Vijf studiekeuzetips van ijscoboerin Ineke Schaper

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van ijscoboerin Ineke Schaper. 

"Ik heb een opleiding tot pedagogisch medewerker en een opleiding tot meubelstoffeerder gevolgd. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de kinderopvang werd het crisis. Er kwam een reorganisatie en er werden heel veel mensen ontslagen. Ook ik. Na een half jaar eindeloos solliciteren zonder enig resultaat was ik het zat en dacht: dan moet ik het zelf gaan doen."

1. Bedenk wat je kwaliteiten zijn en waar je plezier in hebt

Voor mij was dat omgaan met mensen, verbinden, buiten zijn, fietsen.Het idee ontstond om Italiaans ijs te gaan verkopen per bakfiets. Een kleine investering en zelfs in crisistijd kopen mensen nog wel een ijsje. Dus een ijsbakfiets laten maken, logo en naam bedacht, ijsleverancier gevonden, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, website gemaakt en ventvergunning aangevraagd. 

Ik bedacht wat ik kon en knoopte daar een baan aan. Maar dat kan je natuurlijk ook met een studie doen. 

2. Geloof in jezelf en dus ook in de keuzes die je maakt 

Toen werd de bakfiets bezorgd en daar mankeerde van alles aan. Het was een vrieskist op wielen met een stekker eraan. Dat ding bleef twee uur koud, had ik niks aan tijdens het venten. Daarom de bakfiets weer ingeleverd, en op zoek gegaan naar een nieuwe. Maar waar? Het zomerseizoen kwam er aan en op Marktplaats stond ook niks. 

Ja, de druk was hoog, maar ik stond achter mijn beslissing. Dit is wat ik wilde. Ik wist dat je bij het opzetten van een bedrijf tegen dingen aanloopt, daarom gooide ik niet de handdoek in de ring. Ook als je een studie kiest zul je valkuilen of struikelblokken tegenkomen. Het zij zo.

3. Doorzetten

Voortbordurend op de vorige tip. Doorzetten als het moeilijk wordt. 

4: Wees creatief

Er bleef maar een optie over en dat was zelf een ijsbakfiets maken. Na heel veel uitzoeken hoe zo`n koeling werkt, passen en meten en een handige man is het gelukt. Helaas was het zomerseizoen wel al voorbij en kon ik pas een jaar later aan de slag. Aankomende zomer wordt het mijn vierde seizoen en ik heb er heel veel plezier in. Financieel word ik er niet rijk van maar als mens heeft het mij wel verrijkt. Veel leuke contacten, mooie ontmoetingen en eigen baas zijn is ook wat waard.

In het winterseizoen sta ik achter de bar van een tennisvereniging, is ook ontzettend leuk en nieuw voor mij.

5. Relativeer

Een keuze hoeft niet de rest van je leven definitief te bepalen. Je mag altijd veranderen in je keuzes. Je hebt het wel geprobeerd en dat is de beste ervaring. Dat heb ik gedaan, dat kan jij ook doen. 

Gepubliceerd op 21 maart 2018