Verschrikkelijk gezond

Verschrikkelijk gezond

Door Joca

Mijn moeder schept vaak extra sla op bij mijn avondeten. 'Daar word je gezond en sterk van' zegt ze dan. Toch eet ik dat konijnenvoer niet op. Nee, ik ben liever ongezond. En ik ben niet de enige.

Veel van mijn vrienden pakken vaak de bus, want fietsen met een spatje regen en wat wind is 'echt veel te veel moeite'. Na de met snoep en Cola overgoten redactievergadering van Scholieren.com eten m'n collega-bloggers en ik vaak een lekker vette hamburger op het station. Voor het idee neem ik dan nog de volkorenburger, al helpt dat natuurlijk voor geen meter.

Alcohol en infobesitas

Ook kranten berichten vaak niet echt positief over de gezondheid van jongeren. De verhoging van de alcoholleeftijd is gebaseerd op een doemsdaggedachte: jongeren slaan veel te veel drank achterover. Als we al niet ten onder gaan aan obesitas, dan gaan we wel dood aan allergieën omdat we veel te weinig de natuur in gaan. We zijn immers allemaal social media verslaafd, en doordat we massaal lijden aan infobesitas lopen onze hersenen vast. Daarvan ga je trouwens ook dood. 

Toch blijkt dat we allemaal verschrikkelijk gezond zijn. Sterker nog, Nederlandse jongeren staan in de top 3 van gezondste ter wereld. Het is de uitkomst van een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Ik kon het zelf moeilijk geloven, totdat ik het onderzoek eens doorlas.

Het aantal comazuipers is een beetje gestegen. Verder juichen de onderzoekers echter over lager alcoholgebruik, minder rokers en fittere kinderen. Met het grootste deel van jong Nederland gaat het eigenlijk best wel aardig, of misschien zelfs verschrikkelijk goed!

Bakje sla

Is het onderzoek te optimistisch, of leven we echt in een Disney-versie van Nederland waar alles goed gaat? Stiekem geloof ik in het tweede. Hoe ongezond we soms ook leven, het maakt allemaal niet zo veel uit. We behoren tot de gezondste jongeren ter wereld, dus het komt wel goed met ons. 

Gezond leven is namelijk niet moeilijk voor de jeugd, zo laten de onderzoekers zien. Gewoon af en toe naar de snackbar, beetje internetten, beetje fietsen en eerlijk is eerlijk: soms naar je moeder luisteren en de sla bij je avondmaaltijd wél opeten.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Joca aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 7 maart 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.