Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Viva la Onzin!

Viva la Onzin!

"Onbeperkt internet is het belangrijkste recht van leerlingen," vinden de actievoerders van de nieuwe website VivalaWifi.nl. Scholieren kunnen hun (deels) wifiloze school daar aanmelden voor een blacklist.

De slechtst scorende scholen krijgen dan een jaar lang gratis wifi van telecomprovider *bliep, zodat scholieren zich tijdens de les niet meer druk hoeven te maken om gemiste Facebook-updates.

Volgens Viva la Wifi (oftewel: *bliep) "is het schandalig wanneer scholen de vrijheid van leerlingen inperken." Want zonder Twitter haal je natuurlijk geen tienen, ahem.

Facebook in de mediatheek
Als de actievoerders willen dat leerlingen te allen tijden op school kunnen internetten, dan neem ik aan dat ze ook willen dat scholieren in de les kunnen pingen en whatsappen. Gratis wifipunten weggeven voor tijdens minder dan een uurtje pauze per dag lijkt me immers wat overdreven.

Betogen dat gratis draadloos internet een noodzaak is om informatie op te zoeken voor in de les, slaat volgens mij nergens op. Daar hebben we mediatheken en computerlokalen voor. Maar op sommige schoolcomputers worden bepaalde websites geblokkeerd, meent Viva La Wifi. Ja, duuh. Schoolcomputers - en school op zich - zijn voor schoolzaken, niet voor Facebook en 9Gag. En als leerlingen het écht zo problematisch vinden, hebben ze toch geen telecomprovider nodig om dat aan te kaarten bij de schoolleiding?

Vrijheid!
Bovendien: unlimited wifi leidt niet alleen af, maar zorgt er ook voor dat jij en al je vrienden gratis 24/7 per dag online kunnen (en dus zullen) zijn. Tijdens de pauze zullen honderden neuzen verzonken zijn in de beeldschermpjes van Blackberry's en iPhones, omdat het niet meer nodig is te praten. Je bent immers altijd online. Een belangrijke eigenschap van school, namelijk nieuwe mensen ontmoeten, zal daardoor dwarsgezeten worden. Want nieuwe mensen vind je niet op Ping.

Wat betreft die quote dat het "schandalig is wanneer scholen de vrijheid van leerlingen inperken": wake up! Dat is wat school doet en altijd zal blijven doen. Zodat jij later geen crackdealer wordt. Graag gedaan! Ze beperken ook je vrijheid door je te verbieden alcohol te drinken op school. Ze willen niet dat je het lokaal onderkotst, want dat leidt af van de les. Er is toch ook geen Viva la Alcohol? Beperkt school ook je vrijheid door geen zwembaden te graven in het schoolplein? Viva la Gratis Zwembaden op School?!

Slecht idee
Kortom: nee, onbeperkt internet is niet het belangrijkste recht van leerlingen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar het belangrijkste recht van leerlingen is onderwijs. Daarna komt veiligheid. Daarna komt een fatsoenlijke kantine (pizzabroodjes zijn een niet te onderschatten drijfveer om je diploma te halen). Misschien, heel misschien, kan je daarna internet overwegen. Viva la Denken! 

Viva la Wifi was helaas niet bereikbaar voor commentaar.

Gepubliceerd op 30 september 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

Eens! Op mijn school is in tijden van bezuinigingen een wifi-netwerk aangelegd voor 20.000 euro. Gevolg: iedereen zit continu op zijn smartphone/tablet. Als je altijd internet wilt hebben, kun je ook gewoon een abonnement kopen. De school hoeft niet te zorgen dat ik kan whatsappen met mijn vrienden, dus ik vind het een rare actie.

9 jaar geleden

Joca

Joca

Je hebt een punt. Toch, gratis Wifi = altijd goed, ook al zit er een gigantisch commercieel motief achter van *bliep. Ze hadden het geld ook voor slechtere dingen kunnen gebruiken, zoals Guus Meeuwis of Winston Gerstanovich inhuren voor je reclame (*kuch kuch* T-Mobile & Vodafone).

Al die scholen met ronkende verhalen over iPad-klassen en digitaal lesgeven kunnen weinig zonder wifi. Als deze actie net dat duwtje geeft dat het eens allemaal goed wordt geregeld, maakt het dan wat uit of de actie hypercommercieel is en voor steun wat inspeelt op het "IK MOET PINGEN" gevoel?

Ik vind het eigenlijk allemaal niet zo erg.

9 jaar geleden

H.

H.

TMF toont de adolescent
Veeleisend en verwend
Omdat de adolescent die veeleisend en verwend is
De ideale consument is

9 jaar geleden

W.

W.

Ach, het is niet echt nodig inderdaad.

9 jaar geleden

H.

H.

Hoezeer ik whatsappen, facebooken en pingen tijdens lesuren ook afkeer, toch zijn er veel meer mogelijkheden met wifi dan alleen het bieden van publiek internet. Denk aan
- locatie onafhankelijk werken
- nieuwe mogelijkheden voor interactieve lesprogramma's
- informatievoorziening vanuit school (bv roosterwijzigingen) doorsturen naar smartphones
Internet is tegenwoordig zo geïntegreerd in ons leven dat we ook op school haast niet zonder kunnen. Bliep weet dit natuurlijk ook, maar daar trek je geen jongeren mee. Het blijft immers een telecomprovider met jongeren als doelgroep. Dan vindt ik het geen probleem dat je jongeren achter je schaart door te communiceren dat het "schandalig" is als leerlingen niet kunnen whatsappen.

9 jaar geleden

D.

D.

Best Casper,

Ik ben het helemaal met je eens, maar in de kantine verkopen ze geen pizzabroodjes meer dus ja dat is een kleine 'flaw' in je verhaal. :p.

9 jaar geleden