Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Vmbo-examen Fries vol natuurverschijnselen

Oscar

In het noorden van het land begonnen vanmorgen 73 vmbo'ers aan het examen Fries. Een van hen was Karin Boltjes, die het een gemiddeld examen vond. "Ik had er niet echt voor geleerd, het is m'n moedertaal hè. Dat gaat wel prima dus."

Ook Ilse de Jong had het voordeel dat Fries voor haar een tweede natuur is. "Als het je moedertaal is moet je dit vak zeker nemen. Kun je gewoon punten mee scoren." Ze vervolgt: "Ik vond de oefenexamens wel makkelijker. In dit examen zaten hele oude teksten, nu vind ik dat niet perse erg, maar wel als de onderwerpen niet aansluiten.

Overstromingen en natuurgebied

Alle drie de correspondenten zijn eensgezind wat betreft de onderwerpen. De eerste tekst, over een natuurgebied, zou niet interessant zijn, en de overige twee teksten, over overstromingen, wel. Simone Kemker vond deze mix wel fijn. "Dat de onderwerpen op elkaar aansloten was wel handig. Hierdoor blijf je de hele tijd een beetje met hetzelfde bezig."

"De eerste tekst over een natuurgebied drong niet echt lekker door", zegt ook Ilse. "Al vond ik het wel interessant om te lezen hoe het er vroeger aan toe ging."

Genoeg tijd

Lerares Anna Marije Bloem hoorde dat al haar leerlingen het examen nogal moeilijk vonden. "Niemand uitgezonderd, iedereen vond het lastig." Ze legt uit: "Ze waren wel goed voorbereid hoor, maar het hangt er ook vanaf: sluiten de teksten aan op de belevingswereld? Daarbij stond er ook beeldspraak in heb ik gehoord, en dat soort dingen zijn meer voor de havo."

Zowel Karin als Simone en Ilse gaven aan voortijdig de examenzaal verlaten te hebben. Ook wat betreft eventueel klagen zijn onze correspondenten  het eens: dat gaan ze niet doen. 

Tegengestelde ontwikkelingen

Docent Harm van Zuiden is "tevreden, met een paar kanttekeningen. Maar ik vind dit examen zeker geen onvoldoende." Een van die kanttekeningen zette hij bijvoorbeeld bij opgave 4. "De vragen waren wel duidelijk, maar je kon er meerdere kanten mee op. Bij vraag 4 moest je twee tegengestelde ontwikkelingen noemen. Dan staat ik dat tekstfragment dat landbouwgrond wordt omgezet naar natuurgrond. Maar is dat een tegengestelde ontwikkeling? Ik weet het niet."

Havo

Havisten die het examen Fries maakten, waren helaas niet bereikbaar voor commentaar, maar docent Tjeerd Kooistra wél. “Het was een heel mooi gevarieerd examen waarin leuke en interessante teksten zaten. Het ging onder andere over Braam, de pianist, en zijn blessures. Echt een leuke mix van onderwerpen. En volgens mij waren de vragen ook mooi op niveau.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 24 mei 2017
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.