Vijf studiekeuzetips van vrachtwagenchauffeur Patrick

Vijf studiekeuzetips van vrachtwagenchauffeur Patrick

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van vrachtwagenchauffeur Patrick. 


"Kijk voor vrachtwagenchauffeur hoef je niet enorm geleerd te zijn. Ik heb een vrij hoog IQ, heb altijd vwo-advies gehad, maar door omstandigheden heb ik de mavo gedaan. Dat terwijl ik altijd piloot wilde worden. Is altijd een droom van mij geweest. Ben nu alsnog laag-bij-de-grond-piloot."

1. Kies een richting waar je een aantal jaren mee vooruit kunt.

Wat mij betreft zit je op de verkeerde leeftijd op school, je moet een keuze maken terwijl je daar te jong voor bent. Daarom vind ik dat je in plaats van een sabbatical een jaartje met je handen moet gaan werken. Dingen uitsluiten, of juist ontdekken wat je wél wil. 

Het belangrijkste waar een studie aan moet voldoen is dat je er jaren mee vooruit kunt. Kijk: filosofie is leuk, maar wat ga je er nou uiteindelijk mee doen? Ook daarom zijn scholieren te jong om een studie te kiezen, vooruitzien is nog te lastig.

2. Durf initiatief te tonen.

Zit een heel groot verschil tussen mijn jeugd en de jeugd van tegenwoordig. Jongeren van nu durven weinig initiatief te nemen. Ze worden te veel beschermd door ouders. Ouders plaatsen hun kind op een voetstuk, als die dan kinderen aan het werk moeten, komen ze in een bedrijf terecht waar blijkt dat ze niet heel speciaal zijn. Dat is voor heel veel jeugd heel moeilijk te verkroppen; daar krijgen ze een burn-out van.

Je moet accepteren dat je waarschijnlijk niet zo speciaal bent. Je zal initiatief moeten durven nemen om ergens te komen.

3. Deel je tijd goed in

Op het moment dat je een keuze maakt, zitten daar consequenties aan verbonden. Besef dat. Zelf werkte ik lange tijd zo'n 120 uur in de week. Voor veel mensen zijn dat ongekende aantallen. En ook voor mij bleef er weinig tijd over voor mijn gezin. Daarom moet je de consequenties bij een keuze afwegen en je tijd (als voorbeeld) op een juiste manier indelen.

Zoveel werken is bijvoorbeeld niet goed voor een huwelijk. Maar ik zie een relatie als een auto. Af en toe polijsten en een beurt geven. Ik neem vaak een bosje bloemen mee of een setje lingerie. Sommige partners van onze leeftijd zien mekaar meer als broer en zus. Ze zijn naast elkaar gaan leven. Maar wij niet.

4. Ga op je gevoel af.
De nacht dat mijn eerste dochter werd geboren, kwam mijn vrouw terug van de wc. Ze zag mij aangekleed op bed zitten. "We gaan naar het ziekenhuis, je moet bevallen zo", legde ik uit. Dit terwijl ze nog helemaal geen weeën had. In het ziekenhuis verklaarden ze mij voor gek. Er was niets te zien, geen ontsluiting, helemaal niets. Maar ik hield voet bij stuk: ze zou gewoon gaan bevallen. 

En wat denk je? Even later waren we bezig. Aan het puffen en hijgen. Een paar uur daarna waren we opeens ouders. Wat wil ik daarmee zeggen: meestal is je eerste ingeving de beste. Als je gaat twijfelen ga je fouten maken.

5. Zoek een vertrouwenspersoon

Ik heb een damesvoetbalteam gecoacht. Bij elke wedstrijd had ik dan mijn 'abortuskoffertje' mee. Een koffer vol met paracetamol, zalf tegen spierpijn, tampons: alles wat die meiden nodig zouden kunnen hebben.

Omdat ik veel voor die meiden deed, won ik al snel hun vertrouwen. Ze vertelden alles aan mij, ook omdat ze wisten dat ik niets met hun ouders zou delen. Bij mij konden ze dingen delen en horen die thuis onmogelijk waren. Daarom raad ik iedereen aan om een klankbord te zoeken, iemand die buiten de familie staat en weet wat jij nodig hebt. 

Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je Rijbewijs C nodig. De weg naar het behalen van dit papiertje bestaat uit twee examens: theorie en praktijk. Overigens zijn er nog wel verschillen tussen verschillende vrachtwagens, waarbij er gevraagd wordt om complementaire papieren. Check voor meer informatie de website van het CBR.

Gepubliceerd op 14 maart 2018
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.