Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

(V)mbo-leerlingen voelen zich ondergewaardeerd: ‘Word dom genoemd’

(V)mbo-leerlingen voelen zich ondergewaardeerd: ‘Word dom genoemd’

Door Lynn

Zeker de helft van de (v)mbo'ers heeft het gevoel als minderwaardig te worden gezien. Dat blijkt uit een vragenlijst van NOS Stories onder 1600 mbo'ers en vmbo'ers. Dat gevoel is niet heel gek: zo zijn er vaak lagere stagevergoedingen als je mbo doet en je wordt meestal 'leerling' genoemd in plaats van 'student'. Alsof dat nog niet genoeg is, willen je ouders het liefst dat je opleidingsniveau zo 'hoog' mogelijk is. En dus geen (v)mbo. Dit is de dagelijkse realiteit voor veel vmbo- en mbo-studenten, wat in mijn ogen nergens voor nodig is.

Momenteel volg ik zelf ook een mbo-opleiding, maar mijn onderwijsreis begon op het vmbo. In groep acht kreeg ik het advies om mavo of havo te gaan volgen. Velen om mij heen drongen aan om havo te gaan doen, omdat dat destijds als 'beter' werd beschouwd. Door een moeilijke thuissituatie koos ik uiteindelijk voor het vmbo. Dit voelde toen echt als falen. Niet alleen voor mezelf, maar het voelde ook alsof ik mijn ouders teleurstelde. Al mijn vriendinnen gingen naar de havo of het vwo, waardoor ik me minder voelde.

Vooroordelen

Na vier jaar behaalde ik mijn mavo-diploma en ging ik naar de havo. Eenmaal op de havo ontdekte ik dat het onderwijs daar veel theoretischer was, iets wat me totaal niet aansprak. Ik ben juist iemand die het liefst praktisch bezig is. Het voelde een beetje als opgeven toen ik had bedacht om te stoppen. Ik kreeg het gevoel dat ik 'minder' was.

 Het feit dat ik stopte, zorgde niet voor de leukste reacties van docenten en leerlingen. Op de havo wordt het mbo slechts gezien als springplank naar het hbo en ben je 'een van de minder slimme mensen van de maatschappij' als je mbo doet. Toen ik mijn havo-docenten vertelde over mijn overstap naar het mbo, kreeg ik veel verbaasde blikken en opmerkingen. Ze vroegen of ik zeker wist wat ik deed en benadrukten dat een havo-diploma meer deuren opent.

Onderwaardering

Nu doe ik de mbo-opleiding Mediaredactie in Apeldoorn, waarbij ik veel bezig ben in de praktijk. Iets wat mij honderdduizend keer gelukkiger maakt dan het leren voor een toets. Ondanks dat er meerdere artikelen online zijn gekomen over dat de minister meer waardering wil voor mbo'ers en wil investeren in het mbo, merken mijn klasgenoten en ik hier nog weinig van.

Carlijn (18), die ook Mediaredactie studeert, deelt haar ervaring: "Op social media wordt vaak gezegd dat als je mbo doet, je niet studeert maar gewoon naar school gaat. Ik voel me daardoor vaak minder serieus genomen." Kim (20), ook student Mediaredactie, voegt toe: "Om echt in de journalistiek te kunnen werken, heb ik het gevoel dat ik naar het hbo moet, omdat dat de algemene verwachting lijkt te zijn. Bovendien kreeg ik tijdens mijn stage geen stagevergoeding, iets wat hbo-studenten vaak wel krijgen. Je wordt door bedrijven als 'beter' gezien als je hbo doet, terwijl je vaak hetzelfde werk verricht." Lieve (22), die een mbo-zorgopleiding volgt, ervaart ook nadelen: "Ik ben meerdere keren een club niet binnengekomen omdat ik geen 'student' zou zijn. Ook is er wel eens tegen mij gezegd dat ik dom ben omdat ik mbo doe.”

Afvoerputje van de maatschappij

Mijn leraar media in de praktijk, Jacques Verhagen, ziet dit ook. Hij vertelt: "Vroeger dachten veel mensen slechter over het mbo dan nu. Ze noemden het zelfs het afvoerputje. Gelukkig is dat aan het veranderen. De maatschappij begint te waarderen dat sommige mensen beter zijn in het werken met hun handen. Die mensen heb je ook nodig."

Hij vult aan:  "Op de school waar ik les geef, het Aventus, proberen we het mbo-imago te verbeteren. We noemen de school niet meer 'ROC Aventus' vanwege de negatieve klank van 'ROC'. Er zijn ook nog steeds plekken, zoals Omroep Gelderland, waar mbo-studenten niet eens mogen solliciteren, wat in mijn ogen ook niet kan."

Imago en vergrijzing

De NOS meldt dat het aantal jongeren dat een mbo-opleiding volgt al jaren daalt. Dit komt vanwege de vergrijzing, maar ook omdat er steeds minder voor wordt gekozen vanwege het imago.

Zelf hoop ik dat er in de toekomst minder neerbuigend wordt gedaan over mbo-leerlingen, want dat is nergens voor nodig. Ik doe net zoals hbo-leerlingen ook mijn best op school en ik betaal ook lesgeld. Daarom verdient iedereen het, ongeacht het onderwijsniveau, om gelijk behandeld te worden.

Gepubliceerd op 11 april 2024
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.