'Vmbo'ers moeten meer klagen'

'Vmbo'ers moeten meer klagen'

Door Chris

Het LAKS hoopt dat vmbo'ers dit jaar sneller de telefoon pakken als ze iets te klagen hebben over de examens. Van alle klachten die het Landelijk Aktie Komitee Scholieren ieder jaar in de examenperiode ontvangt, is slechts 20 procent afkomstig van vmbo'ers. Daar moet maar eens verandering in komen.

Volgens bestuurslid Annelotte Lutterman van het LAKS zijn veel vmbo'ers niet bekend met de scholierenorganisatie. Daardoor weten ze vaak niet dat er een mogelijkheid is om te klagen.

Daarnaast hebben vmbo'ers vaker het idee dat klagen geen zin heeft, vertelt Annelotte aan Scholieren.com. "Ze denken bijvoorbeeld dat ze er toch niks aan kunnen veranderen. Havisten en vwo'ers grijpen veel sneller naar de telefoon als ze zich benadeeld voelen."

Toetsen niet perfect

Want dat er door vmbo'ers relatief weinig wordt geklaagd betekent niet dat de examens daar altijd op rolletjes lopen, aldus Annelotte. "Natuurlijk zijn ook daar alle toetsen niet perfect, vandaar dat het zo belangrijk is dat scholieren weten waar ze naartoe moeten bellen met hun klacht. Het LAKS kan ze namelijk alleen maar helpen als ze ook daadwerkelijk bellen."

Het merendeel van de examenkandidaten zit op het vmbo. Daarom gaat de scholierenorganisatie de komende tijd weer hard hun best doen om zichzelf bekend te maken bij vmbo'ers. Zo wil Annelotte zoveel mogelijk scholen gaan bezoeken. Annelotte: "Door er persoonlijk langs te gaan en ze te vertellen over het LAKS, kunnen ze straks niet meer om ons heen."

Vorig jaar ontving het LAKS ruim 147.000 klachten over de eindexamens. 

Scholieren.com is nog op zoek naar vmbo'ers die we in de eindexamenperiode mogen bellen voor een reactie op de examens. Deze reactie verschijnt niet alleen op Scholieren.com, maar ook op NU.nl, met wie we tijdens deze periode samenwerken. Meewerken? Mail jouw naam, vakkenpakket en telefoonnummer naar merel@scholieren.com of klik hierrrr voor meer informatie.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 17 april 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

M.

M.

Vmbo is zo easy, dus waarom klagen :')

10 jaar geleden

V.

V.

ik nu nog dat beginnen!! ik spanning!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.