wens iedereen die mee gaat vasten veel succes en plezier toe! En, oh ja…Ramadan kareem!

Gepubliceerd op 21 maart 2023
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

REACTIES

een scholier

een scholier

Jippie, Ramadan Kareem :)!

2 maanden geleden

Samar

Samar

Ramadan Kareem!

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.