Vijf studiekeuzetips van forensisch rechercheur Roxane

Vijf studiekeuzetips van forensisch rechercheur Roxane

Door Oscar

Er zijn honderden studies en er wordt van je verwacht dat je er eentje kiest. Een ongelofelijke rotklus die je eigenlijk niet alleen aan kan. Omdat tips van je moeder, je mentor en die vervelende gozer die je op de open dag van UvA ontvangt, nogal voor de hand liggen, vissen wij naar tips in andere vijvers. Vandaag krijg je vijf tips van forensisch rechercheur Roxane. 
 

Voor als je niet weet wat een forensisch rechercheur doet, hier een korte introductie: Roxane: "Ik werk als forensisch rechercheur bij de afdeling Forensische Opsporing van de politie. Simpel gezegd: ik ben diegene die in een wit pak op een plaats delict staat."

1.  Neem mijn tips met een korreltje zout

Ik had geen studiekeuzestress. Ik wist precies wat ik wilde: bij de politie misdrijven oplossen. Ik was goed in de vakken zoals biologie, wiskunde en scheikunde dus toen was het al snel logisch dat ik forensisch onderzoek ging studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Heb je geen idee wat je zou willen studeren of wat je later wil worden? Dan is tip 1: ik ben geen ervaringsdeskundige in studiekeuzestress, dus bedenk zelf hoe serieus je mijn tips neemt.

2. Zoek een voldaan gevoel

Werken in de opsporing is super interessant! Je krijgt namelijk een inkijk in een hele andere wereld en je maakt dingen mee die andere mensen nooit zullen zien of meemaken. Een misdrijf oplossen, daarmee slachtoffers helpen en Nederland veiliger maken geeft elke werkdag een voldaan gevoel! Probeer na te gaan waar jij een voldoen gevoel van krijgt. 

3. Vrijheid = fijnheid 

Twee praktische dingen waarom werken bij de politie awesome is. Ten eerste: je werkt onregelmatig, ook in het weekend, ‘s avonds of ‘s nachts, geen maandag t/m vrijdag, geen 9 tot 5 . Dat geeft een heel vrij gevoel! (En dat betekent soms op een doordeweekse dag uitslapen). En twee: in veel functies bij de politie draag je een uniform. Super handig, dit bespaart je namelijk geld! En nog belangrijker, het bespaart je ’s ochtends tijd want je hoeft niet voor je kledingkast te staan dubben over wat je aan moet doen.

4. Geld is niet alles...

Kijk, je zal nog minstens 50 jaar moeten werken voordat je met pensioen gaat. Tot die tijd is het aller belangrijkste dat je met plezier naar je werk gaat. Belangrijker dan hoeveel centen je er mee verdient, echt waar! Als je de dingen doet waar je blij van wordt, dan zijn dat al snel dingen waar je goed in bent. Heb vertrouwen dat je met die instelling goed terecht komt!

5.  ...Maar wel belangrijk: leer alvast onderhandelen

Nog een algemene tip voor ná je studiekeuzestress en vóórdat je op de droombaan solliciteert. Zorg er eerst voor dat je bij een willekeurige andere werkgever een prima salaris verdient. Op die manier kan je bij de werkgever van je droombaan beter over je salaris onderhandelen zodat je niet onder aan de salarisladder hoeft te starten. 

Benieuwd geworden door het verhaal van Roxane? Klik hier voor meer informatie over de opleiding Forensisch Onderzoek. 

Gepubliceerd op 7 maart 2018
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.