Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Verschrikkelijk gezond

Verschrikkelijk gezond

Door Joca

Mijn moeder schept vaak extra sla op bij mijn avondeten. 'Daar word je gezond en sterk van' zegt ze dan. Toch eet ik dat konijnenvoer niet op. Nee, ik ben liever ongezond. En ik ben niet de enige.

Veel van mijn vrienden pakken vaak de bus, want fietsen met een spatje regen en wat wind is 'echt veel te veel moeite'. Na de met snoep en Cola overgoten redactievergadering van Scholieren.com eten m'n collega-bloggers en ik vaak een lekker vette hamburger op het station. Voor het idee neem ik dan nog de volkorenburger, al helpt dat natuurlijk voor geen meter.

Alcohol en infobesitas

Ook kranten berichten vaak niet echt positief over de gezondheid van jongeren. De verhoging van de alcoholleeftijd is gebaseerd op een doemsdaggedachte: jongeren slaan veel te veel drank achterover. Als we al niet ten onder gaan aan obesitas, dan gaan we wel dood aan allergieën omdat we veel te weinig de natuur in gaan. We zijn immers allemaal social media verslaafd, en doordat we massaal lijden aan infobesitas lopen onze hersenen vast. Daarvan ga je trouwens ook dood. 

Toch blijkt dat we allemaal verschrikkelijk gezond zijn. Sterker nog, Nederlandse jongeren staan in de top 3 van gezondste ter wereld. Het is de uitkomst van een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Ik kon het zelf moeilijk geloven, totdat ik het onderzoek eens doorlas.

Het aantal comazuipers is een beetje gestegen. Verder juichen de onderzoekers echter over lager alcoholgebruik, minder rokers en fittere kinderen. Met het grootste deel van jong Nederland gaat het eigenlijk best wel aardig, of misschien zelfs verschrikkelijk goed!

Bakje sla

Is het onderzoek te optimistisch, of leven we echt in een Disney-versie van Nederland waar alles goed gaat? Stiekem geloof ik in het tweede. Hoe ongezond we soms ook leven, het maakt allemaal niet zo veel uit. We behoren tot de gezondste jongeren ter wereld, dus het komt wel goed met ons. 

Gezond leven is namelijk niet moeilijk voor de jeugd, zo laten de onderzoekers zien. Gewoon af en toe naar de snackbar, beetje internetten, beetje fietsen en eerlijk is eerlijk: soms naar je moeder luisteren en de sla bij je avondmaaltijd wél opeten.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Joca aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 7 maart 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.