Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verrijk je pakket: kies een kunstvak!

Verrijk je pakket: kies een kunstvak!

Door Stach

Als ik andere leerlingen vertel over mijn technische profiel met onder andere wiskunde B en D, biologie, scheikunde en natuurkunde kijken ze vaak raar op als ik in een bijzinnetje vermeld dat ik ook nog handvaardigheid heb gekozen. "Waarom zou je dat doen?", is de vraag die ik altijd krijg. Om dit mysterie voor eens en voor altijd op te lossen: drie redenen waarom een kunstvak een verrijking is voor je pakket!

Voordat ik ga praten over alle voordelen van kunstvakken, moet ik één grote mythe uit de wereld helpen: een kunstvak is niet makkelijk. Sterker nog, op dit moment heb ik het laagste rapportcijfer voor handvaardigheid. Bovendien krijg ik (en jij ook, als je het kiest) naast de twee uur praktijk ook één uur theorie over kunstgeschiedenis. Is dat leuk? Nee. Is het verplicht? Ja. Over naar de voordelen: 

Nuttige vaardigheden

Kunst gaat tegenwoordig echt niet meer alleen om het maken van een mooi beeld, indrukwekkend muziekstuk of gedetailleerde schets. Denk maar eens aan de ducttape-banaan: is dat kunst? De vaardigheden die je tijdens het volgen van een kunstvak leert, zijn stiekem best waardevol. Zo leer je creatief denken (mijn beeld stort in, hoe los ik dit op?), doorzetten (wéér een mislukte schets) en reflecteren (wat heb ik precies gedaan en wat kan ik beter doen?). Dit zijn allemaal skills die in je verdere leven van pas gaan komen!

Voorsprong bij vervolgopleidingen

Een kunstvak levert een nuttige voorsprong op bij veel universitaire studies en hbo-opleidingen. Ik heb bijvoorbeeld handvaardigheid gekozen omdat ik industrieel ontwerper wilde worden. Van dat idee ben ik inmiddels af omdat de studie 30 procent schetsen en 20 procent economie is, maar toch heb ik geen spijt van mijn kunstvak. Er zijn nog talloze andere opleidingen waarbij handvaardigheid van pas kan komen. Denk aan: architectuur, ICT- en gamedesign en zelfs journalistiek.

Twee voor de prijs van één

Iedereen in de bovenbouw van de havo en het vwo krijgt een leuk cadeautje: ckv. Culturele en Kunstzinnige Vorming is de nachtmerrie van iedere scholier: saai, nutteloos en vet veel werk. Eén troost: ckv wordt voor jou als kunstvakscholier straks een eitje. Met jargon, kennis en inzicht haal je zonder moeite negens en achten. En dat is toch lekker, want ckv telt ook mee voor je examen. Je krijgt dankzij je kunstvak dus eigenlijk twee vakken voor de prijs van één!

Kortom, er zijn veel redenen waarom het kiezen van een kunstvak echt de overweging waard is. Als je het niet kiest voor een voorsprong bij je vervolgopleiding, kies het dan vanwege de waardevolle skills die voor de rest van je leven bij je zullen blijven. En als zelfs dat niet genoeg is, weet dan dat het de ckv-lessen in ieder geval een stuk draaglijker zal maken.

Gepubliceerd op 7 januari 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

huts

huts

DE DUCTTAPE-BANAAN!!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.