Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf studiekeuzetips van modeontwerpster Henriette Visser

Vijf studiekeuzetips van modeontwerpster Henriette Visser

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van modeontwerpster Henriette Visser. 


Henriette volgde een modeopleiding en werkte dan ook een paar jaar voor grote kledinglabels. Na ook nog een periode als interieurdesigner te hebben gewerkt is ze nu Identity Stylist, oftewel een stylist die rekening houdt met de persoonlijkheid en uitstraling van de mensen die ze aankleedt. 

1. Ga iets doen waar je blij van wordt

Kies iets wat je elke dag zou willen doen, waar ze je 's nachts voor wakker mogen maken. Vaak ligt in je dagelijks leven al opgesloten wat je echt leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Denk bijvoorbeeld aan de redenen waarom je vrienden met jou omgaan. Of als je heel graag tekent, dan zou je daar ook iets mee kunnen doen. Maar dan nog kun je alle kanten op, van technisch tekenaar tot kunstenaar. 

2. Wat je nu kiest hoef je niet voor de rest van je leven te doen

Het is misschien lastig om van modeontwerpster opeens arts te worden, maar vaak kun je met een opleiding nog steeds verschillende kanten op. Mijn werk als interieurdesigner vond ik bijvoorbeeld ook leuk, ook al was het niet precies waar ik voor was opgeleid. Het leek eigenlijk ook heel erg op wat ik al deed, alleen kleedde ik ruimtes aan in plaats van mensen. Het is belangrijker dat je een opleiding in de goede richting kiest, dan dat je echt al een beroep kiest. 

3. Houd je oren en ogen open

Probeer vooral zoveel mogelijk te ontdekken wat er allemaal is. Er zijn zoveel opleidingen tegenwoordig, als je eenmaal een richting hebt, heb je vaak nog steeds oneindig veel mogelijkheden. Ga vooral naar dezelfde opleiding in verschillende steden kijken, want de mensen en de sfeer zijn overal anders. Daarnaast leggen sommige opleidingen het accent net op andere dingen, dus je moet zelf ervaren of het klopt met wat jij verwacht van de opleiding.

4. Durf anders te zijn dan anderen

Bij kunstacademies is het vaak moeilijk om binnen te komen, maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Je hebt MBO en HBO, maar ook particuliere opleidingen. Loop niet achter de meute aan en kies niet de eerste opleiding die je voorbij ziet komen. Ga al helemaal geen opleiding doen omdat je vrienden het ook doen, en kies ook niet blind voor het beroep van je vader of moeder. 

5. Focus op waar je goed in bent en maak dat beter

Wij Nederlanders zijn het heel erg gewend om altijd het slechte beter te willen maken. Ook van docenten krijg je misschien vaak te horen dat je bepaalde punten écht nog moet verbeteren. Daar hebben ze ergens natuurlijk wel gelijk in, maar laat die kritiek je niet naar beneden halen. Focus je op je kwaliteiten en verbeter die. Dan zullen die zwakkere punten vanzelf meekomen, of ze blijken achteraf helemaal niet belangrijk te zijn. 

Gepubliceerd op 22 maart 2018
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.