Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Hoe is het om van de middelbare school naar het mbo te gaan?

Hoe is het om van de middelbare school naar het mbo te gaan?

Het schooljaar is alweer even bezig en dat betekent veel nieuwe mbo'ers erbij, maar hoe is het om van de middelbare school naar het mbo te gaan? Hoewel het mbo op veel vlakken overeenkomt met de middelbare school, heeft het ook een paar positieve veranderingen. Dit ontdekte ik zelf twee jaar geleden op het Mediacollege Amsterdam.  

Het mbo heeft deels hetzelfde systeem als de middelbare school. Je hebt bijvoorbeeld nog steeds een mentor en je wordt ingedeeld in een vaste klas. Verder heb je ook gewoon nog een leerplicht onder de 18 jaar. Naast deze overeenkomsten zijn er ook veel dingen heel anders dan op de middelbare school. 

Nieuwe vrienden met dezelfde interesses

Op het mbo heb je vier verschillende niveaus. Het is van het niveau afhankelijk welke opleidingen er zijn en waar deze opleiding wordt aangeboden. Ik doe zelf mbo niveau 4 en ik volg de opleiding Mediaredactiemedewerker. 

Wat mij opviel is dat er veel studenten zijn met verschillende leeftijden in de klas. Vaak hebben ze al een andere mbo-opleiding afgerond, komen ze van havo of vwo, zijn ze geswitched van opleiding of komen ze gelijk vanuit het vmbo-t naar mbo. Je maakt dus nieuwe vrienden van ongeveer tussen de 16 en 24 jaar oud. Ik vind het heel leuk om in contact te komen met een diverse groep mensen. 

Verder zie ik om me heen dat studenten met meer plezier naar school gaan, omdat je praktijklessen krijgt. Dat betekent veel dingen doen, in plaats van met je neus in de boeken zitten. Voordat ik aan mijn huidige opleiding begon, heb ik eerst een half jaartje de opleiding Audiovisueel gevolgd. Ik werd dolblij toen we naar buiten werden gestuurd om de camera en boom mic beter te leren kennen. Op het mbo is het vooral veel dingen DOEN!

Reizen voor school met je studenten-OV

Je stapt snel op de fiets en scheurt alle oranje, bijna rode stoplichten gauw voorbij. De zweetdruppels druipen over je hoofd, maar je bent in ieder geval vast opgewarmd voor de gymles in het tweede uur. Gaat het lukken om op tijd te komen voor aardrijkskunde of wordt het corvee? Dit soort taferelen komen niet meer op deze manier voor als je naar het mbo gaat, want je hebt niks meer te maken met corvee!  

De middelbare school is bijna altijd in de buurt van waar je vandaan komt, terwijl mbo scholen vaak wat verder reizen zijn. Zelf vond ik het een grote stap om elke dag met de trein naar mijn school te moeten reizen. Iets waar je in het begin aan moet wennen en toch een beetje spannend is.

Gelukkig ben je als student in het bezit van een studenten-ov. Een ov-kaart waarmee je doordeweeks gratis kunt reizen met de trein, bus, metro en tram. Je kunt dit reisproduct aanvragen via DUO en in de weekenden krijg je 40% korting op je reis. Wederom een positieve verandering dus! 

Minder toetsen en examens 

Zoals eerder benoemd krijg je praktijklessen en dat betekent ook minder toetsen en examens voor de meeste mbo-opleidingen. Ik kreeg vaak toetsen op een hele fijne manier. We kregen bijvoorbeeld lessen over hoe we licht en geluid moesten opzetten en gebruiken. Dat werd dan een paar weken later individueel getoetst voor de neus van de docent. Daarna kreeg je te horen of je dit onderdeel had gehaald. 

In mijn huidige opleiding heb ik geen tussentijdse toetsen gehad. Vaak krijg je kleine (huiswerk)opdrachten en grotere (huiswerk)opdrachten. Als je dit allemaal behaalt, krijg je studiepunten en daarmee kun je door naar het volgende schooljaar. 

Dit geldt natuurlijk niet voor alle opleidingen. Vaak heb je bij juridische richtingen op het mbo een andere verdeling met praktijk en theorie, omdat je ook veel leert over het rechtensysteem. Op open dagen is het daarom altijd goed om te weten te komen of je veel in de praktijk of theorie bezig gaat zijn mocht je een voorkeur hebben.

Wat helaas nog wel hetzelfde blijft, is dat je in het (voor)laatste jaar van je opleiding examen moet doen in onder andere Engels, Nederlands en rekenen. Hiervoor ga je veel oefenen tijdens deze lessen, wat natuurlijk wat saaier is. Als je deze vakken al hebt gehaald op havo-niveau, omdat je al een mbo hebt afgerond of rechtstreeks van de havo/vwo afkomt, kun je dit skippen. 

Conclusie

Het mbo lijkt dus op de middelbare school door het systeem dat wordt gebruikt, maar op sommige vlakken word je ook klaargestoomd voor het werkveld of een eventuele hbo-opleiding. 

Mbo'ers zijn heel belangrijk voor de samenleving, maar we worden regelmatig onderschat. Ten opzichte van het hbo en vwo is het mbo een goede voorbereiding op het werkveld. Door veel in de praktijk bezig te zijn doen we veel ervaring en kennis op. Je hoeft je niet te schamen dat je op het mbo zit, want wij zijn ook belangrijk voor de toekomst!

Gepubliceerd op 20 oktober 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.