Vier debattips van de kampioen
Hoe voer je eigenlijk een verpletterend debat? Hoe bereid je je stellingen voor en hoe overtuig je iemand van jouw gelijk? Scholieren.com ging op zoek naar tips om de jury (of je docent) voor je te winnen en je tegenstanders te overrompelen.
Het Johan de Witt Gymnasium werd onlangs verkozen tot debatkampioen van 2013. Zij debatteerden onder meer over het pensioenstelsel en het immigratiebeleid. Met hun argumenten scoorden ze de hoogste punten bij de jury. Roderick, één van de winnaars, vertelt hoe je dat doet.
Roderick (17) werd twee weken geleden samen met Iris (18) en Juul (17) nationaal kampioen schooldebatteren. Ook kreeg hij de prijs voor beste individuele debater. In dit gastblog geeft hij tips hoe je beter kunt worden in debatteren.
De wereld beter maken
Om maar even bij het begin te beginnen: in een debat strijd je in twee teams. Dat zijn de voorstanders (propositie) en de tegenstanders (oppositie). Simpel, right? De argumenten van een bepaalde kant van het debat worden samen ook wel een case genoemd. Daarin verschillen de cases van de propositie (voor) en de oppositie (tegen).
De belangrijkste taak van de voorstanders is om aan te tonen waarom hun plan de wereld beter maakt. Met hun argumenten moeten ze dat bereiken.
Tip 1: dit kan je doen door te vertellen waarom mensen in Nederland of in de wereld gelukkiger zullen worden. Verwerk zoiets dus in je argument.
Weerleggen
Een case voor de oppositie (tegenstanders) is het makkelijkst. Natuurlijk vertel je in je argumenten waarom het plan van de voorstanders slecht is, maar het is het vaak belangrijker om te vertellen waarom alle argumenten die de voorstanders aanvoeren, helemaal niet waar zijn. Dit heet ‘weerlegging’, en wordt vaak onderschat in scholierendebatten.
Tip 2: toon aan dat het argument van de tegenstander niet waar is, in plaats van ‘alleen maar’ slecht.
Weerleggen kan je op een paar manieren doen. Zo kan je zeggen dat het punt van de tegenstander irrelevant is. Bijvoorbeeld: "Wij denken niet dat eenhoorns relevant zijn in een debat over onderwijs".
Je kunt ook gewoon zeggen dat iets niet waar is. Een voorbeeld: als iemand beweert dat Nederland veiliger wordt van wapenbezit, kun je zeggen dat dat niet klopt, omdat mensen sneller gaan schieten als ze boos zijn.
AUB-model
Naast het zeggen van goede dingen, is het ook belangrijk dat je die sterke argumenten in een mooie structuur vertelt. Dan is het namelijk beter te volgen voor de jury en het publiek. Hierbij kan je makkelijk gebruik maken van het AUB-model. Eerst vertel je het Argument, dan geef je een Uitleg en tot slot noem je een Bijvoorbeeld. Door je argumenten op die volgorde toe te lichten, onthouden mensen ze makkelijker en beter.
Tip 3: eerst een argument, dan een uitleg, dan een voorbeeld.
Ademhalingsoefeningen
Los van alle inhoudelijke dingen is een debat toch een soort presentatie waarin je de jury probeert te overtuigen. Veel mensen vinden het eng om voor een groep te staan en slaan dicht als ze hun verhaal moeten vertellen. Gelukkig zijn daar wel oplossingen voor! Een goede oplossing voor mensen die snel zenuwachtig worden (zoals ikzelf!) zijn ademhalingsoefeningen.
Tip 4: een goeie oefening: maak je lippen nat, en gebruik dan een diepe buikademhaling om rustig te worden. Dit soort trucjes zijn heel handig in de laatste 20 seconden voor je beurt.
1 seconde geleden
Bram
Bram
Erg goede tips! Ik had persoonlijk als punt 5 het "label" toegevoegd: zorg dat je je argumenten van tevoren aankondigt met een aantal steekwoorden, zodat ze beter blijven hangen.
12 jaar geleden
AntwoordenKim
Kim
Wat grappig, ik heb de AUB-regel vroeger bij het vak Engels geleerd als de SEXI-regel: 'state' eerst, 'explain' vervolgens en 'illustrate' tot slot.
12 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Aankomende donderdag doe ik met mijn school mee aan de voorrondes van het lagerhuis. Ook hebben ze dit jaar iets nieuws ingevoerd, de V-rede (speech). Ben erg benieuwd, hoe het is, om zoiets voor te mogen dragen.
12 jaar geleden
AntwoordenAnne
Anne
Om nog even verder te gaan op de afkortingen: je kan het ook SAIL noemen (State, Analyse, Illustrate, Link). Maar 't komt allemaal op hetzelfde neer.
12 jaar geleden
Antwoorden