Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vier ideeën voor Virtual Reality in de les

Vier ideeën voor Virtual Reality in de les

Virtual Reality: gamen en video's bekijken op een hele andere manier. Nog steeds geen idee waar ik het over heb? Virtual Reality houdt in dat je met een bril op je hoofd video's kunt bekijken en games kunt spelen alsof je er echt zelf inzit. Iets wat naar mijn mening ook enorm tof kan zijn voor lessen op school.

Op dit moment zijn Virtual Reality (VR) brillen nog ietsjepietsje, of zeg maar gerust veel te duur voor de gemiddelde scholier. In de toekomst zullen ze een stuk goedkoper zijn en dan kun je er veel saaie lessen en vakken flink mee oppeppen. Bijvoorbeeld op deze manieren:

1. Lopen tussen de mammoeten

"Het is alleen maar jaartallen uit je hoofd leren", is een veelgehoord argument van scholieren over het vak geschiedenis. Wat nou als we in over een aantal jaar VR kunnen gebruiken om geschiedenislessen tot leven te wekken? Stel je voor: je hebt een les over de ijstijd. Van die tijd kunnen weinig scholieren zich een voorstelling maken die verder gaat dan de Ice Age films. Maar zet een VR bril op, en je staat zomaar midden op een ijzige vlakte, terwijl de mammoeten in de verte voorbij trekken. Of je staat ineens middenin een veldslag met Napoleon. Stuk interessanter dan een powerpoint, toch?

2. Planeten bekijken vanaf de Maan

Aardrijkskunde was voor een vriendin van mij een lastig vak: ze onthield nooit de ligging van landen en ze haalde altijd planeten door elkaar. Hoe fantastisch zou het zijn als de landen in haar aardrijkskundeboek tot leven kwamen? Ze zou dan bijvoorbeeld op de Maan kunnen kijken naar planeten en sterren in de verte. Doordat ze de sterren zelf ziet, herinnert ze zich het sterrenstelsel waarschijnlijk ook beter op haar toets. Plus: ik denk dat geen enkele scholier een virtuele maanwandeling zou afslaan.

3. Voorbijzwemmende haaien bekijken

In de onderbouw van de middelbare school gaat biologie vaak over dieren en planten. Vaak moet je uit een boek of met een video leren hoe bijvoorbeeld een organenstelsel eruit ziet. Biologie kan een stuk leuker worden als je deze dieren van dichtbij kunt bekijken. Door een wandeling door datzelfde organenstelsel bijvoorbeeld. Of een les over haaien met een VR bril op, waardoor ze letterlijk langs je heen lijken te zwemmen. Het gedrag van een dier kun je dan ook meteen goed zien. Een soort digitale dierentuin in je klas.

4. Les van Rembrandt en Einstein

Een leraar kan vaak een bepaald onderwerp niet zo goed uitleggen als nodig is, bijvoorbeeld vanwege de moeilijkheidsgraad. In het jaar 2026, als Virtual Reality de normaalste zaak van de wereld is, halen we dan gewoon even een andere leraar voor de klas. In het bijzonder degene die de theorie waarover jij moet leren ontdekt heeft, of de kunstschilder die schilderde in de stroming die jij nog niet helemaal begrijpt. Wie kan beter uitleg geven over zijn zware leven dan Vincent van Gogh zelf? Precies! Daarnaast is het ook interessanter om naar te kijken dan jouw kalende docent Tekenen.

Virtual Reality is nog bezig om haar plek op de markt te vinden. Daarom zijn deze vier manieren nu nog vooral dromen voor in de toekomst. Maar ik ben in ieder geval al enthousiast, en nieuwsgierig naar hoe dit gaat uitpakken, en wat het onderwijs eraan zou kunnen hebben.

Gepubliceerd op 7 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

P.

P.

Met behulp van vrindeles.nl hoef je niet eens allerlei apps te downloaden. Zeker een aanrader!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.