Vijf examentips die nu al handig zijn!

Vijf examentips die nu al handig zijn!

In opdracht van AthenaStudies

Frustratie, boosheid en nog eens frustratie omdat je het antwoord op die ene belangrijke toetsvraag niet weet. Bij een SO is dat misschien niet zo'n ramp, maar tijdens schoolexamens (en natuurlijk het centraal examen) kan ieder puntje het verschil tussen zakken en slagen zijn. Daarom hier vijf persoonlijke tips die je nu al kunt inzetten voor je volgende toets.

Het centraal examen is nog ver weg, maar PTA-toetsen worden bij mij op school al volop ingepland. Die tellen ook mee voor je diploma en zijn dus minstens zo belangrijk. Daarom focus ik in dit blog op tips die toepasbaar zijn op toetsen in alle soorten en maten.

Zorgvuldig lezen

Goed lezen is een vaardigheid die altijd belangrijk is. Bij leesteksten worden antwoorden vaak letterlijk weggeven en uit stukjes uitleg op een natuur- of scheikundetoets valt een hoop informatie te halen. De vraag zorgvuldig bekijken – en ja, dat is een cliché – is echt key. Als je twee redenen moet geven, geef er dan ook echt twee! Het is mij wel eens overkomen dat ik koppig drie oorzaken gaf, terwijl er twee werden gevraagd. M'n docent keek vervolgens alleen naar de eerste twee, dus het bedenken van de derde was pure tijdverspilling.

Werk systematisch

Ik heb een mini-stappenplan gemaakt dat ik tijdens het beantwoorden van iedere vraag uitvoer. Als eerste lees ik de opgave en bedenk ik wat ik over het onderwerp weet. Dan kijk ik hoeveel punten de vraag waard is. Dat geeft een goede indicatie van de grootte van het antwoord. Pas daarna geef ik op een logische manier antwoord, meestal volgens een van-via-naarcontructie: hoe begon de situatie, wat gebeurde er en hoe is het afgelopen?

Volg een examentraining

Wil je met je voorbereiding next level gaan? Volg dan een examentraining. Dat hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. AthenaStudies biedt elke schooldag om 16:00 en 19:00 trainingen voor eindexamenleerlingen aan. Die zijn gratis, online te volgen en zeker de moeite waard.

Wat kun je dan precies verwachten tijdens zo'n training? Een student-docent legt je in één uur een bepaald onderdeel van de examenstof uit. Tijdens de Zoomles oefen je samen met de docent oude examenvragen, stappenplannen en voorbeelden. Na afloop krijg je de sheets toegestuurd, en de mogelijkheid om per WhatsApp nog vragen te stellen aan de docent. Ik heb me direct aangemeld voor de eindexamentraining scheikunde. Chemisch rekenen is bij mij een beetje weggezakt en een gratis uur intensieve training komt echt als een geschenk uit de hemel.

Stress met mate

Het is prima als je zenuwachtig bent voor een (school)examen. Dat is een natuurlijke lichamelijke reactie. Iedereen is gespannen voor een belangrijk moment. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het hebben van een beetje stress prestatiebevorderend werkt. Teveel stress, daarentegen, is natuurlijk niet goed. Daar word je alleen maar onzeker van.

Ik kalmeer mezelf altijd door te zeggen dat ik zes jaar onderwijs heb gevolgd, en dat dat heus niet voor niets is geweest. De antwoorden op de meeste vragen zitten gewoon in m'n hoofd en komen er echt wel uit als ik rustig nadenk. Zo niet, dan is er ook geen man overboord. Gewoon door naar de volgende vraag.

Oefen totdat je niet meer kan

Bijna niemand haalt z'n examen zonder te leren. In mijn blog over leerstrategieën legde ik uit waarom de leerstof alleen doorlezen vrijwel zinloos is. Het werkt wel om écht aan de slag te gaan met de moeilijke onderwerpen. Doe eens een keer een oud examen en maak opgaves die je moeilijk vond gewoon nog een keer. Kortom: oefen totdat je erbij neervalt.

Dit waren mijn vijf toptips voor examens. Heb jij er nog eentje? Deel 'm hieronder in de reacties.

Kan jij zo'n examentraining van AthenaStudies wel gebruiken? 

Gepubliceerd op 7 oktober 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

JE HEBT EEN SPONSER?!

Huts

1 jaar geleden

Stach

Stach

Ja ja, lekker hè :)

1 jaar geleden