Vergeet wiskunde B, kies voor D!

Het is de tijd van het jaar dat veel scholieren in de derde klas hun vakkenpakket samenstellen. Ik denk dat het belangrijk is om keuzes voor bepaalde vakken heel zorgvuldig te maken. Immers, je vakkenpakket bepaalt voor een deel welke studierichting je op kan. Bovendien is er geen weg terug. Gekozen is gekozen. Vandaag ga ik iets vertellen over het vergeten keuzevak: wiskunde D.

Ik koos wiskunde D als plusvak en in het begin van de vierde klas had ik er behoorlijk spijt van. Spoiler alert: wiskunde D is niet makkelijk, eerder zwaar kut. Mijn allereerste cijfer was een 3,0. Ondanks deze struggles ben ik erg blij dat ik wiskunde D heb volgehouden. Dat brengt me overigens wel bij mijn eerste punt van aandacht: wiskunde D is niet voor iedereen. Al sta je een 8,0 voor wiskunde in de derde, ik garandeer je dat je het pittig gaat vinden.

Voor wie is wiskunde D dan wel?

Wiskunde D is niet alleen voor de nerds, of leerlingen die wiskunde leuk vinden. Zo kreeg ik tijdens de open dag van de TU Delft te horen dat het kiezen van D de studie die ik wil doen, elektrotechniek, een stukje makkelijk zou maken. Noordhoff (de uitgever van de Binas) schrijft dat je bij veel technische vervolgstudies aan universiteiten en hogescholen te maken krijgt met onderwerpen die je tijdens wiskunde D hebt gehad. 

Laat je niet bedriegen door het feit dat er geen centraal examen voor wiskunde D is. Omdat er zo weinig leerlingen het vak kiezen, hoef je alleen maar schoolexamens te doen. Scheelt je in de zesde (of de vijfde als je havo doet) toch weer een hoop tijd. Overigens telt wiskunde D wel als een volwaardig examenvak. Het is niet minder 'waard' dan bijvoorbeeld aardrijkskunde of economie. 

En laat je ook vooral niet tegenhouden als je school je niet de mogelijkheid geeft om wiskunde D te volgen. Zo biedt de Open Universiteit bijvoorbeeld 'wiskunde D online' aan: een op maat gemaakt programma waarbij je via internet les krijgt. Compleet met toetsmomenten en huiswerkopgaven.

Wat ga ik eigenlijk leren?

Als je wiskunde D niet kiest omdat het je later verder gaat brengen, kies het dan omdat het erg interessant is (op de meetkundige bewijzen na dan, daar had ik die 3,0 voor). Je maakt kennis met uiteenlopende onderwerpen: kansrekeningen, complexe functies (rekenen met negatieve wortels) en cryptografie (geheimschriften oplossen!).

Tot slot leer je ook nog eens wiskundig denken. Dit is een groot verschil met wiskunde B, waar het veelal draait om 'simpele' reproductie. Dankzij wiskunde D heb ik veel minder moeite met het doorgronden van wiskunde-B-stof, omdat ik ook de achterliggende principes begrijp. Bij wiskunde D leer je vaak dingen die je later bij wiskunde B ook nog nodig gaat hebben. Kortom, de voordelen zijn eindeloos.

Doorzettingsvermogen

Sinds ik wiskunde D heb gekozen, ben ik flink veranderd. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes en inzet loont absoluut: op het moment van schrijven sta ik een 9,0 voor mijn prachtige plusvak, wiskunde D.

Dus, denk bij het kiezen van een profiel ook eens aan wiskunde D. Het zal je studie vergemakkelijken en je leert over een boel interessante onderwerpen. Bovendien kun je al je vrienden verbazen tijdens de 'normale' wiskundeles, want die overleven wordt ongetwijfeld een makkie!

Gepubliceerd op 13 april 2020
ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.