Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vijf boeken uit de liefderatuur

Vijf boeken uit de liefderatuur

Door Mette

Ach, de liefde… zo mooi, zo boeiend, zo spannend, zo gevaarlijk, zo complex. Ze blijft ons maar boeien. We zwijmelen erbij weg, we huilen erom, het maakt ons wanhopig of extreem blij. Of we het nou willen of niet: de liefde houdt ons altijd bezig en we lezen er daarom maar al te graag over. Omdat het vandaag Valentijnsdag is, hier vijf prachtige boeken over de liefde.

Heul oud: Eline Vere

Ook in 1889 werd er al over de liefde geschreven. Door Louis Couperus. Dat is natuurlijk geen makkie om te lezen, maar hé, het is wel fantastisch leesvoer! Eline Vere is een boek over een gegoed meisje. Ze heeft zeker potentie tot bloei, maar kan zich simpelweg niet schikken in het leven. Gevolg: liefdes, depressies en ruzies. Zo wordt Eline hopeloos verliefd op een hopeloos idee van een hopeloze, onmogelijke liefde. Dat alles bij elkaar, plus de allure van een klassiek, bekend en doordacht boek, zorgt ervoor dat je dit boek toch echt wel moet lezen (ook al is het oud).

Ietsie minder oud: Terug tot Ina Damman

Simon Vestdijk, je kent hem wel. - Een oude schrijver, uit ergens begin twintigste eeuw? Ja, die! Ook hij heeft zich gewaagd aan het onderwerp 'De Liefde', dit keer de obsessieve liefde van een jonge jongen. Een obsessieve liefde die ook nog eens onbereikbaar blijkt. Heel zielig, maar wel mooi.

En naast het fantastische thema, speelt het verhaal zich ook nog eens af op de middelbare school. Daardoor is het verhaal voor sommigen misschien wel herkenbaar (al hoop ik dat niet voor je).

Semi-oud: Twee vrouwen

Ja, ook in 1975 werd al geschreven over de homoliefde, door Harry Mulisch. Twee vrouwen gaat over twee lesbische vrouwen en hun relatie. En niet alleen de relatie tussen hen, maar ook de relatie die één van de vrouwen (Laura) met haar moeder had (de moeder is nu dood). Dit is zeker een interessant boek om te lezen, ook omdat de houding richting homoseksuelen sinds de jaren '70 best wel veranderd is. 

Modern maar historisch: Gisèle

Er zijn echt duizenden boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Zo ook dit boek van Susan Smit, dat ondanks het veelgebruikte thema toch nog heel erg verrassend is.

Het gaat over de kunstenaarselite van Nederland en hun sappige doch romantische liefdesavonturen, zoals bijvoorbeeld die tussen de 20-jarige kunstenares en de dichter 'Jany', die de vijftig al bijna gepasseerd is.

Modern: Magnus

Voor alle scholieren die meer van recente literatuur houden is er Magnus van Arjen Lubach. Het gaat over de 27-jarige Magnus, die net gebroken heeft met zijn vriendin. Hij is nogal van streek, ook omdat hij zijn creditcard verloren heeft. Er volgt een soort roadtrip naar Stockholm, waarop hij ook meisjes tegenkomt. Wat hij met die meisjes doet? Tja, iets met liefde. Maar hij maakt het hen en zichzelf vooral heel erg moeilijk. 

Er zijn dus een hoop boeken geschreven over de liefde. Het is natuurlijk ook een thema dat nooit verveelt. Mensen vragen zich weleens af: 'wanneer gaat een boek nou eigenlijk over de liefde?' Mijn antwoord daarop is dit: altijd. Want de liefde komt voor in zo veel vormen: familiebanden, vriendschappen, relaties... Uiteindelijk denk ik dat het onze belangrijkste drijfveer is, en dus ook ons meest terugkerende thema. 

Gepubliceerd op 14 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Wat een leuke foto, Mette! Je hebt mooi mijn Nederlandse literatuurlijst opgesomd. Toppie, hahaha. ;-)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.