Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Verwarring overheerst na vwo-examen geschiedenis

Verwarring overheerst na vwo-examen geschiedenis

Door Oscar

Dinsdagochtend, geschiedenisochtend. In ieder geval voor de 18.632 vwo-scholieren die vanochtend van 09:00 tot 12:00 uur in de zalen aanwezig waren. Volgens Anouk Gielen (18) was het een raar examen: "Het leek niet op examens van voorgaande jaren. Het was niet perse moeilijker, maar gewoon anders."

Mede-vwo’ers Jasper den Boon (18) en Sterre Ropers (17) kunnen zich in haar woorden vinden. Sterre: "Het was heel gek inderdaad. Er waren veel kenmerkende aspecten, maar dat vond ik niet vervelend. Die kende ik wel. Maar ik heb zoveel moeten schrijven joh. Bij één vraag vroegen ze om drie kenmerkende aspecten. Daarom heb ik ook een aantal vragen niet gemaakt. Gewoon geen tijd voor."

Asena Dapperen (18) had moeite met de formuleringen. "Er kwam een vraag in met wat het politiek parrallelisme tussen twee gebeurtenissen was, alleen ik wist niet wat het betekende. Ik vond het een onduidelijke vraag."

Kenmerkende aspecten

Jasper gaat nog een stapje verder. "Ik ben echt in staat van verwarring. Het was een heel vaag examen. Volgens mij moest je negen kenmerkende aspecten noemen. Daar baalde ik aardig van, die zijn kansloos om te leren. Had gehoopt op veel inzicht uit bronnen."

Peet Kappen, geschiedenisdocent aan het Titus Brandsma Lyceum in Oss, is juist enthousiast over de vele kenmerkende aspecten die terugkwamen in het examen. "Er werd inderdaad stevig gevraagd naar de kenmerkende aspecten. Ik vind dat fijn, want je besteedt er vanaf vwo 4 veel tijd en energie aan om dat te leren. Het is prettig als dat dan terugkomt op het examen. Voorgaande jaren was dat niet zo en dat leidde tot frustratie bij leerlingen."

"Ik kan me voorstellen dat als leerlingen geoefend hebben met examens van vorig jaar, ze de indruk kregen dat de kenmerkende aspecten niet veel gevraagd worden en dat ze zodoende de kenmerkende aspecten een beetje links hebben laten liggen. Ook dat kan leiden tot frustratie", toont Kappen zich begripvol.

Verdeling

"De verdeling van het aantal vragen per onderwerp vond ik niet zo geslaagd", stelt Anouk. "Het ging heel veel over 'De Republiek' en amper over 'De Koude Oorlog'. Daar tegenover stonden wel een aantal makkelijke vragen over de Grieken en de Romeinen en over de ideologie van de nazi’s."

Anouk gaat zeker klagen over het examen. "Zoals gezegd was de verdeling gewoon niet oké. Daarbij vond ik de opgave over rupsen in Suriname nogal vergezocht en ook die van Hugo de Groot was heel omslachtig." De vraag over Hugo de Groot is inderdaad een hele lastige, vindt ook docent Kappen. "Leerlingen vonden dat de moeilijkste vraag. Vooral ook omdat er in de stofomschrijving weinig nadruk wordt gelegd op het Twaalfjarige Bestand.

Jasper en Sterre laten het LAKS waarschijnlijk met rust. Jasper over klagen: "Dat laat ik aan anderen over". Sterre: "Ik wil niet zo’n sukkeltje zijn die direct gaat klagen".

Huilende leerlingen

Bij Sterre in de zaal waren enkele leerlingen niet alleen kritisch jegens het examens, maar zelfs ten einde raad. "Ik zag een aantal mensen met betraande gezichten de zaal verlaten ja. Sneu hoor. Maar ik hoef ze niet te troosten, want het waren vrienden van elkaar."

Hoewel onze correspondenten vrij kritisch zijn over het examen, is het volgens de klachtenlijncoördinator van het LAKS, Lizelot van den Berg, nog rustig. "Op dit moment tel ik 343 klachten, waarvan het grootste gedeelte vrij algemeen is. 136 klachten gaan over een tekort aan tijd." Lizelot geeft wel aan dat het klachtensysteem wel druk geraadpleegd wordt. "Er lijken nog enkele duizenden klachten in de wacht te staan."

Docent Peet Kappen herkent overigens de klachten over het teveel aan vragen. "Ik hoorde van mijn eigen leerlingen wel dat zij het pittig vonden. Ze hadden veel tijd nodig en er waren veel bronnen."

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

[poll:1189]

Gepubliceerd op 15 mei 2018
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.