Het Expertisebureau Online KinderMisbruik (EOKM) en Slachtofferhulp Nederland doen onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s onder jongens (ofwel: sextortion). Is dit jou overkomen? Deel dan jouw ervaringen door mee te doen met het anonieme onderzoek. Met jouw bijdrage help jij de hulpverlening verbeteren!

 


Naar het onderzoek

Vwo-scholier krijgt eigen tekst bij examen MAW

Door Pepijn

Vwo'er Floris de Boer kreeg vanochtend de schrik van zijn leven toen hij tijdens het examen maatschappijwetenschappen zijn eigen tekst voor zijn neus kreeg. Hij werkte mee aan een artikel van onderzoeksbureau LJS Nieuwsmonitor, dat geselecteerd werd voor het examen van dit jaar.

Vorig jaar deed Floris de Boer eindexamen en kreeg ineens zijn eigen tekst voorgeschoteld. Scholieren.com interviewde hem naar aanleiding hiervan en wij vinden zijn ervaring zo bijzonder, dat we het dit jaar opnieuw met jullie willen delen.

"Ik was nietsvermoedend bezig met het examen en ik sloeg de bladzijde om en daar stond gewoon mijn tekst. Ik had het al een beetje door, want in de opdracht stond LJS Nieuwsmonitor, het bedrijf waarvoor ik werk. Toen vermoedde ik al dat het over een onderzoek van ons ging. Dat was wel even een afleidmomentje", lacht Floris. 

LJS Nieuwsmonitor is een onderzoeksbureau dat in opdracht van media bepaalde maatschappelijke thema's verder uitpluist. Het onderzoek dat aangehaald werd in dit examen, ging over talkshows en de variatie in onderwerpkeuze en gasten. Floris werkte als assistent mee aan dit onderzoek.

Geen voordeel

Via zijn tante kwam hij aan deze job. "Zij is eigenaar van dit bedrijf en hoofdonderzoeker van dit onderzoek en ik hielp haar. Ik heb sinds groep acht al interesse in media en politiek en zodoende heb ik een bijbaantje bij haar bemachtigd. Ik heb al vaker meegeholpen bij onderzoeken, maar dit was één van mijn eerste echte grote onderzoeken", vertelt Floris.

Na het examen wist hij even niet waar hij het moest zoeken van enthousiasme. "Tijdens het examen was ik al razend enthousiast, maar na afloop kon ik mijn geluk natuurlijk niet meer op. Ik moest het echt even met een aantal mensen delen."

Ik heb net gewoon een examen gemaakt met mijn eigen tekst. Ik geloof het nog steeds niet.

Geplaatst door Floris de Boer op donderdag 18 mei 2017

Reacties

Hij heeft veel reacties gehad. "Mensen vonden het geen hele lastige tekst, het was ook geen hoofdtekst. Het was meer een soort aanvulling op de vragen. Na het examen ga ik wel even checken of ik mijn antwoorden over de tekst goed had haha." 

Zelf denkt Floris niet dat hij heel veel voordeel had van het feit dat een tekst gebruikt werd waar hij aan heeft meegewerkt. "De vragen over de tekst kon ik goed beantwoorden, maar ze hadden eigenlijk weinig relatie met de tekst."

Als Floris slaagt wil hij politicologie gaan studeren. Dat zijn tekst in het examen maatschappijwetenschappen zat, is alvast een mooie publicatie voor op zijn CV. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 16 mei 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.