Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Waar kan ik klagen over de examens?

Waar kan ik klagen over de examens?

Door Lisa

Wat als er straks van alles fout gaat tijdens de eindexamens? Als de gemeente besluit om net tijdens Frans het grasveldje tegenover de school te maaien? Of als vraag 12 van geschiedenis gewoon écht niet te doen was en iedereen bij economie in tijdnood kwam?

Op zulke en andere momenten kun je je redder in nood bellen: het LAKS, de baas van de Eindexamenklachtenlijn. 

Het LAKS is dé organisatie tijdens de examens. Een klacht indienen kan via hun website Examenklacht.nl, maar ook kun je op examendagen tot 19:00 bellen naar 020-5244066. Op de site staat een klachtenteller die het aantal klachten bijhoudt.

Spieken

De klachten die het LAKS binnenkrijgt zijn onder te verdelen in drie categorieën: logistieke klachten, zoals een duif die rondvliegt in de examenzaal of een docent die met zijn verrekijker leerlingen op spieken probeert te betrappen. Examenklachten gaan over alles omtrent het examen, zoals een lastige vraagstelling die je op het verkeerde been zet. Ook worden er klachten ingestuurd over mogelijke fouten in het examen, zoals een vraag die niets met de leerstof te maken heeft of waarbij jaartallen of rekensommen niet kloppen. 

Bij logistieke klachten neemt het LAKS altijd gelijk contact op met de directeur van de middelbare school. Zo'n directeur is vaak heel gewillig en zorgt er dan direct voor dat de leerlingen geen last meer hebben van de klikkende hakjes van een docente of die irritante grasmaaier. Als een school écht niet luistert, kan de Inspectie worden ingeschakeld.

Maar heeft klagen zin?

De normeringen, waarmee je examencijfer wordt berekend, worden door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bepaald. Deze instantie is verantwoordelijk voor alle eindexamens. Zijn er veel klachten binnengekomen over een bepaalde examenvraag? Dan geeft LAKS dit door aan het CvTE. Klagen heeft dus zeker zin!

Gepubliceerd op 11 mei 2018
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Ik vond dat er te weining tijd was voor het examen en dat het veel te lange teksten en saaie onderwerpen waren. Het was ook best wel mooilijk

8 jaar geleden

R.

R.De teksten waren te lang het was een race tegen de klok. Op deze manier kon ik de vragen niet goed beantwoorden. Het was ook erg moeilijk en dat komt omdat ik te weinig tijd had. Ik zat nog met veel andere examen kandidaten tot 16.00 en toen ik deur uitliep klaagden hun ook over het racen tegen de klok door te lange teksten en moeilijke vragen. De teksten bevatte ook erg lastige onderwerpen waardoor je juist de tijd nodig had om te lezen en de vraag te beantwoorden. Maar deze tijd had ik dus niet echt en hun ook niet.

7 jaar geleden

T.

T.

Van een aantal woorden had je voor de samenvatting, maar ook voor andere opgaven echt een woordenboek nodig, zonder het woordenboek was het dus bijna onmogelijk om vragen goed te kunnen beantwoorden. In onze klas zijn bijna allemaal dezelfde woordenboeken gebuikt, maar veel woorden uit de tekst waren toch echt niet te vinden !! Ik hoop dat er allemaal nog even goed naar gekeken gaat worden, want het examen van dit jaar is in mijn ogen toch aanzienlijk moeilijker dan de jaren voorheen, waarvan ik de oefenexamens heb gebruikt als voorbereiding op mijn Nederlands examen. Gr Tessa

8 jaar geleden

A.

A.

Examen Biologie, ik heb meer dan 5uur tot 1 uur snachts lopen te leren, maar liefst 4 boeken van rond de 200blz.. Tijdens de examen van 54 vragen stond er nauwelijks wat in van de overige 2 leerboeken. En er kwamen vragen die we nauwelijks hebben behandeld. Bij sommige vragen kon je alleen maar gokken omdat niemand het wist, als je een examen maakt maak die dan gericht op de stof die je het afgelopen jaar hebt geleerd.

8 jaar geleden

A.

A.

En soms kreeg je een onderwerp met 5 vragen er achteraan als ik maar 2 goeie hoofdstukken had geleerd uit de boeken had ik beter gescoord dan 4 boeken.

8 jaar geleden

L.

L.

Moeilijke teksten en te weinig tijd voor het aantal teksten.

8 jaar geleden

C.

C.

Vandaag vmbo tl examen economie gehad. Leraar had ons gezegd dat er niets over hypotheken gevraagd zou worden. Dit dus niet geleerd. Stonden er toch nog 5 vragen hierover in. Balen. Verder ging het wel,had zeker 6 oefenexamen gemaakt en was dus ook binnen de tijd klaar,gelukkig

8 jaar geleden

I.

I.

Het eindexamen economie voor vmbo was niet te doen.
Veel te veel lezen en begrippen die nooit zijn genoemd tijdens de lessen of de leerstof. Ook was de vraagstelling zeer vaag.

8 jaar geleden

C.

C.

Nederlands examen was teee laanngggg en te moeilijk 5 teksten kun je niet actief lezen om goed te beantwoordern in zo'n weinig tijd !!! En zeker niet in de goede spelling

6 jaar geleden

F.

F.

Wiskunde VMBO
Had niks met samenvatting te maken op school en krap tyd om het te maken. Moeilijk.
Verbouwingsherrie op d'ampte Tabor in Hoorn.

5 jaar geleden

F.

F.

Wiskunde VMBO
Had niks met samenvatting te maken op school en krap tyd om het te maken. Moeilijk.
Verbouwingsherrie op d'ampte Tabor in Hoorn.

5 jaar geleden